Aceasta este a doua postare pe blog legată de bullet journal și îmi aduc aminte că acela a fost primul meu BUJO. Dacă nu știți ce înseamnă BUJO, este prescurtarea de la bullet journal. Astăzi sunt deja la al patrulea jurnal și pot spune că mi-am găsit stilul personal. Cu toate astea, mai sunt multe de finisat.
Am în plan să filmez un videoclip despre experiența mea cu BUJO. Dar înainte de a face asta, m-am pregătit și am filmat un video simplu. Unul de tip Pictează cu mine. O rubrică pe care vreau să o am pe canalul meu de Youtube. Și m-am gândit că nu strică să pun o pagină de BUJO și să mă filmez în timp ce o pictez în acuarelă. Sigur nu va fi un video vizionat de multe persoane, decât de cei pasionați. Ceea ce nu mă deranjează.
De obicei cele mai vizionate videoclipuri sunt cele de scandal și prost gust. Lol. Asta așa ca paranteză în caz că sunteți la fel ca mine. Aparțineți acelei părți rare de internet care caută inspirație, educație și lucruri interesante pe Youtube. Și nu entertainment ieftin.
În fine. Să revenim la BUJO-urile nostre! Schița gratuită o voi pune la final, ca să fie mai simplu pentru voi. Vreau să explic puțin alegerea mea de acum, pentru că toate lunile de început, din BUJO vor fi desenate în acest stil. Și anume: acuarelă și ceva simpatic. De cele mai multe ori, câte un animăluț.
My goal, este ca până la mijlocul anului să am mâna mai exersată pentru a picta un calendar pentru anul 2021. Da, este un țel de-al meu încă de acum trei ani. Și vreau să mă țin de el. Așadar, BUJO este influențat de acest scop. În caz că nu se potrivește cu ceea ce vă doriți, am de gând să vin și cu altfel de desene. Pe parcurs. Nu le pot face pe toate odată.
BUJO pe luna Februarie
Totul începe de la ideea zilelor de iarnă, care sunt încă friguroase și te îndeamnă la relaxare, somn și ceva pufos. Așadar, am ales o pisică drept personaj principal. Am înconjurat-o de lucruri care-mi sunt pe plac: o plantă, o cană de ceai, cărți și un calendar de perete. Și pisica are ceva ce îi place în compoziție, acel ghem de lână deșirat. Asta era ideea: pisica s-a jucat până a obosit, s-a urcat pe cărți și a început să tragă un pui de somn. Și s-a făcut deja noapte.
Noapte se observă la fereastră. Am folosit acuarelă pentru acest desen. Preferatele mele sunt cele de la Fondul Plastic. Restul materialelor le menționez în videoclip.
Atunci când desenez prima pagină din BUJO pe luna în curs, de regulă următoarea pagină o umplu cu colaje. Asta pentru că sunt paginile fine și de obicei acuarela pătează și se observă. Așa că am ales să îmbin utilul cu plăcutul.
Dacă nu știați, îmi place colajul. La final de an am avut o expoziție a lucrărilor mele de tip colaj, în incinta Librăriei Elena Farago din Craiova, la ceainăria Bernschutz&Co.
Așadar, colajul nu lipsește din BUJO. Inclusiv în paginile zilnice. Pagini pe care le împărtășesc cu voi în speranța că vă vor inspira. Nu neapărat să faceți colaj, ci să desenați sau să folosiți metoda mea de a nota în BUJO.
Mie îmi place să adaug imagini diverse. Citate, poze amuzante, poze inspiraționale sau meme-uri. Îmi las imaginația să zburde, cu alte cuvinte. Și încă mai sunt multe lucruri pe care vreau să le interprind în BUJO. Aș vrea să desenez sau să schițez alături de aceste colaje. Să vedem ce va urma…
Unele pagini din BUJO le-am păstrat încă de când am început primul jurnal. Adesea se întâmplă să găsim un spread care să fie bun pentru noi, alteori mai este nevoie de tentative până îl reușim. Eu am avut noroc pentru că înainte de a mă apuca de bullet journaling, doi ani de zile am tot stat pe Pinterest și am salvat poze, mi-am conturat idei și am strâns inspirație.
Și trebuie să recunosc, BUJO m-a ajutat. Am reușit să fiu mai organizată, să-mi duc task-urile la bun sfârșit și să fiu mai creativă. Mi-am conturat o idee despre ceea ce îmi doresc să obțin, nu neapărat pe plan profesional.
Eu folosesc BUJO ca mod de dezvoltare personală dar știu persoane care folosesc BUJO ca un planificator pentru treburile legate de job. Se poate folosi inclusiv pentru planificarea la școală, liceu sau Uni.
Ce îmi place foarte mult este că am reușit să țin evidența a ceea ce consum. Am inclus un food journal în BUJO și astfel reușesc să fiu puțin mai conștientă de ceea ce mănânc. Nu mai am tendința să ciugol între mese sau să mănânc doar de dragul de a ronțăi ceva aiurea. De regulă ceva nesănătos. Când știu că trec în BUJO chestii care nu sunt OK, parcă regret cumva și îmi vine să mă corectez. Este o metodă bună de a fi mai organizați inclusiv cu mâncarea. Un alt bonus este că nu fac risipă.
Chiar dacă nu notez în BUJO, ci pe foi separate ca să pot face liste de cumpărături, fac o planificare săptămânală a meselor. Astfel reușesc să nu cumpăr mai mult decât consum și să văd cam ce mâncăruri în plac și ce aș putea adăuga nou, pentru a mări paleta lucrurilor pe care vreau să le gust.