Continuăm aventura prin Timișoara, județul Timișoara și vom povesti despre cum am ajuns cu bloggerii de la ASBO la Crama Aramic, aflată la sud de orașul Buziaș.

Am reușit să ne plimbăm atât de mult pentru că am avut cel mai bun organizator de călătorii, Daniel Botea. Care ne-a rezervat un autocar închiriat din Craiova, modern și călduros. Fix ce am avut nevoie pentru că la final de noiembrie vremea deja era geroasă.

Iar cazare în Timișoara am avut la Hotel Arizona, o locație modernă, foarte primitoare cu paturi comode, camere încăpătoare și extrem de călduroase. Accent pe călduros pentru că eu sunt friguroasă de fel, în special iarna când simt nevoia să stau la cald, pufos și să fiu cât mai comodă. Fiecare cu ale lui…

Crama Aramic Timisoara

Crama Aramic, o cramă unică în Banat

Crama Aramic impresionează nu doar prin locație, aflată pe dealul Silagiului, cât și prin atmosferă și poveste. Tradiția și pasiunea este păstrată de întreaga familie, cu toții muncesc să aducă prosperitate cramei. Iar acest lucru se observă în cele mai mici detalii. De la soiurile de vin și combinațiile lor, până la design-ul cramei și al locului care îmbină modernul cu elementele tradiționale.


Într-un colț de lume plin de istorie și farmec, Silagiu, un sătuc românesc încărcat de povești, a fost menționat pentru prima dată în cronici în anul 1406, sub numele de Zyluas. Cu o amplasare la doar 4 km sud de pitorescul oraș Buziaș, la poalele blânde ale Dealului Silagiului, la o altitudine de 128 m, acest loc pur și simplu radiază o aură aparte. Dealurile au o liniște solemnă, natura parcă a amorțit și ea odată cu venirea iernii.

Silagiul, unul dintre cele 5 centre viticole ale Banatului, urcă până la o altitudine de 324 m, oferind un cadru magic pentru vița de vie. Clima blândă îmbrățișează cu drag strugurii, conferindu-le un gust deosebit, cu izul unei trăiri pe care nu o întâlnești în altă parte.

În mijlocul acestui peisaj de poveste, Crama Aramic devine Phoenixul care deschide un nou capitol în istoria acestui loc binecuvântat. Un loc unde istoria, vinul și magia se întâlnesc, scriind o poveste de neuitat în note de arome dulci și tradiție îmbibată în fiecare picătură de vin.

Crama Aramic însumează 46 de hectare de vii din soiuri nobile, patru albe și patru roșii: Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot și Pinot Noir.

Asociatia Bloggerilor Olteni la Crama Aramic

Crama Aramic la brânzeturi cum se cu…VIN

Cei de la Crama Aramic ne-au încântat cu cinci vinuri:

  • Feteasca Alba
  • Cupaj Alb din Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba
  • Roze din Pinot Noir
  • Feteasca Neagra
  • Cupaj Rosu Reszerva din Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon

Foarte mult mi-au plăcut primele două. Pe lângă platourile excelente cu care am fost serviți și mâncarea excepțională!

Mai întâi discutăm despre vinuri, pentru că ele sunt atracția principală, la orice cramă.

Festească Albă Crama Aramic

Fetească Albă


Fetească Albă se simte ca acasă în condițiile climei temperate, făcând zona Banatului deja faimoasă pentru cultivarea acestei soiuri de struguri. Caracterizată de o aciditate echilibrată și o dulceață specifică, Fetească Albă oferă o experiență vinicolă remarcabilă.

Vinul obținut din această soi este o adevărată surpriză, captivând prin eleganța sa naturală, îmbrățișată de subtile note florale ce se contopesc într-o arome bogată de caise și nuanțe proaspete de citrice. Parfumul său gingaș completează perfect o cină cu preparate din pește sau carne albă. Aduce un strop de rafinament și prospețime în fiecare înghițitură. Este o simfonie delicată care transformă orice masă într-o experiență culinară memorabilă. Așa a fost și aici, s-a potrivit de minune cu brânzeturile alese de cei de la Crama Aramic și cu carnea de vânat cu care au ales să ne răsfețe.

Am avut inclusiv o supă de fazan, absolut delicioasă!

Alb de Silagi

Cupaj Alb marca Crama Aramic

O combinație interesantă dintre Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba.

Muscat Ottonel este un soi de struguri folosit pentru producția de vinuri albe. Este cunoscut pentru aromele sale intense și distinctive de trandafir și lămâie. Acest soi este rezultatul încrucișării dintre Muscat de Saumur și Chasselas. A fost creat în Franța în secolul al XIX-lea, dar a devenit popular și în alte regiuni viticole din întreaga lume. Este un soi foarte apreciat la noi în țară și îi merge foarte bine în multe zone viticole de la noi.

Apoi avem nota de Sauvignon Blanc, care este un soi versatil și iubit. Oferă vinuri albe pline de prospețime și caracter. A devenit unul dintre soiurile preferate printre iubitorii de vin din întreaga lume. Soiul are origini în regiunea Bordeaux din Franța și s-a răspândit ulterior în întreaga lume. Este cultivat în numeroase regiuni viticole, inclusiv în Franța, Noua Zeelandă, California, Chile, Italia și Africa de Sud.

Există două stiluri principale de vinuri din Sauvignon Blanc. Unul este caracterizat prin aciditate crescută și arome proaspete, fiind adesea fermentat și maturat în recipiente de oțel inoxidabil pentru a-și păstra prospețimea. Celălalt stil poate implica fermentarea și maturarea în butoaie de stejar, oferind vinului mai multă complexitate și arome subtile de vanilie. Asta așa, între noi.

Crama Aramic a reușit un Cupaj Alb de excepție. Foarte fructat, răcoritor și intens. Vinurile albe cumva se completează între ele, păstrând vigoarea și bogăția tiparului de vin.

Crama Aramic evenimente

Răsfăț la Crama Aramic

Foarte rar mănânc atâtea feluri de mâncare plus desert! Însă cei de la Crama Aramic s-a întrecut să ne răsfețe cu bucate alese și vinuri ca în povești. Inclusiv cu cei mai buni papanași pe care i-am gustat vreodată! Au avut gustul celor făcuți în casă!

Porția a fost potrivită cât să nu crăpăm de la atâta mâncare și să mai avem loc de încă puțintel vin. Lol. Experiența a fost una inegalabilă și sper să ne întoarcem pentru o vizită și pe vreme mai călduroasă.

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.