Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery la Brânzeturi cum se cu…Vin pentru că nu prea ratez degustări de vin. Sincer, mă bucur de orice eveniment după perioada urâtă de anul trecut, care amenință să se repete toamna asta. Dar să nu ne gândim la asta, să rămânem la subiectul nostru delicios și băubil, despre vinuri și combinații culinare.
Crama Corcova nu îmi este străină, de când am început degustările de vin sunt mai atentă. Când ajung la un restaurant mă uit să văd ce crame au în lista lor de vinuri, în oraș prin magazine mă uit, dacă am ocazia, să văd ce vinuri sunt expuse la raft. Din păcate sunt genul de consumator care repetă vinurile încercate și destul de rar achiziționez ceva nou. Adică dacă la degustările de vin am avut X și Y vinuri, pe acelea le voi recumpăra când am ocazia. Și rar încerc ceva nou. Poate la o aniversare, să zicem.
Însă odată cu această degustare de vin am învățat că e bine să rămâi deschis la opțiuni și să experimentezi. Pentru că poate ieși ceva bun sau absolut delicios!
Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery la Brânzeturi cum se cu…Vin
Vreau să menționez prezentarea de început a lui Eduard Jakab, care a fost genială! Ne-a vorbit pe larg despre ce se întâmplă atunci când avem un pahar de vin în față alături de mâncare. Intuiția gustului, producerea de salivă și prima înghițitură fabuloasă de vin.
Vrei să deguști, să te bucuri de vin. Curcubeu în cerul gurii.
Ne- a explicat cum vinul ajută la îmbunătățirea gustului mâncărurilor. Cum vinul ajută să ștergem memoria papilelor noastre gustative și să ne bucurăm iar și iar de experiența unui preparat delicios.
Cu o experiență de somelier vastă, inclusiv pe un vas de corazieră, mă bucur că am venit la această degustare de vin pentru că am învățat foarte multe lucruri noi. Iar combinațiile culinare pe care Eduard le-a ales pentru fiecare vin în parte, au fost perfecte!
A făcut cursuri de specialitate la Londra, astfel că am fost pregătită cu caiet și pix, ca la școală.
Am reținut idei interesante, inclusiv cea cu ridicatul de la masă înainte de a ne sătura. Este ceva ce practic des, pentru că nu îmi place să am senzația de burtă umflată sau boala porcului, așa cum a glumit Eduard.
Am discutat și despre expresia eronată de post – gust. Care a fost preluată greșit din limba engleză, sau tradusă greșit. El a înlocuit-o cu expresia senzație permanentă. Ceea ce mi s-a părut interesant. Am rezonat cu asta pentru că nu prea există ceva după gust, after – taste ci tot un fel de senzație a gustului.
Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery puțină istorie
Zic să vă povestesc pe scurt ce am aflat și eu de la această degustare. În primul rând crama Corcova Roy & Dâmboviceanu se află pe moșia Bibeștilor, mai exact toate acele crame vechi au existat și au fost construite de către Anton Bibescu la începutul secolului al XX – lea. Rămase în ruină, ele au fost preluate și reabilitate în 2008 – 2009. Au fost dotate cu utilaje și echipamente moderne, deși pe alocuri se păstrează tradiția vinificării în cuve de ciment.
Vinurile lor chiar poartă amprenta locurilor, acel terroir, cum îi spun francezii. Se simte dealul și vântul, toate elementele climatice, pădurea care protejează via. Există câte o poveste în fiecare pahar de vin și cei de la Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery o spun perfect!
Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery
Toate vinurile lor mi-au plăcut, inclusiv cele roșii. Și după cum am spus-o de foarte multe ori, nu prea beau vin roșu. Însă dacă este puțin sec și fructat, adică un Syrah sau Shiraz, am descoperit că îmi place.
Să povestim însă despre ceea ce mi-a plăcut cel mai mult!
Și aici îmi este greu să aleg, recunosc pentru că mi-au plăcut mult de tot și varianta 2 și varianta 3 de combinație culinară cu vin.
Adică am de ales între:
Rosé și Irish Cheddar cu smochine proaspete și Fetească Neagră și Brie Ile de France cu prune uscate. Ambele se topesc în gură absolut divin, iar vinul le completează frumos gustul. A doua sau a treia gură de vin te pregătește pentru un nou deliciu.
Așadar îmi înțelegeți dilema. Ce știu cert după această degustare, este că vom planta și noi un smochin în grădină. Prea bune!
O să rămân la prima variantă. Tocmai pentru că de obicei aș fi ales Brie Ile de France și Fetească neagră. Aș fi mers pe variantele cunoscute, așa cum vă ziceam la început.
Corcova Rose 2020
Nu este de mirare că mi-a plăcut acest rosé, el fiind o combinație delicioasă dintre Cabernet Sauvignon și Syrah. Un vin ușor acid, bogat ca aromă. Mi s-a părut un mix minunat dintre trandafiri văratici și fructe ușor acide. Prune, struguri verzui și acea viță de vie cârlionțată.
Consumat la rece mi se pare un vin rosé versatil. Merge la preparate culinare vegane sau vegetariene, dar și cu pizza sau pește. Paste sau salate.
Combinația aleasă de smochine proaspete și Irish Cheddar a fost cuceritoare! Au pronunțat toată aroma din vin și l-au făcut să iasă în evidență cu fiecare înghițitură. Într-adevăr un vin bun face asociarea culinară de neuitat!
Cuvântul pe care l-aș da acestui Rosé de la Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery este FIDELITATE
Pentru că redă fidel gustul vinului autentic, care redă fidel fiecare senzație permanentă. Ajută să-ți rămână impregnantă în memoria gustului acea aromă, acea senzație de euforie a consumului. Îți face poftă și îți deschide inima pentru mai mult.
British Cheddar de la Delaco
O brânză renumită în zona Marei Britanii, care este produsă prima dată în secolul al XII- lea. Prima înregistrare oficială datează de pe vremea regelui Henry al doilea, se presupune însă că romanii au fost cei care au adus rețeta pentru Cheddar în acele ținuturi și că ar fi originară din Cantal, Franța.
În secolul al XIX – lea cel responsabil de modernizarea brânzei Cheddar a fost Jospeh Harding. El a promovat și standardizat producerea acestui tip de brânză respectând norme sanitare și de gust, astfel încât să iasă preparatul perfect.
Procesul de producție
Și într-adevăr este o brânză delicioasă! În starea ei pură, este dură, tare. Procesul de producție însă, este cît se poate de complex!
Laptele covăsit sau bulgărașii de lapte și zerul sunt separați prin închegare sau fermentare. La tot acest proces sunt folosite și anumite enzime, secretate în condiții speciale. Procesul de cheddar sau cheddaring care îi poartă numele vine de la amestecarea sau bulgărașilor de lapte cu sare, ca mai apoi zerul să fie strâns și refolosit.
O brânză Cheddar matură are nevoie de 15 luni sau mai mult pentru a deveni cosistentă și bună.
În ciuda faptului că este dură, brânza Cheddar are blândețea și armonia culorii pe care o poartă. Odată gustată se destramă în gură, dezvăluind uneori bucăți de cristale de calciu lactat sau cristale de brânză, așa cum se mai denumesc.
Uneori pentru a obține o culoare mai intensă de galben, către portocaliu, în unele zone se folosește zeama de sfeclă. În America însă folosesc paprika sau annatto, un colorant natural.
Adesea poate avea un gust de alune sau de nuci, depinzând de zona în care a fost produsă și în ce modalitate. Se topește în gură, iar asociată cu un vin bun, își aroma totală a laptelui este dezvăluită instant.
British Cheddar este o brânză tumultoasă, așa că TUMULT este cuvântul potrivit pentru ea. Te copleșește cu aroma și gustul ei.
Iar combinația dintre vinul Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery, British Cheddar și somochine, a fost WOW. Dar ca să fiu elocventă am să aleg SUPERIOR. A fost puțin mistică, oleacă divină și de neuitat!
Concluzii despre degustarea Corcova Roy & Dâmboviceanu Winery
A fost o seară excelentă, ca toate evenimentele Brânzeturi cum se cu…Vin organizate de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro
Gazdele noastre de acum au fost cei de la Oxygen Bistro, care au locație centrală, mâncare faină, pizza bună și înghețată delicioasă! Recomand! Atenție însă răbdare în această perioadă cu toți cei din zona HoReCa. Servirea durează puțin, în special când este aglomerat.
Ca idee, vom avea și vlog, urmeză a fi editat și postat zilele acestea. Până vineri.