Vă anunț încă de pe acum că nu este vorba de ciocolată sau meniul cu hamburger și cartofi prăjiți. Din poză vă puteți da seama că luăm la periat o carte.
Nu o să vă dau multe spoilere, stați liniștiți ci doar o să vă introduc așa subtil, în povestea cărții și să vă fac poftă de citit.
Vampirul psihic din noi și din ceilalți
Studiul pe care Barbara Hort îl face ia în considerare atât tradiționalul (legenda lui Dracula și personaje de poveste sau din legende mitologice) dar și modernul cu secvențe din filme precum Tăcerea mieilor, Interviu cu un vampir sau Stăpânul Inelelor.
Ce înseamnă pentru ea un vampir psihic?
Folosind modelul lui Carl Jung, știm că orice psyche uman este compus din elemente de bază numite arhetipuri.
Arhetipurile pot fi definite drept energii sau trăsături care ne compun personalitatea. Sunt un fel de rădăcini, care nu se observă la suprafață dar ele există și își fac simțită prezența.
Fiecare dintre aceste energii arhetipale are o personalitate distinctă cu aspecte pozitive și negative. Arhetipurile lucrează conștient sau inconștient, din punct de vedere spiritual și instinctiv. Conștientizând existența acestor energii, reușim să ne eliberăm de sub forța lor.
Ca să înțelegem mai bine cum se manifestă un arhetip, autoarea a luat exemplul Zeiței Artemis. Activarea acestei energii în psihicul cuiva poate stimula dorințe sau preocupări ce presupun o realizare personală, contactul cu sălbăticia sau natura este comună nouă tuturor.
O persoană care are activă energia lui Artemis se va simți în natură ca în căminul propriu, va trata animalele și tot ce ține de natură ca pe ceva sacru.
Cei care nu au activată această energie, pot vedea natura ca pe un simplu corp de cunoștințe, ca pe o latură a științei ce trebuie studiată sau ca un domeniu.
Raportarea inconștientă la acest arhetip, indiferent cât de pozitiv poate părea, ajunge să domine negativ. Identificarea inconștientă cu energia lui Artemis îi poate face pe unii disprețuitori față de vulnerabilitate, înfuriați împotriva oricărei presupuse încălcări ale naturii și neîndurători în condamnările lor. Pentru că arhetipul Artemis există pentru a te identifica cu acesta. Dar nimeni dintre noi nu este Artemis!
Pot să fiu un vampir energetic fără să știu?
Da. Doar că nu suge nimeni sângele virginelor ci este vorba numai de energie. Îi secătuim, uneori fără să ne dăm seama, pe alții de energie sau îi influențăm negativ pentru că și noi am pățit asta la un moment dat. Este un cerc vicios pe care îl întrerupem doar atunci când ne situăm singurei în afara lui și luăm găleata cu apă și-l stingem. Ipotetic vorbind.
Cu toții ne naștem cu aceste energii, nimeni nu-i doar bun sau doar rău. Avem nuanțe diferite, singura diferență este că unii dintre noi sunt mai buni în a-și conștientiza arhetipurile sau în a-și canaliza energiile către altceva.
Știți când i-ați pus gumă în păr lui cutăriță? Sau l-ați pârât și vă simțeați bine? No, răilor! Ce credeți că dacă ați mângâiat o mâță sau un cățeluș cu părul creț ați rezolvat problema? Nicidecum!
Mitul vampirului energetic nu are legătură doar cu răutatea, cu patologicul sau cu perversiunile, manipularea sau minciuna. Acest mit este prezent în folclor de-a lungul istoriei. Așadar, vampirul a fost dintotdeauna cu noi.
Fie că ați fost victime sau poate veți descoperi în voi trăsăturile unui astfel de vampir, psihicul este cel care dezvăluie cât de adânci sunt rădăcinile mitului.
Cum devii un vampir psihic?
Te înscrii în orice partid politic.
Pardon. N-am scris eu asta. Uite ce zice autoarea:
Într-un workshop bazat pe cartea ei, The ring of power, Jean Bolen a făcut următoarea observație: „Sunt convinsă că ajungem pe lume căutând iubirea, și, când nu o găsim, ne mulțumim și cu puterea.”
Orice relație sănătoasă implică onorarea și prețuirea sacralității oricărei ființe, fără a avea intenții ascunse. De fiecare dată când relaționăm cu o altă ființă umană, ne bucurăm de adevărata hrană a sufletului nostru, pe care o experimentăm în acest plan al existenței sub forma iubirii.
Pe măsură ce parcurgem traseul vieții, căutăm iubirea plini de determinare. Lipsa de iubire naște în noi teama că ne vom stinge emoțional. Această teamă ne face adesea să ne agățăm de orice tip de speranță și aici intervine vampirul nostru psihic. Fie exploatăm, fie ne lăsăm exploatați.
Exemple de vampiri energetici
Vampirul feminin se poate manifesta și la cineva de sex masculin. La fel cum vampirul masculin se poate manifesta la cineva de sex feminin. Pentru că până la urmă suntem ying și yang. Feminin și masculin. Răi și buni.
Vampirii feminini: substratul tuturor tehnicilor maternității acaparatoare este abilitatea de a planta, cultiva și culege:
Vinovăția. Controlează vinovăția și controlezi copilul. Lasă-ți copilul să te audă oftând în fiecare zi; dacă tu nu știi ce a făcut ca să te facă să suferi, el cu siguranță va ști. Puterea ta, autoritatea și credibilitatea ta sunt direct proporționale cu cât de intensă este percepută a fi suferința ta în orice moment. Dacă nu suferi activ, cum te poți aștepta ca oricine din familia ta să facă ceea ce vrei tu? [Ca antrenament], oferă-i fiului tău Marvin, două tricouri sport drept cadou. Prima dată când va purta unul dintre ele, privește-l cu tristețe și spune-i : „Dar celălalt nu ți-a plăcut?”
Hai să vedem și cum este cu vampirul colectiv:
„Și uneori, dacă întunericul nostru pare prea vast pentru a fi purtat de o singură persoană, îl proiectăm pe un grup de ființe umane. Proiecția întunericului nostru asupra unui grup ne oferă un avantaj în plus față de Dorian Gray: pentru că prietenii și vecinii noștri au un întuneric similar de care vor să se descarce la fel de mult ca noi, putem cădea cu toții de acord în ceea ce privește grupul pe care vrem să proiectăm acest întuneric. În acest fel, nu suntem nevoiți să ne ascundem portretele întunecate în podul psihicului (psyche), ci mai degrabă ne alăturăm prietenilor și vecinilor noștri într-o orgie publică a proiecției: în mass-media noastră, pe străzile noastre, în afacerile noastre și chiar în locurile noastre sfinte. Simțim că nu avem nimic de ascuns, pentru că ne pare clar că întunericul se află în cei săraci, în homosexuali, în imigranți sau în evrei. Proiectându-ne colectiv întunericul, ne simțim curățați colectiv și cu toții putem să fim proaspeți, noi și perfecți. Bineînțeles, propriul nostru întuneric crește în duhoarea acestui banchet vampiric și curând ne dăm seama că întunericul pe care îl percepem în grupul persecutat, a crescut de asemenea. Până la urmă, s-ar putea să ne simțim obligați să anihilăm grupul amenințător, așa cum Dorian Gray a încercat să-și anihileze portretul. Ceea ce nu realizăm este că oricând încercăm să exterminăm oamenii detestați pe care ne-am proiectat umbra, și noi, la fel ca Dorian Gray, ne ucidem propriile suflete.”
Uciderea vampirului
Din păcate nu-i pe bază de rugăciune, usturoi și țăruș înfipt în inimă. E ceva mai complicated, ca relațiile noastre amoroase pe facebook.
Lucrul acesta nu înseamnă a eradica ceva, din noi înșine sau din altcineva. Ci să ucidem acele părți contaminate, care nu sunt bune, pentru a le transforma în altceva, benefic și sănătos. Adică trăirea unor emoții vechi, recunoașterea a ceea ce ne dorim și a ceea ce ne înfricoșează, să plângem pentru ceea ce am pierdut și să ne bucurăm de victoriile noastre.
Aceasta este o bătălie pe care o dăm nu doar odată, ci zilnic. Cu noi înșine, cu ceilalți. Așa că, v-ați șlefuit bine sufletele? Le-ați hrănit cu ce trebuie?
Lăsând glumele la o parte:
Pofte demonice este o carte minunată, pe care o puteți citi chiar din scepticism pentru idee și tot veți găsi exemple interesante și relevante. Până la urmă sentimentele de vinovăție, invidie, teamă sau gelozie sunt umane. Conștientizarea lor ne ajută să le înțelegem, chiar dacă nu reușim să le depășim pe moment.
Mi-au plăcut mult exemplele din carte, pe înțelesul oricărei persoane. Merită citită și răscitită de fiecare dată când ne confruntăm iar și iar cu astfel de momente în viața noastră. Și drept îi, că sunt multe.
Sigur aveți și voi o poveste legată de vampiri psihici, idei sau exemple. Lăsați comentarii, să împărtășim aici experiențe. Poate învățăm ceva din ele.
I PUP YOU!
[…] Pofte Demonice de Barbara E Hort, este recomandarea mea personală dintre toate cele. Pentru că se leagă de lucruri înnăscute, de fapte sau greșeli pe care cu […]