În sfârșit au reînceput evenimentele, și primul la care am mers a fost o nouă degustare de vin. Îmi era dor să ies, să revăd bloggerii, de dragul vremurilor de odinioară. Am degustat vinurile de la Crama Gîrboiu și ca de obicei am avut la masă brânzeturile Delaco.

Evenimentul s-a desfășurat la Ribs House în Valea Roșie.
xaaranovack.com vinuri

Este un local în care nu am mai fost, dar care mi s-a părut OK având în vedere locația. Am fost la etaj, mesele au fost destul de mari și sala încăpătoare, servirea faină, cu toate că a fost un singur băiat care s-a ocupat de noi și cred că era destul de copleșit.

Până la urmă Horeca a fost lovită destul de puternic de această pandemie, așa că sper sa fi fost remunerat ca atare tipul pentru efortul depus. Până la urmă așa cum îți ții angajații, așa renume îți faci. Să nu uităm că cel mai bun marketing este cel din gură în gură. Și o spun eu, care am lucrat în marketing online de mulți ani.

Revenind la vinurile noastre…

degustare de vin craiova

Crama Gîrboiu – Brânzeturi cum se cu…Vin ediția 36

Crama Gîrboiu a fost înființată în 2005, atunci s-a bătut primul arac în Județul Vrancea, în zona viticolă Cotești. Este o investiție a familiei Gîrboiu, o afacere cu capital 100% românesc. Investiția este una naturală, iar procestul de vinificare este făcut de către specialiști în domeniu.

Crama Gîrboiu, care se află în arealul viticol Dumbrăveni a lansat două game importante:

  • LIVIA pentru marele retail, nume inspirat de fiica fondatorului
  • Gama Bacanta, o gamă de vinuri premium destinate HORECA

La degustarea aceasta am avut gama de vinuri premium, gama Bacanta.  

Crama Gîrboiu – Gama Bacanta

Despre această gamă am aflat că a fost concepută cu acest scop și pentru care s-au renunțat la o parte din hectarele aflate în arendă. Din dorința de a crea vinuri premium. Vinuri cu gusturi deosebite, care să fie destinate magazinelor de specialitate și zonei Horeca.

Gama Bacanta marșază pe vinuri superioare, premium și super – premium.

Noi am degustat aceste vinuri și am să vă povestesc puțin despre fiecare dintre ele. Dar și despre favoritul meu. Nu este greu de ghicit, având în vedere că îmi plac vinurile albe.

Crama Gîrboiu – CUARTZ , primul Spumant Charmant din Fetească albă

Este vinificat în România și parțial în Italia, adică partea de spumatizare prin expertiza partenerilor din Valdobbiadene. Însă recent au fost achiziționate și partea de mașini care să producă spumatizarea în țară.

Metoda Charmant este o metodă de spumatizare prin fermentare naturală în tancuri sub presiune. Vinurile spumante sunt excelente pentru a sărbători și consumatorul român pare a fi deschis către astfel de vinuri. Înțeleg și de ce. Inlcusiv noi am sărbătorit revenirea la evenimentele de odinioară, deschizând sesiunea de Brânzeturi cum se cu…Vin cu un vin spumant.

Este un vin dulce, aromat. Se simte dulceața sa, la miros. Cu toate acestea, gustul este unul plăcut, care permite asocierea acestui vin spumant cu o paletă largă de platouri reci, mâncăruri și deserturi de-o potrivă. Fiind un sec spre demisec, este și răcoritor.

Este un vin îmbulinat, are acid atât cât trebuie pentru ca gustul să se simtă foarte bine. Fiind un vin spumant alb, este foarte ușor de băut indiferent de masă sau de asociere, pentru că este foarte versatil.

Mi s-a părut excelent pentru zilele acestea de mai, pentru fructele încă necoapte care încă au acea aciditate în zeama lor. Pentru mine ar fi o comparație perfectă. Iar dulceața este dată de florile care încep să apară, bujori, trandafiri și alte flori minunate.

L-aș asemăna cu luna aceasta: Florar.

Gustul său este destul de persistent, nu se pierde în cerul gurii. Cred că este ajutat și de bulele de acid, care-l fac cu atât mai intens și plăcut.

degustare de vin crama grimboiu

Petit Camembert, Ile de France

S-a potrivit de minune inclusiv cu brânza aleasă, cu Petit Camembert, Ile de France. Aceasta este o brânză moale, de origine franceză. Are un gust domol, untos, fiind puțin crocantă datorită unei cruste subtile de mucegai alb care o face dulce și plăcută la gust.

Este o brânză care se lasă la maturat între 4 și 12 săptămâni și are nevoie de o bacterie bună, pentru a-i da acel gust deosebit și pentru ca ea să formeze crusta aceea absolut divină. Prin pulverizare îi este aplicată ciuperca Penicillium camembert sau candidum.  

Despre Camembert am mai aflat că o poți savura mirosind-o mai intens, dacă o rupi în bucăți și o aproprii de nas. Sigur, n-am să fac asta, dar ca idee, bine de știut. Eu ador să miros și brânzeturi și vin. Este parte din experiența aceasta. Îmi place.

Cred că v-ați dat deja seama că aceasta este combinația mea favorită. Îmi plac brânzeturile moi, au acea calitate de a ți se topi în gură, împreună cu vinul. Iar dacă asocierea este una potrivită, îți lingi degețelele, nu alta! La fel ca și acum.

Pentru brânză cuvântul potrivit cred că ar fi tină (regionalism) sau pământ, datorită gustului intens de ciuperci, fân, treburi naturale până la urmă.

Ambele împreună au fost DIVINE. Un alt cuvânt nu mi-a venit în minte. Este primul lucru care mi-a sărit în căpșor, asta am scris.

Voi menționa și restul vinurilor gustate, pentru că mi se pare normal să vă povestesc puțin despre fiecare. Atât cât am reținut din ceea ce a povestit somelierul cramei și omul de marketing, Eugen Tăraș. Cu 11 ani de experiență în acest domeniu, am notat cam tot ce am putut să-mi notez din multele lucruri pe care ni le-a spus.

eugen taras crama girboiu
Mi-a plăcut mult filosofia lui asupra vinului, ca liant între oameni, dar și ca aliment sau medicament. Este o poțiune care dezleagă limbile și destinde atmosfera.

Bacanta

 Este un vin al cărui miros dulce și ușor astringent se simte din prima. Este și acesta un vin neutru, foarte lichid și răcoritor. Se bea fără probleme și are un buchet primăvăratic care lasă în urmă acel dulce interesant, imediat după gustat.

Bacanta este un vin 100% românesc, din soiul Șarbă. A fost omologat în 1972 la Odobești. Încucișarea sa a avut loc pe dealul Șarba.

Este un vin ușor, de consum rapid. Foarte simplu de asociat cu orice tip de mâncare sau platou.

A fost servit alături de brânză Cheddar de la Delaco. O combinație la fel de ușoară, foarte potrivită.

Petit Helena

A fost un vin interesant, în ediție limitată. Este format dintr-o combinație de vinuri: Șarbă, Chardonay și Chardonay Barrique.

Un vin diferit, pentru că deși dulce, într-o nuanță mieroasă și curată, ascunde multe surprize. Inclusiv gradul de alcool: 13, 5. Este acel vin pe care îl bei ușor, atât de ușor încât dormi foarte bine după.

Petit Helena de la Crama Gîrboiu a fost asociat cu Maasadam de la Delaco.

Bacanta Special Edition

Mi s-a părut un vin dulce, plăcut cu un buchet trandafiriu. Este o tămâioasă românească, demi – dulce extrasă din struguri stafidiți pentru a culege dulceața aceea intensă, târzie. Are puțină aciditate, cât să-ți stimuleze simțurile.

A fost combinată cu Emmentaler de la Delaco, s-au potrivit bine, cu toate că vinul mi s-a părut mai dulce decât brânza.

vinuri de la crama gîrboiu

Constantin, un alt vin intens marca Crama Gîrboiu

Acestea este un cupaj de trei soiuri: Merlot, Cabernet Sauvignon și Fetească neagră românească. Este un vin roșu, matur care nu cred că este pentru cei care nu cunosc soiurile de vin și combinațiile lor.

Este un vin în ediție limitată, sunt doar 8.000 de sticle. Strugurii sunt culeși manual la maturitate deplină și are un potenția excelent pentru învechire. Asta pentru colecționari.

Brânza asociată a fost Grana Padano, cu gust dulceag, dur plin de cristale de fericire, atunci când se topește în gură. Mi-a plăcut mult de tot combinația. Acidul vinului a scos în evidență calitățile brânzei.

Cuartz

Spumant de Pinoit Noir, având în vedere că seara a început cu un spumant, am încheiat-o tot cu un spumant. Este un spumant versatil, la fel ca primul are o paletă largă de asocieri, de la mâncăruri simple, până la cele complicate și chiar deserturi. Merge inclusiv după un vin roșu.

A fost asociat cu Brie au bleu, Ile de France. Bun bun.

xaara novack vinuri

Vinurile Premium de la Crama Gîrboiu au fost deosebite, unele au un proces de vinificare interesant, iar altele combinații pe care nu le-am mai întâlnit. Ceea ce le face cu siguranță să atragă atenția și să se diferențieze de restul din gama lor.

Sper să mai avem și alte ocazii să degustăm și celelalte vinuri ale cramei.

Evenimentul Brânzeturi cum se cu…Vin este organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.