Îmi era dor de o degustare de vin! De data aceasta ni s-a pregătit una atipică, pentru că am avut o paletă largă de vinuri aduse de cei de la Crama Liliac. Inclusiv poza cu paharul de vin din articol le aparține, pentru că mi-a plăcut enorm. Mi-au plăcut foarte mult ca brand, așa că i-am urmărit inclusiv pe facebook, unde pun poze foarte frumoase, cu vin și nu numai, de la diverse evenimente sau degustări.
Evenimentul de acum, Brânzeturi cum se… cuVin, după cum știți este organizat de Asociația Bloggerilor Olteni (ASBO) și DicționarCulinar.ro. Locația a fost una specială, dar despre ea povestim la final! Să ne concentrăm pe ceea ce este mai special!
LILIAC – The wine of Transylvania
Liliac își dorește să reînvie tradiția seculară pe care Transilvania o are în viticultură. Cele două podgorii marca Liliac sunt la Batoș și Lechința, iar numele vinului este dat de faimosul înaripat care are o dublă însemnătate. În primul rând liliacul este un fel de simbol occidental arhicunoscut, este întruchiparea lui Dracula, faimosul vampir din Transilvania. Iar apoi, liliacul ca mamifer și partener activ în combaterea dăunătorilor care pot apare în podgorii. Liliecii reglează pe cale naturală populația insectelor dăunătoare vițelor de vie.
Despre crama Liliac și vinurile lor, ne-a povestit foarte frumos Miron Radić, CEO Liliac și somelierul Florentin Picu.
Rosé Pinot Noir
A fost preferatul meu din acea seară, dintre toate cele nouă vinuri pe care le-am degustat. Pentru fiecare am avut câte ceva care să-mi rămână în amintire, însă acesta a fost cel care m-a dat pe spate. Culoarea sa roz – somon, cu irizații subtile de galben a fost fix ceea ce trebuia pentru luna lui august. Mai ales final de august, când vara este aproape pe gătite și toamna bate la ușă. S-a potrivit că o mănușă, acest vin!
Dulce – acrișor, cu un iz de fructe de pădure, îmbinate cu condimente exotice, a fost potrivit atât alături de combinația sa cu brânză, dar poate fi băut la fel de bine și de sine stătător. Mai ales că este răcoros, ușor acid cu gust intens de fragi sau căpșuni. M-a cucerit instant!
Brânzeturi
Vinul meu favorit a fost asociat cu Brie au Bleu, Ile de France de la Delaco și struguri roz. Una dintre combinațiile mele preferate! Brânza bună și struguri, cu un vin răcoros alături. Excelent pentru o gustare frugală!
Brie au Bleu este o brânză ușoară, cremoasă și cu niscai mucegai, însă subtil, delicios cât să îți dea tonul, sau pofta să mai dorești o astfel de gustare. Denumită după provincia cu același nume, brie este considerată regina brânzeturilor franțuzești. Și pe bună dreptate! Gustul ei mătăsos, aroma de ciuperci și nuci îi dă acel caracter, acel moment diafan și savuros.
Eu aș mânca brie la orice masă, este brânza mea de suflet. Coaja albă ca o crustă catifelată este comestibilă, iar sub ea dăm de gustul inconfundabil al brânzei cremoase, care ți se topește în gură. Este gustarea mea preferată, brie cu struguri și dacă am noroc, alătur și un pahar de vin.
Brânzeturile au fost povestite de Alin Sintimbrean de la DicționarCulinar.ro căruia îi mulțumim pentru inedita combinație dintre telemeaua de capră, unt și citrice. Mi-am notat rețeta și abia aștept să o pun în practică.
Hotel Boutique 5 Continents Craiova
Au fost gazdele noastre la această degustare. O clădire istorică, construită după planurile din 1896 ale arhitectului Fr. Sprinter pentru August Pretorian. Clădirea păstrează toate acele elemente arhitecturale tipice acelor vremuri iar decorul este la fel de somptuos și cu bun gust. Hotelul este chiar în centrul Craiovei, vis – a – vis de clădirea ANAF, deci nu este dificil de găsit.
Arată excepțional și dacă aveți ocazia să vă cazați undeva în Craiova, chiar recomand! Pe lângă faptul că locația este centrală, clădirea are un istoric, decorul jos pălăria și eu zic să descoperiți inclusiv pagina lor de facebook! Poza reprezentativă a articolului este de pe pagina lor, iar acolo veți găsi poze și videoclipuri excelente cu toate evenimentele pe care ei le găzduiesc. Am rămas plăcut impresionată și este o locație pe care doresc să o revăd! Jos pălăria!
Am avut parte de o serată superbă, alături de colegii mei de blogosferă și alți oameni pasionați de vinuri. Deși mai rar să găsiți în hypermarket, vinurile Liliac se pot comanda la ei de pe site și fiți cu băgare de seamă, pentru că nu au o producție în masă. Sunt vinuri excelente, perfecte pentru un cadou rafinat și de bun gust!
Trei cuvinte la final
Senzația dată de vinul preferat: fantasc sau fantasque dacă ar fi să o spunem în franceză. Extravagant!
Senzația dată de brânza preferată: rustic
Combinația dintre Rosé Pinot Noir și Brie au Bleu, Ile de France de la Delaco – văratică sau cum se zice în Transilvania, oarzăn, rar sau diferit.
Pe lângă aceste trei cuvinte aș dori să menționez vinurile degustate: Sparkling, Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rosé, Feteasca Neagra, Pinot Noir, Ice Wine, Nectar of Transylvania. În special Nectar of Transylvania, dulci și aromate, am rămas impresionată de gustul lor mieros. Este un aperitiv minunat și de neuitat!