Vorbim despre cea mai recentă degustare de vin: Domeniul Bogdan și brânzeturi franțuzești la Craft Pub. Pentru că despre vinuri Bio încă nu am apucat să vă vorbesc pe blog, pentru că acum le-am descoperit și eu! Îmi imaginam că toate vinurile sunt cât de cât naturale, dar se pare ca am aflat lucruri noi la aceasta degustare. În primul rând despre tratarea viței de vie cu substanțe nu tocmai potrivite. Astfel am aflat că există și alte metode eco – organice, prin culturi sănătoase.

Domeniul Bogdan

 

Au început din 2011 să planteze vii care se întind pe 154 ha, situate în Dobrogea, în renumita podgorie Murfatlar. Aproape de satul Peștera, loc cunoscut încă din antichitate ca având tradiție în cultivarea strugurilor.

Ideea a pornit de la vinul bun, curat, pe care să-l bei și să te simți bine după. Fără dureri de cap și alte efecte pe care nu doar alcoolul le are asupra corpului nostru, ci și alte substanțe pe care fie le respingem, fie le asimilăm mai greu. De unde și durerea de cap.

Secretul unui vin bun îl reprezintă strugurii de bună calitate, de aici și alegerea agriculturii biodinamice – știința forțelor de viață, un sistem de cultură cu o abordare holistică. Pe scurt, via este protejată în mod natural de viețuitoarele din jurul ei.

Ce-i drept nu este o abordare nouă. Este un lucru pe care îl făceau strămoșii noștri, care înțelegeau mai bine decât o facem noi in ziua de azi, filozofia naturii și a vieții. Graba cotidiană și lăcomia ne-a îndepărtat de natură, de Pământ, de animale, insecte și tot ce înseamnă mediu înconjurător.

 

cultura biodinamica

Cultura Biodinamică

 

Strugurii de înalta calitate se obțin prin respectarea principiilor și ritmurilor Naturii. Este puțină magie în toată aceasta muncă, dar mai presus de toate logică și înțelegere.

Eu nu văd Biodinamica precum o abordare „holistică” ci ca pe o știință. Lăsând la o parte influența Universului asupra Pământului, ritmurile Lunii, Soarelui sau a planetelor cred că o abordare mai științifică a Biodinamicii n-ar strica.

Adică acel echilibru perfect între plante, animale și sol sau mediul înconjurător, dacă vreți. Avem via, care este atacată de o anumită insectă, care la rândul ei este mâncata de o anumită specie de păsări. Acele păsări fac o treaba foarte buna prin a proteja strugurii, fără a le dăuna. Prin urmare, nu este nevoie de substanțe care să atace acele insecte, care într-un final să dăuneze sau să altereze bobul de strugure.

Toate acestea duc la stimularea activității vitale din sol, astfel încât substanțele din pământ să fie eliberate și asimilate de plante. Prin urmare, dintr-un sol vital și bogat microbiologic se pot obține culturi sănătoase, echilibrate și rezistente.

 

Vin rose domeniul Bogdan

Roze Premium

 

A fost vinul meu preferat în acea seară. În primul rând pentru că a fost cel mai rece și i-am simțit gustul excelent, și apoi pentru că este o combinație de soiuri care dau foarte bine împreună!

Știți și vă repet, că mie îmi plac vinurile albe. Sunt ușoare, sunt băubile și sunt pe gustul meu. Rar dau peste un vin roșu sau rose, care să-mi încânte papilele gustative.

Așa s-a întâmplat cu acest rose de la Domeniu Bogdan. Obținut din mustul ravak extras din soiul de struguri Pinot Noir, este un vin aromat si răcoritor.

Are acea combinație perfectă între frăgezimea și dulceața unor fructe precum căpșunile sau cireșele și gustul citric, care ii da o nota jovială, savuroasă. Se bea foarte ușor, în ciuda faptului care are 13 grade volum de alcool. Si se asociază cu multe preparate culinare, mai puțin cu deserturi.

Eu l-aș asocia la masă lângă un păstrăv de râu, proaspăt prins și prăjit la grătar. Stropit din plin cu lămâie, cred că ar fi o asociere perfectă pentru un așa vin! Deja îl vad pe masa îmbelșugată, alături de fructe de sezon și un buchet înmiresmat în mijlocul aranjamentului. Pentru că are și o tentă floral – fructată.

 

degustare de vin cu branzeturi

Brânzeturi

 

Aduse din Franța, de la un producător mic, brânzeturile au fost o combinație bine aleasă. Și chiar dacă mie nu îmi place brânza cu mucegai intens, de data aceasta au reușit să mă convingă să gust! Și a fost excelentă! Mucegaiul ușor piperat a ascuns gustul dur al brânzei bine maturate.

Cu toate astea, sunt o persoană care atunci când găsește ceva bun din punct de vedere gastronomic, rar își schimbă obiceiurile. Astfel, Emmental a rămas brânza pe care am savurat-o cel mai mult!
Felicitări însă, Casa Bogdan pentru ca ne-ați oferit ocazia de a gusta și alte tipuri de brânzeturi!

 

degustare de vin

Craft Pub

 

Este un local care îmi place foarte mult. Locația centrală îl face accesibil, mâncarea este foarte bună și servirea este promptă. Personalul a fost întotdeauna amabil si ador, pur și simplu ador terasa lor! Păcat ca nu este amenajata încă, poate pe viitor…

Un sigur lucru aș putea să reproșez, ca organizare. Nu neapărat celor de la Craft Pub, pentru că nu știu exact de ce s-a întâmplat asta, dar vinurile au fost prea calde. Și la o altă degustare, care s-a întâmplat tot la Craft, am întâmpinat aceeași problemă. Vinurile prea calde.

N-am putut savura vinurile roșii, datorită acestui inconvenient. Noroc că am avut colegi de treabă la masă, și m-au ajutat să „degust” prin prisma lor.

Acestea fiind spuse, sper să am timp să mai scriu un articol în curând. Știu că nu sunt cea mai activă bloggeriță, și că asta îmi scade oarecum din „popularitate” (de parcă până acum aș fi fost mare brânză, ca să rămânem în „domeniu”). Pe scurt, sunt leneșă, și stau atât de prost cu organizarea, încât dacă s-ar inventa un premiu pentru asta, eu aș fi prima nominalizată! Și mai mult ca sigur, l-aș câștiga!

Așadar, să-mi aveți grijă de voi! I PUP YOU!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.