Crama Darabont este o afacere de familie din Biharia, județul Bihor, care se ocupă cu viticultura de trei generații. Joia trecută au poposit pe melaguri oltenești și au adus cu ei o gamă variată de vinuri, pe care am să le menționez în această postare pentru că ne-au surprins încă de la început! Vinurile lor au fost însoțite de brânzeturile delicioase ale celor de la Delaco.
Evenimentul Brânzeturi cum se cu…VIN este organizat de către Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro și desfășurat în aceeași locație centrală, C House Milano.
Iată combinațiile de vinuri și brânzeturi la această ediție:
- Mezzin (vin spumos extra dry) + Apérifrais Ile de France,
- Darabont Feteasca Regala (alb sec) + Camembert Ile de France
- URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba) + Havarti Castello,
- Fleurt (rose sec, Burgund Mare, Feteasca Neagra) + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- URME Cuvee Rosu (rosu sec, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco,
- Projekt M (rosu sec, Merlot) + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Vinurile si branzeturile au fost prezentate de Daniel Botea, absolvent de master Expertizare Viti-Vinicola si degustator autorizat de branzeturi. Îl aveți și în poza mea principală dar îl găsiți și la el pe blog, natural!
Crama Darabont – Atunci când visurile a trei generații se unesc!
Situată în pitoreasca regiune Crișana, Crama Darabont din Biharia, județul Bihor, este o afacere de familie ce reflectă pasiunea și dedicarea pentru viticultură, moștenită de trei generații. Cu peste 40 de hectare de vie, crama îmbină tradiția cu inovația pentru a produce vinuri de calitate superioară.
Istoricul Cramei Darabont
Povestea Cramei Darabont începe cu străbunii care au pus bazele viticulturii în această regiune, continuată de fiecare generație cu un respect profund pentru pământ și viță de vie. Astăzi, crama este condusă de membrii familiei care au preluat ștafeta, aducând noi tehnici și tehnologii pentru a îmbunătăți procesul de vinificație.
Terroir-ul cramei este unul deosebit, caracterizat prin soluri fertile și un climat favorabil pentru cultivarea viței de vie. Regiunea Crișana beneficiază de un microclimat ideal, cu influențe continentale, care contribuie la obținerea unor vinuri echilibrate și complexe. Viile sunt plantate pe dealuri cu expunere sudică, asigurând o maturare optimă a strugurilor.
Mezzin – vin spumos extra dry
Nu mă așteptam deloc să începem cu un vin spumant dar mi se pare că Mezzin a dat notă seratei și a deschis apetitul, pentru vinuri, brânzeturi dar și pentru multă multă socializare. L-am dezbătut la aciditate, la cum se simte și dacă este sau nu este sec. Însă cel mai mult l-am lăudat în combinație cu brânzeturile, pentru că a reușit să le evidențieze.
Este un vin spumos sec, care te pișcă plăcut la limbă. Are o notă de acrișor, fructat spre citric. Este o combinație interesantă de Chardonnay, Sauvignon Blanc și Fetească albă. Însă are un iz dulceag, aproape trandafiriu, sau așa am simțit eu. Cu toate că este un vin spumant, mi s-a părut liniștit în pahar, nu foarte carbo-gazos. Exact cât să-ți deschidă apetitul pentru mai mult și să îți mențină interesul.
Apérifrais Ile de France
Brânzeturile acestea cred că se potrivesc oricărui vin. Însă cred că se potrivesc excelent cu vinuri seci, care să le evidențieze cremozitatea.
Apérifrais sunt bucățele de brânză proaspătă, fiecare de 5 grame, cu o textură cremoasă și o gamă diversificată de arome naturale. Printre cele mai populare sortimente se numără Provence și Côte d’Azur:
- Provence: Această variantă este aromatizată cu ardei roșu dulce, mix de boabe de piper (alb, negru, verde și chili), busuioc, cimbru și arpagic. Fiecare bucățică oferă o explozie de arome mediteraneene, evocând peisajele însorite din sudul Franței
- Côte d’Azur: Acest sortiment combină ceapa, busuiocul, roșiile și oregano, aducând un gust proaspăt și ușor, perfect pentru a fi savurat ca aperitiv sau gustare rapidă
Brânzeturile Apérifrais Ile de France mi se par o gustare ideală pentru astfel de evenimente, fie că organizați ceva mic la voi acasă, sau unde într-un cadru mai festiv. Sunt delicioase și vor bucura toate papilele gustative.
Responsabilă cu hidratarea noastră între vinuri a fost Diana Popa și pe această cale îi mulțumim ei și celor de la Dolce Vita pentru apa proaspătă, de izvor.
Iar cei de la C House Craiova au găzduit evenimentul și cum luasem o pauză, recunosc, eram entuziasmată să gust iar din mâncarea lor. Au scos unele preparate (aveau o salată de vinete fenomenală!) însă pizza pe care am ales-o a fost excelentă! La fel și deserturile.
A fost o seară relaxantă, am plecat acasă cu o sticlă goala din Gama Fleurt de la Crama Darabont, pentru că sticla arată ca o bijuterie. Sticla și dopul. Mi-au plăcut enorm!