Domeniile Franco – Române ne-au poftit joia trecută la degustarea cu numărul cincizeci. Ca de obicei, la degustările de vin organizate de Asociația Bloggerilor Olteni alături de DictionarCulinar.ro, merg fără așteptări. Mă duc cu mintea deschisă, curioasă și să descopăr vinurile, soiurile din care sunt ele concepute, povestea cramelor, șamd. Mereu plec de acolo cu noutăți, fie de la somelieri sau prezenatori, fie de la colegii mei de blogosferă , sau de la invitați. Este o oportunitate faină de socializare, destindere și degustare, evident.

Cel care ne-a vorbit despre Domeniile Franco – Române a fost Mihai Frîncu. De la el am aflat că vinurile marca Domeniile Franco – Române sunt certificate BIO.

mihai frincu dfr

Ce înseamnă BIO, atunci când vorbim despre vinuri?

Nici eu nu știam, dar iată că am aflat: se dă cu piatră vânătă pe struguri, în loc de alte substanțe chimice. Adică cu sulfat de cupru. Și am avut așa un flashback din trecut, de la orele de chimie, când profa nu știa să ne explice nouă așa interesant astfel de procese.

Piatra vânătă este unul dintre cele mai vechi fungicide, ea se folosea atât pentru vița de vie, cât și pentru roșiile din grădină.

Domeniile Franco – Române

Domeniile Franco – Române – Crama

Este a treia cramă înființată în România cu investitor privat. Și pentru că Dennis Thomas, fost proprietar al cramei, fiind de origine franceză, exporta vinurile pe care le produce, crama a rămas în anonimat un timp de vreme, la noi. Dennis Thomas avea relații comerciale cu Franța, iar cumpărătorii preferau vinurile BIO, astfel încât fostul proprietar s-a axat pe această certificare, care continuă și în ziua de azi.

Crama Domeniile Franco – Române are terroir-ul perfect, fiind în zona viticolă Dealu Mare, la Săhăteni. Se află cumva la jumătatea dintre județele Prahova și Buzău, în cea mai mare zonă viticolă din țară.

vinuri bio

Ce mi se pare interesant este că la Domeniile Franco – Române se practică agricultura BIO chiar și pentru vinurile fără certificare. Adică păstrează tradiția și cumva reușesc să se deosebească prin aceste detalii.

domeniile franco romane arrogance

Vinurile lor au un gust plăcut, natural. Iar sticlele sunt concepute într-un mod absolut captivant. Nu o să dezvălui prea multe, însă ar fi bine să le încercați vinurile dacă îi găsiți în comerț!

De asemenea, vinurile Domeniile Franco – Române mi s-au părut deloc pretențioase. Adică sunt foarte versatile, s-au potrivit de minune cu brânzeturile alese dar și cu mâncarea delicioasă.

chardonnay domeniile franco romane

Vigneron Chardonnay de la Domeniile Franco – Române

A fost preferatul meu! Echilibrat în aciditate și gust, foarte fresh, chiar îmbietor. Este un vin care se bea ușor, ca pe ceva delicios care să-ți răsfețe simțurile.

Notele fructate, de fructe proaspăt coapte, l-au făcut compania perfectă pentru brânza cu care a fost asociat. Pentru că nu este nici foarte dulce, s-a contopit cu gustul brânzei, nuanțându-i aroma și deliciozitatea.

Este un vin delicat, suficient de corpolent fără să fie greoi. Este precum acele ploi de vară, care îți răcoresc sufletul.

Vigneron Chardonnay este un vin alb, sec, care mi-a făcut poftă de pere coapte. Are un postgust minunat, ușor citric care temperează acea dulceață a sa.

havarti castello branza

Delaco – Havarti

Cei de la Delaco sunt cei care ne răsfață cu brânzeturi absolut delicioase! Este întotdeauna greu să- mi aleg preferata, pentru că le ador pe toate!

Însă, ca de obicei, mă ajută vinul să decid. Și perechea a fost cea cu numărul trei în seara de joi.

Havarti a fost brânza care a însoțit Vigneron Chardonnay. Câteva lucruri interesante despre acesta:

  • Brânza Havarti este o brânză semi-tare, de origine daneza, cu o textura fină și uniformă.
  • Aceasta brânză este produsă din lapte pasteurizat de vacă și are un conținut ridicat de grăsime, ceea ce îi conferă un gust bogat și cremos.
  • Brânza Havarti poate fi găsită în mai multe variante, precum cea simplă sau cu adăugarea de ierburi sau mirodenii.
  • Datorita texturii sale moi și ușor de tăiat, brânza Havarti este ideală pentru a fi utilizata în sandwich-uri sau feluri de mâncare precum pizza sau paste.
  • Havarti poate fi păstrată timp de câteva săptămâni la frigider, învelită în folie de plastic pentru a preveni uscarea sau absorbția altor mirosuri.

Are un miros bogat de lapte, ușor dulce. Gustul este intens, ți se topește în gură și te învăluie treptat. Tocmai aici mi-a plăcut asocierea cu vinul, pentru că neutralitatea vinului alb sec, au potențat gustul brânzei și acea notă de caramel. Are o compoziție interesantă, este ounctoasă, semi-tare și se topește odată gustată. Chiar vă recomand să o încercați! În special alături de Vignernon Chardonnay. Sunt o pereche de vis!

Daniel Botea

Colegul și președintele ASBO, Daniel Botea a fost cel care ne-a prezentat brânzeturile în detaliu. Este degustător autorizat de brânzeturi și cunoaște detalii despre fiecare fel de brânză în parte. De la aspect până la găuri, mucegai, proveniență, etc. Astfel încât să avem o imagine completă a brânzeturilor Delaco asociate cu vinurile.

C House Milano Craiova

Gazda evenimentului – C House Milano Craiova

Restaurantul C House Milano Craiova, care are specific italienesc, ne-a răfățat cu mâncăruri delicioase. Porțiile lor sunt foarte mari, perfect pentru cei potificioși sau pentru noi, care am degustat vinuri și avem nevoie de sustenanță. Și hidratare, evident.

Eu mi-am comandat Pepto di pollo empanato, adică piept de pui pane ușor crispy. A fost yuummy! De neuitat! Moale pe interior și crocant la exterior. Nu a avut nici pic de pielițe. A fost exact ca un piept de pui atent ales, pregătit cu grijă și gătit exact după rețetă. Cartofii delicioși, nu exagerat de sărați. Mixul de salată potrivit pentru porția primită și un sos genial alături. Cred că am să-l comand și data viitoare!

S-a potrivit de minune cu vinul alb Vigneron Chardonnay, care evident că a potențat aromele mâncării și au făcut-o și mai delicioasă!

Locația restaurantului este una centrală, ușor accesibilă. Sunt locuri de parcare exact în față, deci tot ce are nevoie pentru a fi pe lista voastră de must visit!

domeniile franco-romane dealu mare

A fost o seară relaxantă. Infornațiile au fost interesante, în special cele legate de Crama Domeniile Franco – Române care este printre puținele crame care recicleză sticlele. Am câștigat inclusiv vinul și brânza mea preferată, așa că am plecat bucuroasă de la eveniment. PS: deja le-am început, pentru că sunt absolut delicioase!

fotograf profesionist Craiova

Bonus a fost că am descoperit niște lumini faine, pe care domnul Ion Mihăescu de la IM Media mi le-a prezentat. Este întotdeauna interesant să înveți de la un fotograf profesionist, așa că îi mulțumesc mult pentru informațiile împărtășite!

Acestea fiind spuse, noi ne citim data viitoare. Cu o recenzie de carte, sper!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.