În caz că ați citit și articole mai vechi scrise de mine, veți descoperi că am fost luna trecută la prima mea degustare de vin, alături de bloggerii olteni de la ASBO. Am mers la Stațiunea Didactică Banu Mărăcine, o stațiune de stat și nu voi intra mai mult în detalii. Articolul este mai vechi, îl aveți în meniul de sus la RECOMANDARI, la partea cu Degustări de vin.
Le-am pus separat, pentru că mi se pare corect așa. Să luați fiecare articol în parte, de unde vreți voi și să descoperiți chestii-trestii, impresii sau alte informații despre vinuri, producători și evenimente în sine.
Brânzeturi cum se cu…Vin
De data aceasta degustarea de vin a avut loc în miezul orașului Craiova, la Restaurant Marmara. M-a încântat ideea pentru că Marmara este un restaurant cu specific turcesc. Mâncare în stil semilună și steluță, kebab, carne de miel inclusiv diverse specialități de care nu auzisem niciodată. Personal abia așteptam să le gust din baclavale. Favoritele mele, dacă aș putea, aș mânca la baclavale cu tăvile!
Vă zic și despre ce am mâncat, oleacă mai încolo. Să păstrăm firul aici. Să nu ne deșirăm de tot în idei!
Vinurile care ne așteptau la Marmara, au fost aduse de către cei de la Crama Oprișor. Dacă sunteți din regiunea noastră a Olteniei, și aveți drum către Calafat, Verbița sau Plenița, prin zona aceea, ar fi ideal să vizitați Crama și Ferma viticolă de la Oprișor.
Brânzeturile pe care le-am gustat alături de vin sunt de la Delaco. Am avut patru feluri de brânză, toate absolut delicioase! Însă, am avut și preferate! Delaco face parte din grupul francez Savencia (așa îmi vine să o dau cu omlette au fromage aici) și fiind francezi vă dați seama că le au cu ale brânzeturilor, deci sunt producători la nivel mondial pe piața lactatelor.
Sunt importator exclusiv al unor branduri precum Castello, Ile de France, Joya, Milkana și desigur, Delaco. Așa ca să aveți idee cam ce mâncați și de pe unde.
Cu această ocazie, am aflat și eu ce fel de vinuri îmi plac. De mică, am crescut cu vinul pregătit în gospodărie, deci oarecum m-am pervertit să zic așa. Pentru că genul acesta de vin provine din struguri de o calitate slabă și tocmai de aceea nu se produce în masă. Ci doar în gospodăria cui îi place. Ca idee, nici așa nu m-am omorât după vin. Eu eram cu mustul. Dă-mi must și niște struguri de vie și m-ai rezolvat.
Vinul pentru mine este o băutură care neapărat se bea la masă. Și când zic masă nu mă refer la aia cu patru picioare, mă refer la mâncare. Și când mă refer la mâncare, mă refer la ceva consistent, care să poate duce alcoolul. Apoi musai, musai să ai apă lângă orice tip de alcool. Pentru că da, alcoolul ca și cafeaua, au acest minunat efect de deshidratare asupra organismului. Deci, mare atenție!
Vinuri și brânza:
Primul vin prezentat și gustat a fost Maiastru Sauvignon Blanc. Cei de la Oprișor îl descriu perfect, spunând că este un vin proaspăt și atrăgător. A fost un vin ușor de băut, dar greu de uitat! Are o textură catifelată, dar fără să îți încarce papilele gustative. Mi-a amintit de zilele de vară la munte, lângă pârâurile care se varsă în râul Olt. Îmbinarea perfectă dintre soarele cald și răcoarea apei. Este aromat și reconfortant. Ușor citric, dar fructat, pentru mine a fost o încântare să-l gust. Am căutat ani de zile un vin care să mă nimerească acolo la inimioară și acesta a luat nota 10 cu mențiune!
Brânza servită alături a fost Mozzarella Fresca. Originară din regiunea italiană Campania, este o brânză ușoară și pufoasă. Nu-i o brânză exagerat de sărată, deci se potrivește perfect și pentru salate. Se spune că a fost descoperită accidental, atunci când o bucată de caș a scăpat într-un vas cu apă clocotită la mică fabrică de brânzeturi în regiunea Neapole. Și pizza e tot cam de pe acolo, așa că s-au întâlnit ăștia doi ca Romeo și Julieta.
Am avut și busuioc proaspăt ca să legăm atât vinul cât și brânza.
Al doilea vin a fost La Cetate Chardonnay. Este un vin clasic, feminin și oarecum romantic. M-a făcut să-l asociez cu cinele romantice, cu serile relaxante de după masă atunci când ai chef de un mic pahar de vin lângă o carte bună sau în timp ce privești un film bun.
În general vinurile albe îmi inspiră mai multă clasă în comparație cu vinurile roșii. Prin puritatea și transparența lor mi se par mai accesibile în diverse momente dragi mie. Scriu toate astea într-o notă pur pesonală. Nu mă luați pe mine drept guru al degustărilor de vin!
La Cetate Chardonnay are un gust citric mai pronunțat puțin spre deosebire de primul vin, dar este și mult mai aromat. Mi s-a părut a avea note fructate pronunțate, este un vin pe care l-aș lua cu mine la un picnic vara. Un vin pentru zilele onomastice cu torturi sau tarte de fructe.
Să nu vă imaginați însă că este un vin slab sau ușor. Are o textură catifelată, dar pregnantă. Un gust intens după degustare, de nuci, de fructe și flori. Deși îmi place să-l descriu, pentru că îmi place să scriu și pot să fac asta ore în șir, nu este genul meu de vin. Este mult prea pronunțat la gust. Îi pot ierta asta dacă îl beau lent, alături de ceva consistent de mâncare. Gen friptură de curcan, pui, pește, cartofi la cuptor și alte rețete care să balanseze.
A venit alături de brânza Brie – Ile de France. Favorita mea dintre brânzeturi, datorită gustului fin, subtil și moale. Ți se topea în gură și dacă o potriveam cu primul vin primit, ar fi fost insert God here pe pământ!
Brânza Brie provine din provincia cu același nume, din Franța. Între noi fie vorba, foarte creativi francezii ăștia, ce să zic. Dacă de baghete ne-am săturat, măcar brânza să fie bună! Da, chiar e bună!
Este moale și mătăsoasă. Are o coajă gălbuie, care o ține în forma ei de brânză. Nu este nici aceasta foarte sărată, dar are un gust excelent, de brânză cu nuci și ciuperci. Toate îmbinate foarte fin, tipic franțuz. Dacă o găsiți pe undeva, să-mi dați de știre, că aș mânca la ea în…neștire! A fost atât de bună.
Combinația de vin La Cetate Chardonnay și brânză Brie – Ile de France a fost complementată de struguri albi. Dulci și buni.
Următoarele trei vinuri au fost un rozè și două roșii. O să încerc să le menționez cât pot eu de bine, deși nu mi-au încântat prea mult papilele gustative.
Măiastru Rosè este un vin mediu, ca și culoare, textură și gust. Are un miros puternic de fructe de pădure, combinația aceea de fragi, mure și căpșuni proaspete. Aciditatea sa mi s-a părut că îi răpește puțin din gust, dar cum nu mă omor cu băutul de vin, s-ar putea să mă înșel. Vinurile care merg spre roșu și cele roșii pentru mine sunt deja puternice, ca și gust.
Însă îmbinat cu mâncarea perfectă și în doza potrivită, cred că este vinul perfect pentru mesele cu prietenii, mesele la care se sărbătorește ceva și mesele în familie, desigur. Este un vin semi-elegant, într-un colorit vivace. Cred că se potrivește cu mâncăruri care au aceeași paletă de culoare, care fie dau viață acestui vin, fie el le dă lor mai mult colorit.
Brânza servită alături a fost Brie au bleu – Ile de France. A fost prima brânză cu mucegai pe care m-am încumetat să o gust. În trecut am mirosit doar brânză cu mucegai și nu am fost foarte impresionată. Pe atunci mi s-a părut că are un iz straniu, de vomitat, așa că am preferat să zic pas. De data aceasta am acceptat pentru că am gustat înainte brânza Brie simplă și îmi plăcuse.
Am zis că nu poate fi prea oribilă și am gustat!
N-a fost deloc oribilă. Sigur, are un gust pronunțat, cu care trebuie să te obișnuiești treptat ce mănânci. Este o brânză franțuzească de inspirație nemțească, producție modernă. Încă un motiv pentru care m-am încumetat să o gust.
Păstrează gustul de ciuperci specific brânzei Brie și după ce ai mâncat, lasă o ușoară aromă de nuci pe cerul gurii. Este delicată și moale, are acea crustă gălbuie tipică brânzei Brie dar vinișoare albastre tipice brânzei cu mucegai.
Atât vinul rozè cât și brânza cu mucegai au fost îmbinate cu crackers. Au echilibrat frumos gustul brânzei în special.
Măiastru Merlot și La Cetate Cabernet Sauvignon au fost vinuri roșii. Intense, ca aromă și gust, ca și culoare plăcute, transparente dar lemnoase, dure. Cu greu beau astfel de vinuri, îmi place să le gust dar nu să beau un pahar întreg, spre exemplu. Jumătate de pahar cu indulgență.
Brânzeturile alese de la Delaco au fost Cașcavalul Sofia și Emmentaler. Probabil acestea vă sunt ceva mai cunoscute, fiind cele mai consumate pentru sandvișuri sau paste. Au venit alături de prune uscate și de nuci, ambele combinații au fost bine – venite.
Combinația mea preferată ar fi fost vinul Maiastru Sauvignon Blanc și brânza Brie – Ile de France. Asta ca notă personală, pentru mine, să știu ce îmi cumpăr pentru atunci când mă ia cu pofte. Nu vă gândiți la prostii acum, să rămânem aici la oile noastre culinare!
Combinația ideală pentru mine a fost prima. Mozzarella Fresca și Măiastru Sauvignon Blanc cu acel busuioc proaspăt. Mi-a încântat papilele gustative și mi-a lăsat o impresie profundă și plăcută. Pentru că până acum nu știam ce fel de vinuri mă definesc. Deci, n-am să-l uit ușor.
Toate acestea nu le-am gustat așa pe stomacul gol. Am ales platoul de frigărui de pui de la Marmara. Vi-l recomand, dacă sunteți craioveni și mergeți la Restaurant Marmara. A fost sățios, carnea la grătar bine pregătită cu bulgur gustos și salate perfect combinate. Ca desert, mi-am luat desigur…ghiciți ce…baclava! Altfel cum?!
Sper să aveți timp să lecturați toată drama aceasta pe care am scris-o despre degustarea de vin de la Marmara. Mulțumesc Crama Oprișor că m-au luminat și pe mine! Mi-am descoperit vinul de suflet.
Și Delaco pentru brânza Brie. Dacă n-aș avea semn zodiacal, mi-aș pune brânza Brie la horoscopul personal.
Evenimentul Brânzeturi cum se …cuVin este organizat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. Acum că am menționat asta, nu vă mai țin de taină, că-i târziu. V-am tzucat pe buletin!