Community Day Craiova – conferința celor pasionați de IT powered by Școala Informală de IT și sponsorul, BRD, desigur, dar un titlu prea lung nu dă bine la SEO. Așa că a trebuit să mă rezum. A fost o conferință excepțională, pe care oamenii care lucrează în domeniu, sau cei care își doresc să lucreze în acest domeniu, inclusiv curioșii, nu ar trebui să o mai rateze!
Am să vă explic desigur și de ce. Vreau să precizez că am acumulat multă informație, nu doar acum, ci ca și cursant al Școlii Informale. Astfel că, trebuie oarecum să ies din acest mindset și să vă prezint lucrurile dintr-o perspectivă neutră. A unui om interesat, curios și care își dorește să acționeze.
Mi-a plăcut foarte mult citatul pe care l-a dat Mihai Talpoș, cred că el a vorbit despre acțiune și dorința de a face ceva: „În viață se poate învăța orice. Orice. Mai puțin să ai voință.” Cred că acest citat a rezonat cumva cu sinele meu cel mai mult, dar n-am să intru în detalii personale.
Community Day Craiova a fost un eveniment ce a avut loc în incinta hotelului Prestige din Craiova. O locație centrală, frumoasă și care a fost suficient de încăpătoare pentru noi toți. Am fost întâmpinați cu cafea, fructe, suc și multe alte bunătățuri. Acestea au fost mici detalii, însă îmi place să le precizez, pentru că adesea, inclusiv acestea duc la o bună desfășurare a unui eveniment.
Cei de la BRD au avut un stand foarte fain, au venit cu tabletele, pe care era instalat un joculeț de tip code, în care trebuia să găsești greșeala și câștigai un tricou foarte frumos! Eu am avut ajutor din partea colegului meu de clasă și a fetelor de la BRD. Eu nu sunt programator, îmi place foarte mult domeniul de web design (partea de front end, este cea pe care o învăț acum) și tot ce ține de aspectul estetic al unui site, cu toate că și partea de programare are părțile ei nu doar esențiale cât interesante și provocatoare.
Cum spunea Sergiu Boboc, partea de HTML și CSS sunt tot ce ține de frumusețea unei mașini, iar partea de JavaScript este motorul, ceea ce o face să funcționeze și să poată fi admirată în toată splendoarea.
Primul discurs a fost a lui Mihai Talpoș, Managing Partner și Co – fondator al Școlii, care a vorbit puțin despre subiecte care aparent nu au de-a face cu domeniul IT, dar țin foarte mult de structura morală și istorică a noastră. Pe lângă citatele foarte interesante pe care le-a împărtășit cu noi, a cucerit cu entuziasmul său și modul în care a expus ideile. Faptul că este un domeniu care îți provoacă creativitatea și care stă, actualmente, ca fundație, în multe instituții și domenii care în trecutul lor, erau mult mai birocratizate. Cum ar fi cel economic – bancar, unde multe din sistemele vechi și din bazele de date veneau pe dischete, care evident puteau fi ușor compromise și nu erau la fel de sigure precum sistemele din prezent.
Ne-a vorbit și despre Școala Informală de IT, cum a început totul în anul 2013 și faptul că au fost premiați de-a lungul anilor pentru rezultatele concrete obținute. Fiind astăzi cea mai performantă platformă de educație non – formală și reconversie profesională în IT, lider în domeniul educației alternative din România.
Venind la o conferință organizată de Școala Informală de IT este simplu să îți dai seama de ce, mai ales când printre reprezentanții angajatorilor se află foști absolvenți, care actualmente caută personal din rândul aceleași școli.
Apoi au vorbit George Ciulacu, Manager Școala Informală de IT, care ne-a povestit pe scurt despre membri, oferta și detalii utile, în special pentru potențialii viitori studenți ai acestei școli.
La Community Day Craiova au vorbit și mentorii noștri, Sabin Iliescu pe partea de Front – end , Andreea Popescu și Irina Ștefan au vorbit despre Software Testing, Sergiu Boboc despre JavaScript iar Daniel Ianosi despre PHP Development. Fiecare a alocat un timp optim, discursurile lor au fost cât se poate de la obiect și foarte informative.
Foarte interesantă a fost și partea cu „Povestea mea de carieră”, cu absolvenții școlii, pentru că unii provin din domenii total diferite, care nu au legătura cu domeniul IT. Cristian Ioanin de exemplu a început în domeniul teologiei pentru ca mai apoi să meargă către IT. De la Mihai Talpoș am aflat că și foarte mulți actori s-au reprofilat și au ales o carieră în acest domeniu. Mă pot include și pe mine aici. Vin dintr-un domeniu al științelor sociale. Nu are de-a face cu nimic tehnic, cu web design-ul sau programarea. A fost doar dorința mea de a-mi dezvolta cunoștiințele minime pe care le aveam ca blogger.
A fost și o parte mult mai constructivă decât primele, și anume, faptul că la Community Day Craiova au fost prezenți angajatorii mari din domeniul IT, din zona noastră. Printre care și e-mag sau IT Six. Nu am să-i enumăr pe toți însă s-au discutat probleme reale, despre locurile de muncă, despre selecția candidaților, care sunt cerintele piețeii în realitate și cum să ne formulăm un Curriculum Vitae pentru ca acesta să fie cât mai apropriat de realitate și de ceea ce caută angajatorul.
Am încheiat conferința cu o porție interesantă de socializare, așa cum trebuie!
Până în prezent 3.500 de pasionați de technologie au absolvit, în cele mai mari 6 hub-uri IT din țară: București, Cluj – Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Craiova). În medie, doi noi absolvenți ai Școlii Informale de IT se angajează în piața de specialitate zilnic. Ceea ce nu este deloc rău, având în vedere că este o piață mereu în căutare de oameni noi, fiind un domeniu în care cu cât înveți mai mult și mai repede, cu atât reușești să avansezi în carieră. Aici nemaifiind vorba de nepotisme, de avansări pe ochi frumoși ci de succes pe cont propriu, prin muncă și studiu. Este un domeniu în care nu există altă metodă, tocmai de aceea mi se pare atât de excepțional! Aici ori depui efort, înveți și te străduiești, ori mergi acasă. Go big or go home!
Școala Informală de IT are și o comunitate activă de 100 de mentori practicieni, în mari companii IT. Cu accent pe practicieni pentru că acești oameni nu sunt simpli profesori. Munca lor nu e doar a-i învăța pe elevi noțiuni de bază, așa cum se întâmplă de regulă la facultate, unde metodele sunt foarte învechite. Ci aici se studiază tot ce este nou în domeniu, se pune accent pe munca în echipă și pe mentorat sau coaching în carieră a cursanților.
Școala Informală de IT este partener a peste 120 de companii de top din industria IT și Software. Pe lângă toate aceste realizări, campaniile lor cum sunt cele de tipul Hackathon, se axează pe dezvoltarea de aplicații utile, adesea folositoare comunităților, cum ar fi dezvoltarea de aplicații pentru situațiile de urgență. Și un alt detaliu important, îi au ca parteneri de cod inclusiv pe cei de la Google. Astfel încât cei care sunt interesați de Școala de IT să poată să avea acces la tehnologie și noutăți, în timp real.
PS: Da, am și eu un tricou amintire!
Pentru mai multe povești de succes, vă urez lectură plăcută!
De ce să urmezi un curs de Front – end Developer la Școala Informala de IT? Motivele mele rămân aceleași.