CAR Top Invest Craiova este așa cum ați bănuit, o organizație de tipul unei Case de Ajutor Reciproc. Dacă ați prins aceeași perioadă a anilor 1990 sau 1980, așa cum am prins-o ei, veți ști că aceste C.A.R – uri erau foarte populare și utilizate în cazul economiilor, dar și a împrumuturilor.

În poza principală aveți Carnetul de Membru C.A.R al mamei mele, un carnet din anul 1967 pe care l-am păstrat pentru că astfel de mici amintiri, aparent lipsite de valoare, pentru mine înseamnă mult. Ea făcea constant economii. Erau o familie numeroasă și cum se întâmplă adesea în viață, apar evenimente neprevăzute sau călătorii, căsătorii, copii de asemenea. Așadar acele economii ajutau foarte mult în perioade dificile din punct de vedere economic.

Sub acest Carnet de Membru o să vedeți o asigurare în caz de accident, pe care mama a făcut-o pentru mine în 1988. Aveam doar cinci ani atunci, așadar grija ei și faptul că era atentă cu banii, mi-au evidențiat cât de importante sunt economiile.

economii financiare

Economii făcute zi pentru ziua de mâine

Dacă mama mea economisea constant, despre mine nu pot spune același lucru. Ultima dată când am reușit să economisesc era la începutul anilor 2000, când reușeam să împart banii dintr-un salariu pentru distracție, plăți, călătorii și ce rămânea, era pus de-o parte. Cu toate astea, bunicul meu este cel care duce mai departe conștiinciozitatea economiilor.

Pentru a face economii, după părerea mea ai nevoie de două constante: un salariu bun și aici nu mă refer la minimul pe economie și disciplină. Disciplină pentru că trebuie să exersezi pe pielea ta cum stă treaba cu banii.

Strânsul curelei pentru a economisi…

Ai nevoie de atenție pentru a cuantifica fiecare ban, să păstrezi ochii deschiși la cum cumperi, ce cumperi și ce consumi, dar în special, cât consumi. Să nu faci risipă, să ai facturi mari și să aloci fiecărei zonă din viața ta, o cotă parte. Mi se pare total greșit ca atunci când facem economii să strângem cureaua, veșnicul imn politic din anii 90.

Înainte de a economisi, este bine să o facem după ce ne-am plătit facturile, ne-am achitat diverse plăți necesare în ceea ce privește mâncarea, traiul zilnic dar să bifăm și bucuriile obișnuite: un bilet la teatru sau la film, o carte bună, câteva ieșiri în oraș. Dacă avem alte cheltuieli, cum sunt haine noi, putem face un buget separat, tot un fel de economie și pentru acestea. În cazul în care depășim bugetul.

Concluzia mea ar fi să economisim cu plăcere, altfel mi se pare riscant și posibil să nu ne bucurăm de acei bani așa cum ar fi normal.

cumpărături și economii

Educația financiară și importanța ei

Din păcate generația mea și mai mult ca sigur câteva alte generații după mine, nu au fost învățate mai nimic despre educația financiară. Și asta se vede inclusiv în piață, prin modul în care facem cumpărături, depozite sau credite. Cum cădem ușor în plasa pariurilor, a risipei alimentare, a cheltuielilor de dragul demonstrativ. Să nu uităm de perioada creditului cu buletinul și ce dobânzi exagerate erau atunci. Plăteai aproape de cinci ori, dacă nu mai mult, produsul.

Și dacă ar fi să facem o paranteză și mai mare a situației economice din trecut, aș menționa câți români nu au căzut pradă în anii 1990 schemei piramidale Caritas. Tot din lipsa unei educații corecte și concrete în ceea ce privește finanțele, economiile și înțelegerea pieței financiare.

Ca adult am probleme în a înțelege piața, mi se pare ușor haotic tot ce se întâmplă. Viața m-a învățat totuși că haosul poate da naștere la lucruri minunate, dacă învățăm să căutam exact unde trebuie.

Mi-am dorit să fac această paranteză pentru că știu că nu este ușor să faci economii, cu toate astea, nici imposibil.

bani, finanțe

CAR Top Invest Craiova

Despre Casele de Ajutor Reciproc știu că sunt organizații non-profit, de interes comunitar, aflate în proprietatea membrilor. Pe scurt, un C.A.R se deosebește de instituțiile bancare, pentru că nu este o entitate privată. Este o entitate comună, la care toți membri ei contribuie constant. Ele se încadrează în domeniul sprijinului mutual financiar, al cărui rol este de a preveni excluziunea financiară.

După o multitudine de experiențe cu băncile, inclusiv în zona de economii dar și în zona de conturi bancare, CAR este o opțiune mai avantajoasă în cazul acesta. Pentru că veniturile nu sunt impozabile. Adică ne putem bucura de dobânda noastră într-un mod mai ușor și putem scoate bani, fără să ne facem griji că ei vor fi mai puțini decât ne-am așteptat.

CAR Top Invest are ca principale obiective:

  1. Sprijinirea financiară a membrilor, în vederea îmbunătăţirii situaţiei lor economice și sociale, precum şi dezvoltarea comunităţilor locale.
  2. Încurajarea membrilor pentru a face economii în fondul lor social şi protejarea acestor fonduri împotriva pierderilor sau devalorizării.
  3. Acordarea, în aceleaşi condiţii, de împrumuturi membrilor şi asigurarea recuperării lor, conform contractelor încheiate.

Implicarea membrilor CAR Top Invest Craiova

Ceea ce mi-a atras atenția la Casa de Ajutor Reciproc Top Invest Craiova este implicarea pe care o oferă membrilor și faptul că aceștia pot face parte din consiliul director, printr-un vot democratic. Iar deciziile se iau prin adunări generale cu membrii organizației. Lucru care nu se întâmplă la bănci, de foarte multe ori te trezești cu dobânzi mărite fără un anunț prealabil. Iar bătăliile pentru drepturile tale se dau în instanță, unde sunt alți bani, altă distracție.

registru economii

CAR Top Invest Craiova despre economii făcute azi pentru ziua de mâine

Revenind la ideea principală, despre economii, o să evidențiez prin idei scurte avantajele pe care Casa de Ajutor Reciproc Top Invest Craiova le oferă. Spun idei scurte pentru că eu citesc și încerc să înțeleg termenii economici și cumva să nu mă pierd în cifre și detalii. Să preiau informația structurată și esența ei clară.

În primul rând economiile sunt protejate printr-un Fond de Garantare C.A.R. Așadar nu există riscul unei insolvențe sau a altor mici hop-uri de care se lovesc unele bănci.

Dacă alegeți să economisiți, este bine de știut că dobânda se calculează zilnic sa sold, ea  nu se impozitează și nici nu există comisioane ascunse.

Știți voi, la bancă ai comisioane de administrare, comisioane că ai primit bani în cont și comision de deschidere a contului. Sunt un fel de stat în stat. La fel cum statul de sufocă cu taxele, la fel și băncile cu comisioanele. Rolul băncii nu este să-ți țină banii, ci să îi cheltuie, să îi ruleze.

Pentru a deveni membru CAR Top Invest Craiova aveți nevoie de zero bani zero lei. Încă odată, nu aveți comisioane. Ceea ce e Top, nu?

Nu aveți comisioane de administrare  a conturilor, de depunere sau de retragere. Iar dobânda primită nu se impozitează. Cred că am mai zis asta dar o repet pentru că mi se pare mișto să te bucuri de banii tăi și de puii banilor tăi.

Despre economii și împrumuturi

Mobilizarea economiilor constituie unul din principalele obiective ale C.A.R. Top Invest. Acest proces înseamnă adunarea unor sume de bani de la un număr mare de persoane. Aceste sume sunt puse în comun într-un fond utilizat pentru acordarea de împrumuturi.  

Așadar economiile noastre îi ajută pe alți oameni să-și îndeplinească visele, nevoile sau să depășească situații dificile în viață.

De ce subliniez asta?

Pentru că imediat după anii 1990 societatea a simțit nevoia să individualizeze foarte mult. S-a mers către o individualizare care a distrus și a scos din funcțiune lucruri benefice din punct de vedere social.

Reacția noastră alergică la comunism, lipsa unor politici educative și echilibrate ne-au adus în stadiul în care orice idee de colectiv, sindicate sau comunitate să provoace revolte și scârbă. Pentru că da, nu am avut și nu avem lideri corecți, oameni care să muncească măcar 40% pentru binele populației.

În prezent constat însă un suflu al schimbării, multe organizații non-profit implică membrii săi în bunul mers al societății. Este o schimbare pe care o constat bucuroasă. Fără a fi vreo nostalgică după comunsim. Doar recunosc care sunt acele mijloace ale oamenilor de rând care le aduc avantaje. În a-I pune pe același loc cu deciziile legale și economice.

Avantaje pentru clienți

De aceea am ales să discutăm astăzi despre CAR Top Invest Craiova și care sunt avantajele obținute din a face economii. Fie ele și de 10 lei pe lună, depuși într-un cont cu ideea de a-ți achiziționa o imprimantă nouă la final de an, să zicem. Decât să luăm un credit de la o bancă, să plătim comisioane peste plata lunară, mai bine avem inițiativa economiilor și mândria că am luat ceva fără împrumut.

Iar în loc de comisionul dat băncilor, avem dobânda din banii noștri, pe care o administrăm așa cum ne place.

pușculiță

Întrebările mele pentru CAR Top Invest Craiova

Având oportunitatea de a pune întrebări și de a interacționa cu Președintele CAR Top Invest Craiova, Mihai Roșculeasa m-am gândit la trei situații. Iată ce a ieșit:

Dacă am depus o sumă de bani și apoi mă răzgândesc, dacă o scot, pierd dobânda?

Nu. Depozitul constituit sub forma fondului social se poate depune sau retrage, total sau parțial în orice zi. Dobânda se calculează și se platește la soldul zilnic. Ex.: dacă o persoană își constituie un fond social de 10.000 lei și după 77 de zile retrage suma economisită, primește dobânda aferentă celor 77 de zile. Nu se pierde niciun leu. Prin comparație, renunțarea la un depozit bancar înainte de termen înseamnă și pierderea dobânzii acumulate pană la desființarea acestuia. De menționat că nu se plătește un comisin de retragere a economiilor.

În cazul decesului unui membru C.A.R ce se întâmplă cu banii depuși / economisiți?

Fiecare membru are dreptul să-și desemneze împuterniciți. Există doua clauze de împuternicire, una pe timpul vieții și una testamentară (în caz de deces). Împuterniciții pot face operațiuni, dacă membrul decedează, în sensul că pot retrage imediat banii. Trebuie să prezinte, în original, certificatul de deces. În situația în care din diverse motive membrul CAR Top Invest nu și-a desemnat împuterniciți, atunci moștenitorii legali rezultați în urma succesiunii în cota parte revenită, pot ridica banii. Dobânda se calculează până în ziua în care se face plata.

Dacă mă hotorăsc să depun bani, o pot face ocazional? În special pentru cei care lucrează în sistem freelancing și au luni în care câștigul lor este mic.

 În special pentru cei care lucrează în sistem freelancing și au luni în care câștigul lor este mic. Da. Un membru poate face depuneri sau retrageri în fiecare zi. Suma minimă de fond social este de 10 lei. Sistemul freelancing generează venituri mari, e adevărat nu cu frecvență lunară, așa că orice sumă economisită este binevenită pentru fiecare membru. Recomandarea mea este ca depozitul CAR să fie constituit imediat când se încasează venitul. Freelancerii sunt persoane care pot economisi sume consistente, cu puțină disciplina autoimpusă. Vă așteptăm să deveniți membră, ca să vedeți personal cum funcționează sistemul. Există posibilitatea înscrierii și constituirii unui depozit online.

Nu sunt cele mai sclipitoare întrebări,  dar cum eu sunt praf la finanțe, zic că m-am descurcat binișor. Partea bună este că am aflat lucruri noi despre economii, despre dobânzi și statutul de membru într-o organizație. Voi reveni cu răspunsurile de îndată ce le aflu!

Vă mulțumesc că ați avut răbdare să îmi fiți alături în această incursiune în lumea banilor. Pupici!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

2 Comments

  1. avatar

    Foarte frumos articol. Și da, educația financiară este super importantă. Eu am început să mă auto educ în urmă cu vreun an. Deși trăiesc pe cont propriu de vreo 13 ani și știu să mă gospodăresc, nu profitam la maximum de salariu. Așa că am început să îmi notez absolut toate cheltuielile și am reușit să înțeleg mai bine pe ce se duc banii aiurea. Cumpăram de exemplu ce și când aveam nevoie. Apoi am văzut că mi este mai bine făcând cumpărături lunar. Apoi am început să fiu mai atentă la ce se consumă mai repede și ce cumpăr degeaba.
    Este și ăsta un proces și o lecție pe care trebuie să o învățăm de la viață, dacă în școală nu ne arată nimeni.

    1. avatar

      Mulțumesc mult! Bravo, este fix exemplul la care mă gândeam doar că tu ai venit concret cu schimbările și beneficiile. Cam asta s-a întâmplat și la mine, dădeam banii foarte aiurea, cumpăram impulsiv și simțeam că ceva nu-i ok. Și am început să acord atenție, să văd ce anume scârțâie.
      Pe lângă lecția de viață, că bine ai zis, mi-am dat seama și de alte lucruri care țin de psihic. Cumva printr-o schimbare de mentalitate, cu puțină disciplină și cu atenția pe finanțe, mi-am dat seama și unde erau bubele mele majore.
      Poate fi și asta un proces de mindfulness, pe lângă full adulting.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.