Joi pe 22 am fost împreună cu bloggerii craioveni de la ASBO, la o nouă degustare de vin! De data aceasta la Mignon, un local care include o terasă de vară, pe lângă o clădire cu decor clasic.
Noi am stat afară la terasă, în speranța unei brize de aer, care s-a tot lăsat așteptată până la apariția serii…
Brânzeturi cum se … cuVin
Crama Histria ne-a răsfățat la această degustare cu șase vinuri! Trei albe, două rozè și unul roșu.
Trebuie să recunosc, vinurile lor au un gust deosebit. Se simte că provin dintr-o zonă cu mult soare dar au și acel dulce-înțepător datorită mării care este foarte aproape. Crama Histria se află pe colinele Dobrogei, în apropriere de Cetatea Histria.
Paul Fulea ne-a povestit pe îndelete cum a început povestea Histria, când pe 20 decembrie 20015 au lansat primele două vinuri. Cu toate acestea zona viticolă are o poveste mai veche, atunci când în zona cu izvoare istorice se cultiva vie încă din 1976.
Primul vin degustat a fost un Riesling din 2016, curat, acidulat, cu gust ușor de citrice. Este un vin foarte ușor de băut, mi-a plăcut foarte mult. Chiar dacă este sec, mi s-a părut vinul perfect pentru zilele de vară, datorită faptului că te răcorește. Este apos, simplu, dar păstrează aroma fructelor care-l compun.
A venit în pereche cu mozzarella și busuioc proaspăt. Împreună au avut un gust reconfortant și deosebit de plăcut. Mozzarella este o brânză pregătită din lapte de vacă, printr-un procedeu numit „pasta filata”, adică pastă învârtită. Este de asemenea un tip de brânză foarte proaspăt, de aceea trebuie consumat imediat ce a fost pus pe masă.
Mozzarella a apărut prima dată în sudul Italiei și inițial se producea din lapte de bivoliță și nu de vacă.
Iar Mozzarella și-a luat denumirea de la cuvântul Mozzare – a tăia, din Italiană. Pentru că pasta de brânză învârtită de mai multe ori, este tăiată în bucăți mici.
O bucată de Mozzarella conține 10% din aportul zilnic de calciu.
În afară de mozzarella putem asocia Riesling Mirachi cu preparate din carne de pui, pește gras, scoici sau fructe de mare.
Cred că toate vinurile de la Crama Histria pot fi asociate ușor cu preparate din pește sau cu scoici, având în vedere zona din care provin vinurile.
A fost combinația care m-a cucerit. Rieslingul sec și acid, foarte răcoros și brânza ușoară au mers ca unse! M-au dus cu gândul la flori de câmp de pe colinele dobrogene, la umbra unui copac înalt admirând întinsul vițelor de vie cu marea zărindu-se în depărtare.
Vinul Riesling a fost citric (de vară).
Brânza Mozzarella precum o floare (de brânză albă).
Împreună ca gust și aromă, sunt o combinație bogată.
Următoarea pereche a fost un Sauvignon Blanc Mirachi împreună cu brânza brie cu covrigei de la Grand Papa.
Este un vin sec, alb pur care un miros intens de flori de soc și frunze de viță de vie. Limpede și ușor, este de asemenea un vin potrivit pentru zilele călduroase de vară, datorită prospețimii sale.
Brânza brie este una moale, untoasă, fabricată din lapte de vacă pasteurizat. Dacă nu ați gustat-o până acum, să știți că trebuie încercată! Este favorita mea, dintre brânzeturi. Poate datorită nuanțelor de gust pe care le are, de nucă sau de ciuperci, către miezul ei dulceag.
Combinația dintre covrigeii Grand Papa și brânza brie a fost una excepțională! Gustul ușor sărat al gustărilor și dulceața brânzei brie au darul de a forma o pereche unică. Sunt perfecte ca și aperitiv la petreceri în caz că sunteți în pană de idei.
Și ca extra-info, brânza brie conține o doză generoasă de vitamina B12 și vitamina B2.
În afară de combinația de Sauvignon Blanc și brânză brie, vinul acesta poate fi îngemănat cu pește proaspăt sau fructe de mare. Cei de la Crama Histria îl recomandă servit alături de o plăcintă cu stevie și brânză. Îi cred pe cuvânt, deși nu am mai mâncat.
Ammos Blanc din 2016 este primul brand premium al Cramei Histria și este un vin semi aromat, ușor acid și înțepător, dar într-un mod plăcut. Are o mireasmă foarte plăcută și un gust care aduce a pene cantalup.
Este un mix reușit între Sauvignon Blanc și Riesling, ca sortiment al strugurilor.
A venit însoțit de brânză camembert de la Delaco, desigur. Această minunăție de brânză este simbolul național al Franței, s-a născut odată cu Republica Franceză la sfârșitul secolului al 18 – lea.
Este o brânză cremoasă, moale și catifelată, fabricată din lapte de vacă. În esență este sora mai mică a brânzei brie, dar mult mai faimoasă decât aceasta.
Camembert a primit ode din partea multor poeți și scriitori francezi, iar Salvador Dali a compus faimosul său tablou „Persistența Memoriei” inspirat de brânza camembert pe care o servise la cină. Știți tabloul acela cu ceasurile topite? Mno. Acolo zace ipoteticul camembert. Sau mă rog, simbolicul…
Cert este că este o brânză foarte fină, cu o aromă intensă de ciuperci datorită mucegaiului alb din compoziție.
Combinația dintre vinul Blanc și camembert a fost ok, dar nu neapărat favorita mea.
Următorul vin a fost Fetească Neagră Rose, un vin floral, aromat, care avea un gust de fructe roșii bine coapte.
Este vinul perfect pentru cinele în doi, sau alături de familie și prieteni. Mai ales alături de preparate de pui sau pește, ori preparate puțin mai picante, orientale.
Un vin versatil, care te reîmprospătează.
Combinația sa a fost brânza Brie au bleu și cireșe. O combinație dulce – acrișoară, zemoasă și răcoritoare.
Brânza brie cu mucegai albastru este o brânză franțuzească de inspirație nemțească. Prin urmare are un gust pe care nu îl uiți ușor, ciuperci și nuci îmbinate într-o formă mătăsoasă.
Amos rose din 2016 a fost servit alături de cașcaval și piper roșu. Un vin fructat, cu arome florale care merge de minune cu salate de fructe proaspete precum mango, pepene galben sau piersici. De asemenea poate fi asociat și cu mâncăruri mediteraneene, pește ori fructe de mare.
Cașcavalul știți probabil că este răspândit în toată peninsula Balcanică. Este brânza ideală pentru salate și paste, fiind unul dintre ingredientele de bază ale bucătăriei italiene.
Merlot sec din 2016 este un vin intens, roșu închis cu accente violete. Are un miros distinctiv și intens, de fructe de pădure îmbinat cu esențe lemnoase.
Este un vin puternic, fructat cu ușoare tente de vanilie. Se poate asocia cu carne roșie, fripturi de porc și brânzeturi bine maturate.
A venit alături de brânza Grana Padano stropită cu oțet balsamic din belșug. Rețeta acestei brânze datează încă din secolul 12 și a fost perfecționată de-a lungul timpului pentru a păstra pe termen lung laptele.
Are un gust fin, aromat și dulceag.
Și cum fiecare degustare de vin se lasă cu informații noi, pe care trebuie să vi le împărtășesc, am aflat că asocierea dintre vin și brânză pleacă din Evul Mediu, din Franța rurală.
Se iau în considerare trei elemente: textura mâncării să fie apropriate, aromele și greutatea. De asemenea există și asocieri regionale între brânza și mâncare, dar și asocierea dintre vinul folosit la gătit și cel băut.
A fost o seară plăcută, cu informații prețioase, petrecută alături de oameni dragi. Evenimentul Brânzeturi cum se … cuVin este organizat de Asociația Bloggerilor Olteni aka ASBO și DicționarCulinar.ro