Este un subiect pe care îmi doream să-l abordez, pentru că nici una dintre noi nu va fi scutită de momentul în care tenul nostru începe să-și piardă din fermitate, să apară ridurile, fie ele de expresie sau să se schimbe textura pielii și să apară petele.

 

Chiar dacă acum mă axez doar pe machiaj, cred că cel mai important este să investim în ambele direcții. În îngrijirea tenului cu produsele potrivite și în funcție de tipologie, și în produse bune de machiaj. Pentru că nu trebuie să avem foarte multe, ci trebuie să știm să le alegem corect pe cele care ni se potrivesc cel mai bine.

 

Toate astea depind de vârstă, de tipul tenului sau de subtonuri (subiect pe care vreau să-l tratez cât de curând). Primul lucru de care mi-am dat seama, în joaca mea, dacă o pot numi așa, cu machiajul, este că suntem total diferite, noi femeile.

Ce pare potrivit pentru o persoană, poate să fie total nepotrivit pentru o alta. Aici mă refer la stilul de machiaj, dacă avem un ten sensibil sau ochi sensibili, nu vom suporta gene false. Amănunte de genul acesta. Un machiaj pentru ochi cu pleoapa căzută nu va fi potrivit pentru persoanele care au pleoapa acoperită sau hooded eyes. Suntem total diferite!

 

Am întâlnit fete care deși sunt tinere ca vârstă, tenul lor este matur. Poate fi alimentația sau pur și simplu moștenirea genetică. Machiajul poate schimba acest detaliu, dacă este aplicat cum trebuie. Sau desigur, poate îmbătrâni. Nu de puține ori mi-am dat seama că nu anumit tip de ruj mă îmbătrânește și îmi scoate în evidență roșeața sau cearcănele.

 

Un lucru pe care îl observ la persoanele tinere sau care deja s-au maturizat, este faptul că se machiază mai rar. Sau sunt mai timide în privința aceasta. Și mi-ar place dacă aș reuși cu această postare să le dau curaj. Machiajul este o joacă, ceva plăcut. Așa descoperiți până la urmă ce vă place vouă și ce nu vă place. Ceea ce vă evidențiază mai mult trăsăturile și ce nu.

 

Ideea mea nu este să vorbesc despre reguli, ci să vă fac poftă să experimentați!



 

Fondul de ten

Nu am avut niciodată tenul perfect și mă gândesc, pe vreme ce voi îmbătrâni (nici acum nu sunt tinerică) va avea și mai multe probleme. De aceea un fond de ten bun mi se pare esențial. Momentan am ales unul la recomandarea unei prietene. Este de la Deborah, are un preț accesibil și o acoperire mică spre medie. Asta pentru că nu îmi place să îmi încarc tenul, ci să-l las să respire.

 

Pe parcurs, știu că voi avea nevoie de ceva cu acoperire medie spre mare (dar nu exagerat încât să pară că port o mască pe față) și cel mai important detaliu, să fie un fond de ten hidratant! Atunci când tenul este matur, hidratarea devine deja regulă de aur.

 

Chiar dacă există și ten matur gras, asta nu înseamnă că nu este nevoie deloc de hidratare.

 

Ideal ar fi să mergeți într-un magazin de specialitate și să testați diverse fonduri de ten, întrebând un specialist. Sau la recomandarea unor persoane în domeniu, care cunosc atât despre machiaj cât și despre îngrijirea tenului.

 

Sfat: pentru a vedea dacă o nuanță de fond de ten se potrivește cu tenul vostru, faceți un test pe o parte vizibilă pe maxilar. Astfel vă veți da seama dacă există diferențe.

 

Cumpărați fond de ten pe timpul zilei. Verificați dacă vi se potrivește sau nu, testând pe maxilar, dar apoi nu achiziționați imediat produsul. Am observat deseori că lumina din magazine poate păcăli puțin ochiul. Nu vă fie teamă să mergeți afară, să vă deschideți portfardul și să vă uitați în oglindă cum se prezintă fondul de ten, în lumină naturală. Dacă vă place și se potrivește cu ceea ce vă doreați și ceea ce căutați la el, atunci nu ezitați în a-l cumpăra!

 

Sfatul care desigur, este valabil pentru noi toate.

Pentru a preveni fondul de ten să nu se strângă pe zone uscate sau pe riduri, este bine să hidratăm bine pielea înainte și să folosim o bază de machiaj hidratantă. Astfel avem deja tenul bine uniformizat și pregătit.

 

Corector

 

Acesta trebuie să fie potrivit cu nuanța fondului de ten. Vă puteți achiziționa însă o paletă care să conțină mai multe tipuri de corector. De culoare galbenă pentru a corecta cercănele sau zonele verzui-albastre de pe ten, cel verde care corectează roșeața. Găsiți genul acesta de palete și la brand-uri accesibile ca preț și sunt extrem de utile pentru a completa un machiaj bine făcut.

 

De aplicat o puteți face înainte de fondul de ten, corectând cearcăne, pete sau vasele sparte din jurul obrajilor și a nasului și apoi unde aveți mici zone decolorate să ajustați după ce ați aplicat fondul de ten. Astfel totul va fi uniform.

 

Pudra

 

De preferat să fie una translucidă sau măcar pulbere. Este nevoie de o pudră ușoară care să nu încarce tenul și care să nu se strângă în riduri, fie ele de expresie sau nu. O pudră care să fixeze machiajul, nu să acopere.

Pentru ca pudra să se îmbine frumos cu fondul de ten puteți folosi un spray pentru fixarea machiajului sau un spray cu apă termală. Depinde însă de preferințe și de posibilități.

 

Fardul de obraz sau blush

 

Este de preferat unul care să se difuzeze ușor, fie că este unul cu textură cremoasă sau de tip fard. Să nu fie foarte sidefat ci să păstreze un anume echilibru. Pe scurt, să dea acel roz sănătos pielii. Mai ales că odată cu vârsta, obrajii încep să-și piardă din fermitate și să nu mai pară la fel de plini ca înainte. Așa că este ideal să alegem un blush subtil, pe care să-l punem cu atenție pe obraji și pe care să-l difuzăm cu o pensulă, cu mâna sau un beauty blender în sus pe pomete. Nu foarte sus însă, ci doar în locurile unde știm că o persoană, devine îmbujorată.

Să ne ferim de culorile închise la fardul de obraz pentru că înăspresc trăsăturile. Există desigur excepții, în cazul în care ne dorim un astfel de efect și se potrivește per total cu un machiaj de efect.

 

Machiajul ochilor

 

Aici totul este opțional. Ideea mea personală este să experimentați. Se spune că pe un ten matur, machiajul ochilor să fie subtil și să nu fie foarte sclipicios. Acum, gusturile sunt discutabile și până la urmă voi decideți cine face regulile, pentru voi!

 

Esențial este să nu vă lipsească o paletă sau un fard duo cu nuanțe nude. Adică satinate, fără sclipici, care să fie de zi cu zi. Și de care să vă folosiți în acele momente când nu aveți timp de gândire dacă merge albastrul acela deschis cu ceea ce veți purta azi. Nuanțe care să se potrivească cu orice, la orice. La care să apelați des și de care să fiți voi mulțumite.

 

Eu am regăsit asta în nuanța Taupe de la Maybelline Color Tattoo sau în paleta de la Elf cu nuanțe aurii, subtile. Chiar dacă au puțin sidef, nu sunt exagerate.

 

Cea mai mare grijă să o avem la gene și sprâncene. Pentru că odată cu trecerea timpului ele își pierd din densitate și din culoare. Așa că nu strică un creion de sprâncene bun sau un fard de sprâncene și un rimel negru sau maro, în funcție de ten sau nuanța părului nostru.

 

Buze

 

Ele se subțiază odată ce începem să îmbătrânim, de aceea trebuie alese rujurile sau gloss-urile cu atenție. Ar fi bine să ne axăm pe cele care oferă hidratare și puțin luciu, pentru a da buzelor acea senzație de plin. Aici este bine să rămânem la nuanța buzelor sau nuanțe complementare. Și cele care țin de tonalitatea pielii.

 

Cred că ar fi interesant un articol separat inclusiv despre asta pentru că mie de exemplu, nu mi se potrivesc rujurile roșii cu subton portocaliu. Îmi evidențiază roșeața, mă fac să arăt și mai ștearsă și îmi fac dinții să pară galbeni. Asta, doar ca exemplu.

 

Pe o tipă brunetă, cu un alt tip de ten, probabil ar fi o nuanță mai potrivită.

 

Ar fi indicat și un creion de buze, într-o nuanță apropriată nuanței naturale cu care să le conturăm puțin în afară, nu mult, pentru a da forma unor buze mai pline. De evitat însă extremele, culorile prea deschise sau prea închise. Însă depinde de situație, desigur.

Pe scurt, iată cele mai importante lucruri de care trebuie să țineți cont:

  1. Să aveți tenul curățat și foarte bine hidratat, nu doar pentru că vă machiați ci este bine în general
  2. Un fond de ten hidratant, potrivit și cu o acoperire medie spre mare
  3. O paletă corectoare, unde să aveți nuanțe variate în funcție de problemele tenului
  4. Pudră translucidă sau pulbere pentru fixarea fondului de ten
  5. Fard de obraz subtil, în nuanțe cât mai naturale, fără sidef
  6. Machiajul ochilor în nuanțe simple, nude, complementare
  7. Ruj de nuanța buzelor sau nuanțe satinate și apropriate de nuanța buzelor. Lip gloss. Creion de culoarea buzelor pentru evidențiere
  8. Definirea sprâncenelor și a genelor

 

Opțional: spray pentru fixarea machiajului

 

Și nu vă fie teamă să experimentați, să descoperiți ce vă place, ce vi se potrivește. Sper că este o postare utilă, în care găsiți toate indicațiile pe care le căutați. Eu am adunat toate ideile mele și tot ce am învățat uitându-mă la youtuberițe, citind pe bloguri și experimentând pe propria mea piele. Tocmai de aceea am venit și cu multe exemple personale.

 

Data viitoare am să vă spun despre un produs foarte bun pentru ughii! V-am pupat!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.