Domeniul Aristiței nu îmi sunt vinuri cunoscute, așa că am fost foarte curioasă să le încerc. Și da, chiar dacă merg la degustări de vin, nu înseamnă că știu perfect toate vinurile care se află pe piață…
Mai ales că Domeniul Aristiței are vinuri special destinate HoReCa. Sunt altfel de vinuri, majoritatea premiate, cu sticle care sunt de calitate foarte bună. Așadar nu le veți găsi în hypermarket sau prin magazine.
Evident că prezentarea m-a făcut curioasă în a le gusta și degusta. Sunt niște vinuri foarte interesante, am să povestesc pe scurt despre ele și mai pe larg despre ce mi-a plăcut mie în mod deosebit.
Anca Nica, directorul de vânzări al cramei, a fost cea care ne-a povestit despre Domeniu Aristiței, istorie și detalii mai puțin cunoscute publicului. Prezența ei a fost una frumoasă, feminină și în același timp foarte impunătoare, dedicată să explice fiecăruia dintre noi despre aceste vinuri. Mi-a plăcut că a venit la fiecare masă, a discutat cu oricine dorea să pună întrebări și a fost foarte comunicativă.
Evenimentele ABSO
După cum știți Brânzeturi cum se cu…VIN sunt evenimente realizate de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.Ro cu scopul promovării vinurilor românești și a combinației dintre vin – brânzeturi.
Sponsorul nostru sublim și absolut delicios este Delaco, cu brânzeturi minunate!
Ca și data trecută, gazde ne-au fost cei de la Ribs House.
Domeniul Aristiței la Brânzeturi cum se cu…VIN #39
Domeniul Aristiței își ia numele de la proprietară, un nume deosebit de altfel. Un nume vechi, boieresc, care nu se mai întâlnește în ziua de azi. Este un nume special, moștenit din nașă în fină și deja există o mică Aristița care duce mai departe acest nume în viitor.
Proprietara și-a dorit această cramă, însă știind foarte puține detalii despre vinuri, a avut ajutor din partea oenologului Cristian Tudor.
Crama are 4 hectare și 12 hectare în arendă, cu posibilitatea de extindere. Iar sticlele cramei, sunt unele diferite, scumpe. Sunt aduse din Franța și poartă nu doar amprenta oenologului, ci și semnătura sa pe spatele etichetei.
Domeniul Aristiței, vinuri
La această degustare am avut trei vinuri albe, un rose și un vin roșu. A fost o combinație plăcută, cel puțin pentru mine, care am o afinitate pentru vinurile albe.
O să vă spun pe scurt impresia mea despre vinurile marca Domeniul Aristiței. Pentru că sunt niște vinuri cu care nu m-am întâlnit la degustări. În special vinurile albe, sunt molcome, le lipsește aciditatea. Au desigur gustul excelent al vinului, se simte drojdia sau acel dulce – acrișor care dă notă unui vin. Mirosurile sunt ce trebuie, uneori puțin înșelătoare, însă îmi place această mică discrepanță între miros și gust.
Mi s-au părut deosebite Riesling de Rin, un soi rar, care este comparat adesea cu Rieslingul Italian. Un alt vin deosebit este Burgund, pe care nu l-am degustat până acum. Așa că am avut parte și de o premieră.
Domeiul Aristiței Chardonnay a fost preferatul meu
Poate și datorită combinației de brânză și vin, însă mi s-a părut un vin excelent. Știu că este o alegere comună, cumva tipică. Cu toate acestea este un vin intens, față de alte vinuri de acest tip.
Nu este foarte acid, însă are alcool cu generozitate. Sunt vinuri foarte puternice, seci, care merg perfect la mese îmbelșugate.
Pentru că nu este un vin acid, își păstrează cumva proporțiile. Este greoi, dar catifelat, gustos. La miros mi s-a părut că dă înspre fructe coapte vara. Cum sunt perele căzute din copac, bine coapte sau pepenele crăpat și dulce. Gustul te surprinde însă, așa cum vă ziceam, pentru că este ușor untos, pământesc. O combinație de nuci și fructe coapte.
Dacă ar fi să-l descriu într-un cuvânt este INTENS.
Cred că INTENS este cuvântul care le-ar descrie toate vinurile. Pentru că sunt simple, unele seci dar combinate cu mâncare sau brânzeturi, își dezvăluie aroma.
Brânza British Cheddar și Aperifrais de la Delaco
Au fost o combinație de vin lângă acest vin! Mi s-a părut cea mai populară alegere.
British Cheddar marca Delaco D’Excepție
Cheddar este o brânză foarte cunoscută în Marea Britanie. Joseph Harding s-a ocupat cu introducerea acestui tip de brânză pe meleagurile colonizatorilor, prin secolul al XVI – lea.
Harding spunea despre brânza Cheddar că este
„fermă în textură, cu tendința de topire în gură și o aromă asemănătoare alunei.”
British Cheddar este o brânză compactă, care se sfarâmă dezvăluindu-și aroma. Are o culoare de galben deschis, iar tot ce este de nuanță portocaliu sau galben mai pronunțat conține coloranți aditivi.
Are o aromă cremoasă, distinctă și puternică. Este din lapte de vacă și îi ia între 9 – 12 luni pentru maturare.
Aperifrais de la Delaco
A fost WOW. Brânzeturi mici, delicioase care ți se topesc în gură!
Sunt 20 de bucățele de brânză divină, cremoasă care conțin topping de legume (măsline, ceapă, roșii) și condimente italiene. Acesta ar fi Aperifrais Italie.
Aperifrais Provence conține o altă combinație, un alt topping care include și ierburile de Provence: busuioc, cuișoare, cimbru, arpagic.
Iar Aperifrais Cote D’Azur are un toppig special cu: ardei, ceapă, oregao, usturoi, busuioc, roșii, pătrunjel, piper și măsline verzi.
Aperifrais mi se pare brânza care merge perfect la petreceri, la mesele îmbelșugate sau la a-ți servi musafirii cu ceva bun. Sunt gustoase, sănătoase, arătoase și delicioase! Mai ales când aveți și un vin bun la îndemână!
Se pot mânca și simple, așa cum sunt ele, dar și alături de alte preparate sau de biscuiții speciali degustărilor. Sunt subțiri și potriviți asocierilor cu brânzeturile datorită gustului neutru.
Un cuvânt pentru brânzeturi ar fi VARIETATE
Mi-a plăcut varietatea gusturilor, însă consistența brânzeturilor Delaco. Chiar excepționale!
Concluzii de final
Vinurile Domeniu Aristiței sunt vinuri puternice, dure, cel puțin așa mi s-au părut. Sunt perfecte pentru petreceri și mese copioase. Mi se par și niște vinuri bărbătești, așa că merg la întâlniri de afaceri, la prânzuri sau cine unde se discută lucruri importante și se planifică diverse.
Brânzeturile au fost absolut minunate! Mai vreau! Chiar dacă n-am să câștig, o să mă duc să-mi cumpăr pentru că mi-au plăcut mult de tot! Recomand cu drag!
Un cuvânt pentru încheiere ar fi EVGHENIE.
La degustare am purtat rochia de la BonPrix și cerceii, care nu se văd aici în poză, dar urmează și o postare despre asta! Până atunci vă las cu vlogul de la degustare. Pupici!