Joia trecută am fost prezentă la o nouă degustare marca Brânzeturi cum se…cuVin. Organizate de către Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro în cadrul acestor evenimente avem ocazia de a degusta vinuri speciale, aparținând unor crame cu tradiție și care provin de la producători autohtoni în domeniu. Totodată aflăm istoria vinurilor, despre producții sau soiurile de struguri de la somelieri sau oameni avizați, profesioniști.
Alăturăm și ceva brânzeturi delicioase, pentru ca serata noastră să fie mai mult ca perfectă! Socializare din plin, poze multe și o extragere la final, unde câștigătorii au șansa să plece acasă cu sticla de vin preferată.
CASA DE VINURI COTNARI
A fost prezentată de oenologul George Malutan, de la care am aflat informații foarte interesante. O să încerc să fac un sumar, astfel încât să vorbim despre istoria Casei de vinuri Cotnari și despre câteva vinuri care mi-au atras atenția. Și despre etichetele lor speciale!
Podgoria Cotnari se găsește în regiunea viticolă a Podișului Moldovei, o zonă renumită în Europa. Pe vremea lui Carol I, când România se afla încă sub monarhie, soiurile de viță românești ajunseseră atât de faimoase încât erau cerute peste hotare, de către francezi, pentru a fi studiate și plantate.
De la Casa de vinuri Cotnari, au pornit atunci către francezi câteva soiuri pure, autentice: Grasă de Cotnari, Fetească Neagră, Fetească Albă, Plavae, Mustoasă, Galbenă.
Chiar și în ziua de azi la Casa de vinuri Cotnari, s-a păstrat tradiția vinurilor românești din vițe autohtone.
Sediul Casei de vinuri Cotnari, cel care se regăsește și pe emblema sau logo, se află în localitatea Cîrjoaia, la Castelul Vlădoianu, ridicat în 1901 de către fostul guvernator al Băncii Naționale, boierul Vasile Vlădoianu, împreună cu soția sa, Ralița Balș, descendentă a boierului Balș. Pe vremea când oamenii de vază erau intelectuali și nu afaceriști, iar gusturile erau bune și nu kitsch.
Pe aceeași moșie a fost ridicată în 2011 Crama Vlădoianu, în spatele castelului. Este prima investiție în vinificație a Casei de vinuri Cotnari și este dotată cu tehnologie de ultimă generație în materie de vinificare a strugurilor roșii.
Etichetele Casei de vinuri Cotnari
Arată splendid, de aceea am să vă prezint două dintre ele. Pe restul le puteți admira singuri accesând situl lor. Apropo de asta, au o secțiune de download pe sit, pe care nu ar trebui să o ratați și niște poze de stă tirbușonul drepți!
Colocviu la Viena
Este un vin spumant, de calitate obținut prin metoda tradițională. Este primul vin spumant autohton pe care l-am gustat! Excepțional, un gust cu mult peste ce găsim pe piață din import. Acelea sunt poșirci zaharisite, scuzați expresia.
Are un gust echilibrat, consistent și răcoritor. Este acid, dar fără să deranjeze și este făcut din Frâncușă, soi românesc de struguri, originar din podgoriile Cotnari.
Colocviu la Paris
Este preferatul meu! Un vin rosé sec, dar aromat și vivace. Are un parfum deosebit de trandafiri, busuioc și struguri bine copți. Este suculent, ușor acid și frumos corpolent. Se distinge prin culoarea sa roz, care îți dă senzația de proaspăt și delicat. Gustul rezidual este migdalat, puțin amărui, fiind un vin sec.
Soiul din care se obține este Busuioacă de Bohotin, viță românească originară din Bohotin, județul Iași. Se cultivă doar în câteva zone din România, printre care și la Casa de vinuri Cotnari. Strugurii au o nuanță violet – roșcat. Iar nuanța de rosé obținută, diferă de orice alt vin.
Maasdam – Delaco D’Excepție
Maasdam este surioara mai mică a brânzei Emmentaler. Este considerată o brânză dificil de obținut datorită procesului de formare, nu doar a brânzei cât și a găurilor acele estetice care ne aduc aminte de desenele animate cu Tom și Jerry.
Această variantă a apărut în Olanda, în anii 1990 și are un gust mult mai dulce în comparație cu Emmentaler. Este o brânză bogată în proteine și calciu. Roțile mari de Maasdam se pun la maturat timp de 12 săptămâni. Textura brânzei este cremoasă și ușor acidă. Are o aromă fructată combinată cu semințe de nucă.
O puteți servi ca atare, în sanvișuri, alături de fructe sau nuci, topită în stil fondue sau în paste și sosuri. Merge perfect alături de carnea de pui sau legume de sezon.
Restaurant Excelsior Craiova
A fost prima dată când am mers la Excelsior și mi-a plăcut enorm design-ul interior al restaurantului. Aflat într-o clădire veche, cum sunt cele din perioada interbelică. Din păcate nu au un sit și nici o istorie care să dea acestei clădiri povestea pe care o merită. Sunt sigură că există una sau…mai multe evident.
Revenind la prezent, mi-a plăcut enorm servirea. Toată lumea este politicoasă, localul este îngrijit și curat. Un minus aș putea să le dau celor care și-au adus copii într-un loc total nepotrivit. Un restaurant oricare ar fi acesta, nu este un loc pentru cei mici, decât dacă există locuri special amenajate pentru aceștia.
Prețurile la Restaurant Excelsior sunt potrivite pentru un astfel de local. Nici exagerat de scumpe, nici gen șaormeria din colț. Însă recomand mâncarea lor, este gătită cu grijă și foarte gustoasă!
OOTD
Ținuta mea de seară a fost o rochie cu mâneci scurte, peste care am aruncat un pulover negru pufos. Cum se aproprie frigul, am zis că nu strică mai multă precauție. Având în vedere că doar ce scăpasem de răceală, a fost o idee foarte bună!
Peste am luat jacheta de piele de la Zara. Mi-am luat geanta neagră achiziție recentă, așa că dacă vă interesează să vedeți CE AM ÎN GEANTĂ, am filmat recent un videoclip. Hit play!
Mi-am tras colanți negri cu găurele ca să fiu așa, bon – ton și botinele de la Bershka. SH din Târgul Săptămânal.
M-am accesorizat cu un chocker de la Stradivarius, inele și brățări de pe ebay, ruj roșu de la Makeup Revolution și gata fata! Pregătită de băut vin!
Data viitoare ne povestim despre rujul roșu și ținute de toamnă. Nu degeaba am băgat teaser cu ținuta mea de seară. Wink – wink. I PUP YOU!
A fost un festin acolo, mie nu imi prea place vinul dar as fi degustat ce era pe langa vinuri.
Multumesc 😀 Ne ajuta cei de la Delaco si Gran Papa, cu branza lor delicioasa si covrigeii apetisanti! Si ii avem pe cei de la DictionarCulinar.ro care vin cu restul asortarilor culinare. Facem echipa buna. Nici eu nu eram moarta dupa vin inainte de aceste degustari. Asa am descoperit ca nu toate vinurile au acelasi gust, indiferent de culoarea lor. De exemplu pana la degustarea aceasta, nu gasisem un vin rose care sa-mi placa. Si l-am gasit la cei de la Casa de vinuri Cotnari. Si mai beau la ocazii :)) gen zile onomastice, Craciun, Revelion, Paste…