Expoziția Brâncuși Timișoara 2023, începem cu ea deși am avut trei aventuri importante în acest CityBreak pe care l-am făcut alături de colegii mei din Asociația Bloggerilor Olteni. Le vom lua cronologic. Și cum în prima zi am ajuns, ne-a rămas timp de vizitat Muzeul de Artă din Timișoara. Îndeosebi expoziția Brâncuși. Noi am ajuns acolo datorită celor de la Art Encounters Timișoara, pe care mă bucur să-i descopăr și să vi-i prezint cu această ocazie.

Organizarea Muzeului de Artă din Timișoara este impecabilă. Cât aștepți să intri poți citi despre viața lui Constantin Brâncuși pe un panou imens. Există ghid audio atât în engleză, cât și în limba română. Interpretările sunt făcute de actori cunoscuți: Florin Piersic Jr. și Ana Ularu.

Nu întrebați niciodată pe maeștri, secretul lor nu trebuie niciodată violat

Expoziția Brâncuși Timișoara – Surse Românești și Perspective Universale

Mi-a plăcut că exponatele au fost aranjate în funcție de perioadă și evoluție. A fost foarte interesant să putem observa și alte opere ale sculptorului în afară de cele expuse la Muzeul de Artă din Craiova. Asta pentru că la Expoziția Brâncuși au fost adunate opere împrumutate de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Craiova și colecții particulare.

Constanti Brancusi Citate

Citatele lui Brâncuși, corespondența, desele sau micile compoziții au întregit portretul acestui om care din câte am observat, a fost conștient de măreția sa încă din tinerețe. De zborul către înalturi, spre infinit.

Toată viața, n-am căutat decât esenţa zborului. Zborul, ce bucurie!

Descoperă Universul Brâncuși

Lumina care a evidențiat operele într-un cadru atât de simplu, dar totuși sobru și potrivit, le-a făcut să poată fi admirate și observate cu atenție. Modul în care au fost realizate unele dintre ele, urmele lăsate de dalta sculptorului sau strălucirea perfecta m-au îndemnat să le observ pe toate părțile. Brâncuși a lucrat cu materiale diverse, de la marmură, la bronz sau lemn.

expozitie constantin brancusi

Simbolismul operelor sale este fascinant, pentru că în spatele simplității aparente zac schițe, studii, obsesii / muze și observații ale sculptorului.

Simplitatea este partea esențială a lucrurilor complicate

Dornic să pătrundă în profunzimea esenței feminine, Brâncuși sculptează busturi. Este fascinat de trăsăturile armonioase și de misterul chipului feminin. Pentru tors, o team abordată în artă în perioada sa, folosește materiale prețioase precum marmura albă și onixul. Sculptează inclusiv în arțar, folosind nodurile copacului ca forme geometrice.

Brancusi opere

Apoi urmează perioada Peștilor, care evident se deosebesc de Păsări prin faptul că nu au un centru de echilibru. N-am să vă povestesc prea mult însă, ar fi păcat să nu citiți chiar voi despre toate astea. Sau să mergeți la Expoziția Brâncuși Timișoara. Operele mai sunt acolo până în 28 ianuarie 2024. Apoi se întorc acasă la locurile lor.

Expoziția Brâncuși la Muzeul de Artă din Timișoara

Merită văzută, dacă reușiți sau aveți drum. Poate fi chiar un cadou frumos de Sărbători, că tot este perioada. Mai ales că puteți vedea și alte exponate pe care Muzeul de Artă din Timișoara le pune la dispoziția publicului. Timișoara fiind Capitală Culturală Europeană în anul curent mi se pare că s-a descurcat de minune!

Muzeul de Arta Timisoara

Personalul muzeului a fost calm, ne-au indicat unde să ne lăsăm rucsacurile, sticlele cu apă sau alte plase. În fiecare sală erau profesioniști care ne ghidau sau ne răspundeau la întrebări. Am plecat cu o impresie bună și cu dorința de a reveni pentru a prinde schimbarea gărzii și salvele de tun pe care le-am ratat. N-am ratat însă poza cu garda și cu soldații costumați.

Va urma și vlogul desigur despre Expoziția Brâncuși Timișoara, dar mă mișc mai greu pentru că mai sunt și alte articole de scris despre acest super City Break!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.