Duminica trecută am sărbătorit, pentru a doua oară, Ziua Basarabiei. Alături de bloggerii olteni am mers la Crama 91 pentru o degustare de vinuri moldovenești. Chateau Vartely ne-au încântat cu soiuri interesante, povești despre cramă și locurile din Orhei.
Este a doua oară când sărbătorim acest eveniment însemnat, este vorba despre libertate, alegere și bucuria de a trăi. Și cum altfel să sărbătorim, dacă nu cu vinuri din Republica Moldova?!
Svetlana Matvievici a fost cea care ne-a vorbit despre vinuri, despre cramă și despre povestea ei legată de locurile natale, din Orhei. A copilărit pe dealurile cramei. Acolo apusul se vedea cel mai frumos, ne-a spus ea.
Atașamenul față de locul respectiv a făcut-o să-și dorească să învețe mai multe despre vinuri și despre cramă. Și-a deschis inclusiv un blog, iar trecerea de la blog la cramă a venit organic, ne-a povestit ea. A fost la evenimente dedicate, precum Drumul vinului dar și Webstock.
Legătura s-a strâns atunci când a gustat un Chardonnay și a simțit ceva. Nu doar că a devenit vinul ei preferat, dar a luat hotărârea să meargă la Școala de somelieri.
Tot de la ea am aflat că denumirea veche a orașului Orhei este Loc pentru cetate și că Vasile Lupu a fost domnitorul care a dezvoltat acest oraș.
Svetlana a fost pata de culoare pe finalul acestei primăveri, purtând un sacou superb care s-a potrivit perfect cu energia ei pozitivă! A venit cu doza de VinSpirație și ne-a molipsit!
Crama Chateau Vartely
Chateau Vartely este o cramă de top. Asta datorită raportului calitate – preț. Au de la vinuri accesibile, care se găsesc în comerț, până la vinuri premium. Exportă foarte mult și au vinuri cu importanță cultural – istorică, așa cum este gama Viorica. A fost creat în 1969 la Institutul de Cercetare din Republica Moldova în colaborare cu Georgia. Cele două făcând parte din aceeași instituție, sub tutela URSS în acea perioadă.
Am aflat că cea care a inspirat denumirea de Viorica, a fost soția cercetătorului de la acel institut. Viorica trăiește încă și locuiește undeva în Franța.
Crama Chateau Vartely a rezistat tuturor obstacolelor care s-au ivit de-a lungul timpului. În 2006 Rușii au pus embargou pe vinurile moldovenești. Au declarat atunci că vinurile din Moldova sunt bune de vopsit gardurile. Cu toate astea, le cărau cu cisternele la ei în țară.
Mi-a plăcut completarea colegului Iulian Fira, care după clasica replică – Tot ce nu te omoară te face mai puternic, a răspuns: Dar te lasă cu traume. Și ce-i drept mai adâncește puțin antipatia către știm noi cine.
Cu toate restricțiile și neplăcerile, vinurile Chateau Vartely au devenit foarte populare peste hotare. În special în China. Acolo vinul roșu este preferat, cel mai vândut fiind Taraboste în sticlă mare, de colecție.
Vinurile lor merg în Italia și alte 45 de țări. Printre care și România, evident. Au câștigat inclusiv concursuri, iar crama lor are peste 13.000 de vizitatori anual.
Cameo de la Chateau Vartely
Menționez că mi-au plăcut foarte mult toate vinurile lor. Însă gama aceasta m-a atras după nume. Mi-a adus aminte de serialele pe care le priveam și în care, din când în când mai apărea și câte o vedetă.
Dar povestea lor mi se pare mult mai intensă, inclusiv numele lor pornind tot de la una dintre gamele Chateau Vartely. Gama Individo.
Cameo este un amalgam de sentimente și gusturi intense, un vin roșu care te captivează.
Eu nu i-aș face dreptate cu descrierea mea, însă am rezonat cu descrierea de pe site:
E ca în viață când vine un moment când soarta îți oferă un CAMEO…. apoi, este doar alegerea ta, dacă să accepți provocarea și profiți la maxim de ea. Dar nu uita: Indiferent cât de mic sau scurt este rolul tău, el poate marca o eră și te poate face să strălucești ca o stea pe cerul plin cu stele.
Mi-a adus aminte de proiectele în care sunt implicată. Sunt acolo pentru asistența foto – video, iar în prim plan sunt oameni pe care îi admir foarte mult. Eu sunt acel CAMEO. Poate de aceea m-a atras acest vin.
Cameo Saperavi – vin roșu sec
Este un vin aromat, intens. Are o culoare roșie intensă, specifică numelui Saperavi. Un soi de struguri de origine georgiană, care se traduce prin vopsea sau colorat, datorită intensității roșului său. Gustul este unul fructat, strâns și proaspăt. Saperavi este un soi rezistent, cunoscut pentru abilitatea sa de a rezista la vreme extrem de rece, și este popular pentru creștere la mare altitudine și pe pante.
Este recomandat cu carnea de rață sau un steak mediu, dar eu l-am savurat cu o salată alături și pot să spun că s-a potrivit la fix. Gustul proaspăt și crud al salatei a mers de minune cu gustul de fructe coapte al vinului. Era ca și cum aș fi avut coacăze în salată, ceea ce mi se pare o combinație interesantă. Chiar potrivită pentru un vin cum este CAMEO. Un fruct printre legume.
Gazda noastră – Crama 91
Este tot a doua oară când ajungem la Crama 91, o locație foarte aproape de mine dar și de alte zone importante ale orașului Craiova. În postarea despre degustarea de vin de data trecută v-am povesit despre turul pe care l-am făcut alături de ei. Atât la Hotel Bacolux Craiovița cât și în Crama91.
Meniul lor este unul foarte interesant, o combinație de mâncăruri tradiționale cu ingrediente delicioase, în combinații inedite. M-au atras foarte mult salatele lor, dar și modul de preparare sau aspect m-a cucerit. Să nu mai zic de cartofii lor, care sunt pregătiți într-un mod special, pe care nu l-am întâlnit la alte restaurante.
Au mâncăruri bune, versatile. S-au potrivit excelent cu vinurile Chateau Vartely.
A fost o zi excelentă, pe care sper să o repetăm alături de Svetlana și Chateau Vartely!