Crama Dradara ne-a vizitat tocmai din inima Aradului și ne-a făcut plăcere să-i descoperim la ediția 56 ai evenimentului Brânzeturi cum se cu…VIN. Ca de obicei, este un eveniment organizat de către Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro. Vinurile lor au fost însoțite de brânzeturile delicioase ale celor de la Delaco despre care vom povesti desigur. Pentru că s-au făcut niște asocieri cel puțin interesante!
Vinurile de la Crama Dradara ne-au fost aduse și prezentate pe îndelete de către Daniel Popescu, directorul de vânzări al cramei. Fac parte din podgoria Miniș – Măderat, pe Dealul Mocrii. Sunt vinuri cu tradiție, păstrate astfel în familia Alexa. Crama Dradara este o afacere de familie, căci de acolo îi provine numele – de la primele litere ale numelor copiilor lor: Dragoș, Daria și Rareș. Daniel Popescu ne-a spus că mai reprezintă și Dragoste, Dar și Rafinament. Valori transmise din generație în generație. Unde au adăugat și anagrama orașului Arad pentru a păstra respectul cuvenit locului.
Alături de vinurile degustate în premieră, brânzeturile Delaco ne-au fost prezentare de către președintele ASBO, Daniel Botea care este și degustător autorizat de brânzeturi și absolvent Master de Expertizare Viti-Viticolă.
Iată care au fost combinațiile de vinuri și brânzeturi care ne-au încântat:
- Fetească Regală și Aperifrais Ile de France
- Muscată de Măderat (soi special zonei) și Havarti Castello
- Sauvignon Blanc și Chevre – Ile de France
- Orange Wine și British Cheddar – Delaco D᾿Exceptie
- Cupaj Roșu Conac (70% Feteasca Neagra 15% Merlot 15% Cabernet Sauvignon) și cașcaval Sofia Delaco
- Cupaj Roșu Premium (50% Merlot 50% Cabernet Sauvignon) și Grana Pandano Delaco D᾿Exceptie
cu suflet dăruit îndelung
Motto-ul Crama Dradara nu are cum să nu te cucerească, iar povestea lor pe cât de simplă, pe atât de interesantă, bucură. Pentru că merită investit în zona aceasta viticolă, având în vedere potențialul zonelor.
Crama Dradara, veșnicia chemării
În luna iunie a anului 2015, pe Dealul Mocrii, se întind cu mândrie 19,65 hectare de vie, înfipte cu soiuri nobile precum Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Palava, Cabernet Sauvignon și Fetească Neagră. Acest peisaj își asumă solemnul angajament că din pivnițele Dradara va curge un vin pur, menit să îmbogățească mintea, trupul și sufletul celor ce îl vor gusta.
În luna iunie a anului 2017, primii butași își deschid ochii către razele soarelui, îmbrățișând cu bucurie climatul temperat continental al regiunii. Sub privirile atente ale celor patru anotimpuri, vița de vie se dezvoltă armonios, iar strugurii viguroși și sănătoși primesc cu delicatețe darul fiecărui sezon. Acești struguri vor îmbrăca înțelepțit și sublim gustul sticlelor Dradara.
De acolo până la noi în pahare a fost ani cu producții îmbelșugată. Terenul pe care se află Via Dradara are un sol vulcanic, așadar gustul vinului chiar redă acea notă puternică. Se simte cum s-au maturizat, cum s-au copt în soarele puternic și cum au primit toată blândețea și căldura.
Sauvignon Blanc Premium 2022
Este vinul care mi-a plăcut. Nu cred că mai este vreo surpriză. Este un Sauvignon Blanc puternic, îți rămâne întipărit în simțire. Pare că alunecă ușor, că este simplu, însă are alcool de 14,5% și te poate duce puțin de nas. Mi s-a părut că are note de soc, o dulceață interesantă pe lângă gustul proaspăt de vin. Colegii și colegele de blogosferă n-au fost așa de încântate și au zis că are un gust total diferit. În seara aceea oricum veneam de la un alt eveniment, nu eram în cea mai mare formă, așa că s-ar putea să mă fi înșelat eu. Însă îmi plac vinurile albe, asta știu sigur.
N-am să neg că m-au intrigat și cele două, pe care le-am gustat în premieră. Muscata de Măderat și Orange Wine. Inclusiv vinurile lor roșii au fost bune. Însă către final, n-am mai putut să-l beau pe ultimul. Uneori cele roșii devin copleșitoare pentru mine. Sunt foarte acide la gust și dure. Așa că am nevoie să le asortez cu mâncare, doar așa reușesc să le beau cu succes.
Revenind la vinul nostru, Sauvignon Blanc. L-aș asocia cu florile de soc, cu buchetul lor bogat și aromat. Socata adesea este tulbure, însă acest vin își păstrează limpezimea și savoarea. Iar brânza cu care a ales Daniel să-l asorteze, i-a evidențiat savoarea. S-au completat perfect.
Chevre – Ile de France
Este o brânză de capră. Și mie nu prea îmi plac brânzeturile astea…cu gust puternic. Însă aceasta, alături de vin, a căpătat o aromă diferită. Sigur, tot gust de brânză de capră avea, dar parcă mai complet și mai acceptabil. Este o brânză foarte moale, proaspătă și aromată.
Brânza Chevre, un deliciu cu o istorie bogată și un gust inconfundabil, își are rădăcinile în Franța, unde este adorată pentru textura sa fină și aromă proaspătă. Această brânză de capră este cunoscută pentru versatilitatea sa în gastronomie și pentru calitățile sale nutritive.
Produsă tradițional din lapte de capră proaspăt, brânza Chevre este obținută prin coagularea laptelui cu ajutorul unui ferment lactic și a cheagului. Apoi, coagulul este tăiat, drenat și maturat, oferind o gamă largă de arome și texturi, de la cele moi și cremoase până la cele mai fermă, în funcție de timpul de maturare.
Cu un conținut ridicat de proteine și minerale, brânza Chevre este o opțiune sănătoasă pentru orice dietă echilibrată. Gustul său proaspăt și ușor deosebit poate fi savurat atât simplu, cât și în combinație cu diverse ingrediente, în salate, aperitive sau preparate culinare sofisticate.
Pe lângă faptul că este delicioasă, brânza Chevre are și beneficii pentru sănătate, fiind bogată în proteine, calciu, fosfor și vitaminele A și B. De asemenea, conține probiotice care ajută la menținerea sănătății intestinale și stimulează sistemul imunitar. În concluzie, brânza Chevre reprezintă o alegere excelentă pentru iubitorii de brânzeturi fine, fiind apreciată pentru gustul său unic, versatilitatea în bucătărie și beneficiile pentru sănătate pe care le oferă.
Sauvignon Blanc și Chevre – Ile de France
M-au dus cu gândul la un prânz rafinat, undeva afară, cu astfel de gustări și vinuri ușoare, care să deschidă pofta pentru un grătar și niște gustări dulci cu fructe. Poate visez eu prea mult la veri Italiene.
Gazda evenimentului Brânzeturi cum se cu…VIN sunt cei de la C-House Craiova. Însă cred că au fost foarte solicitați în bucătărie pentru că au uitat să-mi aducă o parte din meniu. Fiind ceea ce comandam de obicei. Poate e doar o coincidență nefericită și sper să nu fi redus din personal? Mno, cred că data viitoare am să comand doar bruschette, așa cum au făcut colegele mele. Acolo sper că n-or da greș. Mâncarea lor este excelentă și abia așteptam să o gust, deși venisem la degustare cu burta plină de la un alt eveniment fain.
În ciuda micilor inconveniențe, cei de la Crama Dradara mi-au ținut noroc și am câștigat vinul și brânza despre care tocmai v-am vorbit! Pentru că noi facem inclusiv o tragere la sorți în care votăm combinația preferată dintre vin și brânză. Iar eu am avut noroc de data asta. Ceea ce se întâmplă rar, așa că m-am bucurat și am să savurez vinul și brânza pe îndelete.
Acestea fiind spuse, ne citim data viitoare cu o recenzie de carte. Pupici!