Într-o lume în care natura suferă din cauza intervenției umane, inițiativele ecologice devin tot mai cruciale. Nu abordez des subiecte atât de importante, însă mi se pare că ne-am îndepărtat foarte mult de natură și este bine să ne menținem informați. Astăzi, peștii din Gilort se confruntă cu obstacole construite de om care îi împiedică să-și continue migrația. Dar, prin proiectul Fish for Life, această poveste primește o întorsătură pozitivă.

Pe măsură ce am pășit pe malurile Gilortului într-un infotrip recent, am descoperit mai mult decât un simplu efort de refacere ecologică. Acest proiect, desfășurat în colaborare cu Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, Invisible Nature și Universitatea din București, a reușit să aducă împreună oameni, resurse și natură pentru a restaura echilibrul fragil al ecosistemului Gilortului.

Fish for Life_Gilort

Restaurarea habitatelor în proiectul Fish for Life

În prezent, există o mișcare din ce în ce mai puternică la nivel european și internațional, care susține necesitatea schimbării perspectivei noastre asupra râurilor. Această tendință promovează implementarea măsurilor de infrastructură verde și reconstrucție ecologică pentru a restabili procesele naturale și a conserva biodiversitatea.

Managementul râurilor se concentrează tot mai mult pe restabilirea caracteristicilor și funcțiilor lor naturale. Refacerea proceselor naturale ale râurilor reprezintă o alternativă viabilă în controlul inundațiilor prin creșterea capacității de stocare temporară a apei, oferind în același timp servicii valoroase ecosistemelor.

fish for life proiect ecologic

Eroziunea malurilor Gilortului a fost stopată prin plantarea copacilor de-a lungul râului. Acești arbori nu numai că stabilizează malurile, ci oferă și adăpost și hrană pentru fauna locală. Cu zeci de mii de puieți plantați, această acțiune a contribuit la refacerea a 3,09 hectare de păduri de luncă.

Structuri inovatoare, cum ar fi anrocamentele și buștenii cu rădăcină, au fost amplasate strategic în apă pentru a crea habitate variate pentru pești. Acestea nu doar că împiedică eroziunea, dar oferă și zone de refugiu și hrană pentru speciile protejate precum mreana vânătă și porcușorul de nisip.

raul Gilort

Conectivitatea și migrația peștilor

Pentru a facilita migrația peștilor, au fost construite pasaje speciale în apropierea podurilor. Acestea au pante line și permit peștilor să treacă în amonte cu efort minim. Acest lucru asigură conectivitatea longitudinală a râului Gilort, esențială pentru reproducerea și supraviețuirea speciilor de pești.

Câteva specii de pești care au casa în acest râu sunt:

  • Chișcarul (Eudontomyzon mariae)
  • Dunărița (Sabanejewia aurata)
  • Mreana vânătă (Barbus petenyl)
  • Porcușorul de nisip (Romanogobio albipinnatus)
proiect ecologic fish for life

Educație și conștientizare

Un alt aspect crucial al proiectului Fish for Life este educația comunității și conștientizarea importanței conservării naturii. Traseul tematic „Povestea Râului Gilort” oferă vizitatorilor o experiență educativă și captivantă. Aceste inițiative ajută la înțelegerea mai profundă a ecosistemului și implică cetățenii în protejarea mediului înconjurător.

Natura 2000

Acest proiect cuprinde și situl Natura 2000, care cuprinde o parte din râul Gilort, zonă umedă din regiunea biogeografică continentală. Situl se întinde de-a lungul râului pe o distanță de aproximantiv 19 km, începând cu localitatea Pociovaliștea la nord, până în localitatea Doseni la sud. În apropriere de limita nordică, situl cuprinde și o parte din râul Galben.

Situl Natura 2000 adăpostește cele mai reprezentative, valoroase și rare habitate și specii de animale și plante. Acestea sunt înființate doar în statele membre U.E și formează o rețea de arii naturale protejate. Aceste rețele sunt constituite pentru a menține și a asigura pe termen lung resursele necesare dezvoltării socio-economice durabile.

raul Gilort

Fish for life, o poveste ecologică de succes

Proiectul Fish for Life nu este doar despre refacerea unui râu; este despre refacerea legăturii dintre om și natură. Prin eforturile inovative și susținute ale Agenției pentru Protecția Mediului Gorj și a partenerilor săi, Gilortul a prins viață din nou. Această poveste de succes ne amintește că, cu determinare și colaborare, putem restaura și proteja fragila frumusețe a naturii noastre pentru generațiile viitoare.

ASBO si Fish for life

Datorită acestui proiect educativ am aflat mai multe despre speciile mici de pește care viețuiesc în aceste râuri și ce nevoi au. Cum este influențat habitatul lor de către oameni și cum acest proiect reușește să folosească tehnologia, cercetarea și informarea în beneficiul naturii și al nostru, al tuturor.

Vă las cu un video care să completeze vizual tot ce am scris aici. Vine și un vlog în curând!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.