Lucrul care m-a determinat să aleg această carte, este desigur, o altă carte. Pentru că odată cu Misterioasa dispariție a Katharinei Linden scrisă de Helen Grant, mi s-a deschis apetitul pentru cărți thriller. O doză de mister, o crimă, sau personaje care ascund ceva, precum în Câmpul cu iarbă neagră de Belinda Bauer.
Faptul că era la reducere și avea coperte dure, a contribuit desigur, la achiziție. Uneori îmi aleg cărțile și în funcție de prezentare, iar aceasta avea acel ceva care m-a atras. Poza de pe copertă pare desprinsă dintr-un film, stârnește curiozitatea…
Chris Bohjalian – Dublă constrângere
Un puzzle fascinant…o întreprindere riscantă pentru autorul de bestselleruri Bohjalian…care reușește să ducă la bun sfârșit o premise complicată și uimitoare.
– Publishers Weekly
Cred că este o descriere adecvată, autorul este cu adevărat un fel de Houdini literar, care te hipnotizează și te atrage într-o lume în care personajele literare ale lui Scott Fitzgerald par a prinde viață. Povestea lui Jay Gatby este repovestită cu măiestrie, presărată cu mistere, moarte și acea dragoste pierdută.
Laurel Estabrook – personajul cheie
Privim totul prin ochii lui Laurel Estabrook, a cărei poveste tristă începe în al doilea an de colegiu, când este atacată atunci când se plimba cu bicicleta pe un drum lăturalnic din Underhill. Trauma acestui atac se face resimțită în viața ei, iar Laurel își găsește refugiul în a fotografia.
Mai târziu o descoperim lucrând la un adăpost pentru oamenii străzii. Acolo păstrează legătura cu Katherine Maguire, fondatoarea acestui adăpost, care îi dă o veste funestă. Bobbie, unul dintre bătrânii foarte îndrăgiți, murise. Aflăm despre Bobbie că era schizofrenic, un om cu un trecut tumultuos dar sigur important, având în vedere faptul că odată cu moartea lui descoperiseră o serie de negative în care erau fotografiate persoane importante sau celebrități.
Bobbie Crocker – bătrânul schizofrenic, fost fotograf
Laurel este intrigată de trecutul lui Bobbie, de povestea care se ascunde în spatele unui om aparent abandonat. Aici începe jocul autorului, care intervine cu personaje inspirate de Scott Fitzgerald. Prima este Pamela Buchanan Marshfield, presupusa soră a defunctului.
Pamela dorește ca trecutul să rămână ascuns și se străduiește să nu dezvăluie nimic din secretele familiei. Nimic din ce ar putea lega trecutul ei de cel al lui Bobbie. Nu se lasă înduplecată atunci când Laurel îi prezintă poze vechi, în care apare alături de fratele ei. Pentru ea Bobbie este mort demult.
Misterul lui Bobbie devine acaparator, astfel încât Laurel începe să renunțe la viața personală, se îndepărtează de prieteni și de iubitul ei pentru a rezolva ițele acestei povești. Începe să se întâlnească cu persoane din viața fostului fotograf, în încercarea de a descoperi mai multe despre familia lui.
Toate aceste aventuri personale culminează cu întâlnirea dintre Laurel și Dan Corbett, unul dintre atacatorii ei și ca printr-o întorsătură de situație, presupusul fiu al lui Bobbie Crocker.
Unele deschideri de capitole sunt presărate cu extrase din notițele lui Kenneth Pierce, psihiatru curant la Spitalul statului Vermont don Waterbury. Cumva autorul încearcă să confirme și să infirme în același timp orice supoziție pe care am avea-o cu privire la deznodământul cărții.
Chris Bohjalian – Dublă constrângere, este o carte fascinantă pentru că îți oferă acel sentiment de nerăbdare, combinat cu o curiozitate naivă și presărată cu momente de suspans. Însă finalul este cu totul neașteptat, atât vă spun! Dacă doriți să aflați mai multe, merită achiziționată!
Se citește pe nerăsuflate și uneori o veți lua după voi, doar pentru a mai descoperi un capitol nou din aventurile trăite de Laurel!
Momentan am trecut pe cărți motivaționale și am terminat de citit Focus, de Daniel Goleman. O să-i scriu recenzia în viitor! Urmează o postare despre gelul de curățare a feței de la Alverde, din DM. Până atunci, I PUP YOU!