Vinurile de la Budureasca wines îmi sunt cunoscute, dacă țineți minte, am mai avut o degustare cu ei în trecut despre care am povestit pe blog, evident. Atunci mi-a plăcut foarte mult Sauvignon Blanc sec, un vin alb delicios, fructat și răcoros. De data aceasta însă, m-au cucerit cu ceva total neașteptat!
Evenimentul Brânzeturi cum se cu…Vin este organizat de Asociația Bloggerilor Olteni împreună cu DicționarCulinar.ro iar gazda noastră de data aceasta a fost Il Calcio sau Trattoria ll Calcio Craiova. Restaurantul cu specific italienesc se află în apropriere de centrul vechi al Craiovei, însă într-o locație ceva mai selectă și nu foarte aglomerată.
Partea cea mai interesată la Il Calcio este clădirea sa, o clădire de patrimoniu, cu istorie și prestigiu. Restaurantul aflându-se în fosta Casa Matei Mirică. Așadar nu veți avea parte doar de mâncare selectă, de servirea bună ci și de decoruri eclectice, diferite față de modernul sau combinațiile de modern – selectiv și grundge des întâlnite în majoritatea barurilor și restaurantelor. Recomand cu drag să le treceți pragul, măcar odată!
Revenind la vinurile noastre…frumos prezentate de către Cristina Bolovan și Narcis Neagoe.
Budureasca wines
Chiar dacă am mai povestit noi despre Crama Budureasca am să reiau măcar ideile principale. Viile Budureasca se alfă în inima podgoriei Dealu Mare. O zonă cu rădăcini adânci în istoria și cultura vinului.
Este o zonă cu tradiți, bogată în vinificație încă de pe vremea strămoșilor traci, existând dovezi arheologice în acest sens. Și nu doar atât! Păstrăm drept mărturie, ci și limba pe care o vorbim păstrează termenii dacici ai cultivării viței de vie prin cuvinte precum: butoi, cârcel sau strugure.
Viile Buduresca se întind pe o zonă de aproximativ 275 de hectar, dintre care 250 de hectare sunt replantate, iar pe 25 de hectare s-au păstrat vițele vechi.
Zona mirifică cuprinde dealuri și văi, cu râul Telejean la vest și râul Buzău la est. Altitudinea la care se găsesc viile Budureasca este intre 175 și 400 metri. Lucru care favorizează producția de struguri negri, însă și vinurile albe se bucură de condițiile bune de mediu, dând naștere unor vinuri albe fructate și aromate.
Nu degeaba primul vin alb degustat de la Budureasca wines mi-a plăcut foarte mult!
De data aceasta însă preferatul meu a fost…
Busuioaca de Bohotin de la Budureasca wines
Busuioaca de Bohotin este un rosé sec, intens și aromat. Soiul se obține din vinuri roșii superioare, seci, inclusiv când strugurii sunt culeși la maturitate. Nuanța acestor vinuri este tipică, un rosé strălucitor și mai intens. Cele mai bune vinuri din acest soi se obțin în podgoria Dealul Mare, la crama… ați ghicit Budureasca!
Busuioaca de Bohotin este considerat un soi autohton, originar din localitatea Bohotin, Iași. Se pare însă că i s-a găsit un frate în Franța, din soi similar, denumit Muscat violet de Frontignan. Mai ales că nu este un soi cultivat doar pe la noi. În afară de România și Franța, Busuioaca de Bohotin este popular și în Italia, Germania sau Spania.
Pentru Busuioaca de Bohotin maturarea strugurilor se produce în luna septembrie și la maturitate, boabele dau cam toată greutatea totală a strugurelui, restul reprezentând ciorchinele. Este un vin deosebit, care merge asociat cu o paletă culinară diversă: pui, salată, pește, brânzeturi fine dar și fructe de mare.
Are un gust strălucitor, dacă aș putea descrie astfel un gust. Pentru că este ca o explozie de bun pe limbă. Mirosul este proaspăt, de fructe fragezi, iar gustul este dulceag, piersiciu sau de fructe de pădure, depinzând cu ce este asociat. Îl simți ușor, bun și delicios. Este genul de vin care te seduce cu ușurință și îți dă acea voie bună, fără să-ți dai seama când te-ai împrietenit așa bine cu Bachus.
Cuvântul definitoriu pentru vinul acesta este seducător.
Cașcaval Sofia de la Delaco
Vinul nostru a fost asociat cu un cașcaval puternic, foarte aromat și dulceag. Este cel mai apreciat produs Delaco, grație gustului și versatilității sale.
Este o brânză fermă, tare care la interior este unită în mici fâșii delicioase de lapte atent preparat, bogat în calciu și proteine. Originile sale ar fi aparent italienești, unde are veri îndepărtați precum mozzarella și caciocavalo. Însă posibil să aibe și origini aromâne, de la cuvântul „caș” denumire folosită la general pentru orice brânză galbenă cu consistență tare sau semi-tare.
Cașcavalul are un gust dulce, plăcut, precum o zi de primăvară. Nu domină vinul, ci îl ajută și îi evidențiază notele principale.
Cașcavalul Sofia de la Delaco l-aș defini ca fiind consacrat.
Este printre cele mai vechi tipuri de brânză, fiind menționat de Hippocrate, dar și de către Columella în tratatul său despre agricultură din timpul romanilor, în care acesta descrie modul de preparare al acestui cașcaval.
Combinația dintre Busuioaca de Bohotin și Cașcaval Sofia a fost absolut fermecătoare.
Pe lângă toată această poveste despre vinuri și brânzeturi, va urma în curând un vlog! Știți că îmi place să împărtășesc cu voi evenimentele speciale la care merg. O să-l adaug aici de îndată ce va fi gata!
Până atunci vă urez un început de săptămână excelent!