Pozele sunt din cartea Oltenia, din anii 1980, care adună în ea o hartă de imagini nu doar din Craiova veche, dar și din satele sau orașele adiacente precum Breasta, Teascu Balș, Turnu Severin sau Târgu Jiu.
Le-am ales pe cele din
Craiova, pentru că este orașul în care am copilărit.
Pe atunci denumit Parcul din Craiova, astăzi English Park, este aflat exact în centru, vis-a-vis de Primărie și Prefectură. Fântâna și statuia au rămas tot acolo, mai noi sunt brazii și copacii, printre care și Magnolia, dar și straturile cu flori colorate.
Spre strada Alexandru Ioan Cuza
Înainte acolo se aflau Casa de economii și un cinema. Acum sunt bănci, magazine de bijuterii, un cinema închis și Galeria de Artă, rămasă în același loc.
Un cartier nou al Craiovei, denumit în carte. După blocuri aș spune că este Craiovița Nouă, până și numele ajută puțin. Acolo se găsesc magazine precum Kaufland sau Penny. Și o fântână simpatică exact între blocuri peste care am dat azi, dar eram cu falca amorțită de la dentist și am uitat să o pozez. Sper să mă revanșez cât de curând.
Popas în centrul orașului
Pe locul acesta azi se află o bancă, peste stradă se află Teatrul Marin Sorescu. Nu știu dacă mai există acea cofetărie acolo, dar când eram eu în facultate era, dar nu mai avea terasă afară. Acolo e parcare cu trotuar acum.
Apropos de centrul orașului, îmi place cu el închis în week-end pentru cei cu chef de plimbare pe lângă fântâni.
Cinema Patria
Unde acum se rulează filme 3D. Nu toate, Pirații din Caraibe au fost 3D și din auzite, un alt film pentru copii. Este singurul cinema care a mai rămas funcționabil din cele patru. Nu vreau să critic pe nimeni, dar decât un bilet scump, pe care mulți nu ar da banii, și câțiva clienți, mai bine mulți clienți și bilete ieftine. Nu dau lecții, dar am observat că altora le merg lucrurile când știu să se preteze la piața existentă. În fine, să rămânem la Craiova veche!
Arhitectură și flori.
De fapt, cartierul Brazda lui Novac fotografiat din Valea Gangului. Nu mă întrebați despre denumiri și istoria lor. Încă nu le-am aflat. Momentan în acele locuri sunt ridicate vile, stații de reparații a mașinilor și grădini amenajate ilegal. Fiecare cu ce poate.
Pseudonimul meu este un omagiu adus acelor locuri care pentru mine au rămas frumoase, în ciuda ruinei în care sunt.Și vă spun doar vouă, că am copilărit acolo, printre pajiști ce treptat s-au transformat în mormane de pământ, apoi în clădiri cu diferite scopuri.
Punctul zoologic din Parcul Poporului.
M-am distrat puțin să scriu exact ca în carte. De fapt, Parcul Nicolae Romanescu. Cel mai mare parc al Craiovei (nu, nu adaug și Parcul Tineretului pentru că nu mi se pare la fel de accesibil) unde încă se mai află închipuirea de țarcuri pe care unii o denumesc grădină zoo? Este un loc foarte frumos, păcat de animalele chinuite acolo.
În general, în orașe civilizate, la grădina zoo se plătește intrarea. Aici e gratis, normal, pentru că vezi niște animale ținute într-un hal de hal. Dacă cineva ar avea măcar jumătate de neuron și-ar da seama că investind într-un loc mai bun pentru ele, într-o rezervație potrivită, în mai puțin de un an și-ar scoate banii. Dă-i omului mintea de pe urmă…
Craiova ar fi un oraș mai frumos dacă s-ar pune suflet și n-ar exista interese personale. Sper că v-a plăcut incursiunea în trecut, din Craiova veche. Este o pagină de istorie, fără nostalgie.
Comments
comments
Foarte reusite pozele, parca imi dau o stare de nostalgie, desi cine sunt eu sa afirm asa ceva…nu am copilarit acolo, ca tine, si chiar imi pare rau. Parca, cu toate schimbarile aparute in arhitectura, unele mai moderne altele mai putin, si tot cele de acum doua decenii sau mai mult arata cel mai bine, dar restaurarea sau conservarea sunt termeni necunoscuti in tara asta…
Imi pare rau si pentru ca unele locuri acum nu mai exista decat in memoria oamenilor ca tine, precum o simpla cafenea, sau un cinema, sau chiar Brazda unde ai copilarit, care mi se pare cel mai fantastic cartier, in spatele caruia sunt sigura ca ai avea cate o poveste de spus legat de toate colturile, si inclusiv sinele de tren sau cladirile abandonate… acum ruine, si totusi in memoria ta sunt sinonime cu copilaria si distractia. Esti de admirat.
Cat despre asa-numita gradina zoo din Parc, pot spun doar ca pana si porcii vecinilor sunt tinuti in conditii de 5 stele comparativ cu acele animale… printre care multe nici n-au ce cauta in cusca: ciobanesti scotieni? animale de expus in custi? /:) Get a neuron ppl…
Mi-a placut mult postul tau :-*:-*:-*>:D<
Popas în centrul orașului:cofetaria femina -acum e alta banca greceasca piraeus bank …a fost si magazin de nunti…. in locul vechii terase de restaurant de pe colt e tot o banca…mai obscura…
Arhitectură și flori:nu e brazda… am locuit in blocul d21- chiar langa parculetul de la pedagogic,din 1967…parintii inca sunt acolo… dar sunt altfel de balcoane la blocuri…si copacii sunt altfel… pare de pe severinului de undeva…
Pozele fiind din cartea Oltenia, am pastrat descrierile de acolo. Dar da, am prins si eu Cofetaria Femina.
Nu stiu daca la Arhitectura si Flori sa fie Severinului, lipsesc ceva descrieri, dar posibil sa fie. M-am luat dupa constructia blocurilor mai mult. Si mi s-a parut apropriata zona cu cea in care am copilarit.