Cred că v-am zis, fie pe instagram sau facebook, faptul că rutina zilnică de îngrijire a tenului meu s-a schimbat. Iar unul dintre pașii pe care i-am adăugat atunci când vine vorba de demachiere este laptele demachiant. Cu care încep rutina mea atunci când vine vorba de curățarea tenului.
Nu eram în totalitate mulțumită de apa micelară și simțeam că lipsește cumva un pas din rutină. Chiar dacă foloseam apă micelară, apoi foloseam o loțiune de curățare și mă spălam pe față, tot rămâneau ceva urme de machiaj. În special în zona ochilor.
Astfel am ajuns să apelez la un produs mai vechi, pe care îl foloseam cu regularitate în liceu și în facultate. Laptele demachiant.
Inițial am vrut să iau Doina, știți voi, cel mai renumit lapte demachiant românesc, marca Farmec – Gerovital. Însă am dorit să încerc ceva mai nou.
Lapte demachiant Gerovital
Pe recipient spune că are efect optic pentru un ten radiant. Dar având în vedere că este primul pe care pun mâna atunci când încep rutina mea de demachiere și folosesc și alte produse alături de acesta, nu îmi dau seama dacă într-adevăr lasă tenul mai luminos sau mai radiant.
În fine, să zicem că îl credem pe cuvânt. Pe mine mă interesează să mă scape de machiajul de peste zi și o face foarte bine. Îmi place că nu trebuie să pun mult produs pe cotonetă, deci bonus pentru că faci ceva economii. Este delicat cu pielea, în special cu zona ochilor și nu lasă senzația de gras pe ten.
Are o consistență ușor cremoasă, foarte spornică, se întinde ușor și curăță ușor. Nu îl folosesc zilnic, ci doar atunci când mă machiez. Zilnic folosesc apa micelară tot de la Gerovital, dar cred că ne vom despărți în curând. Tenul meu nu se împacă bine cu ea.
Îmi place și recipientul în care vine, este simplu de folosit. Se închide și se deschide apăsând în partea de sus, ceea ce este foarte convenient, în special pentru că se menține ușor și nu se murdărește, cum o fac adesea recipientele care au capac.
Ingrediente:
Apă – probabil de aici și consistența ușoară, alunecoasă și catifelată
Caprylic / Capric Triglyceride – este un derivat din uleiul de cocos și este un agent de îngrijire a pielii
PPG – 26 – Buteth – 26 – nu este un ingredient tocmai indicat, pentru că are potențial iritant și există studii care au demonstrat că are un nivel de toxicitate și că afectează anumite organe. Este aprobat în industria cosmetică, însă cu limitări. Este un agent emulgator și de îngrijire a pielii.
PEG – 40 Hydrogenated Castor Oil – este derivat din uleiul de ricin, însă și acesta are potențial toxic și nu se recomandă a fi folosit pe pielea vătămată. De asemenea conține anumite ingrediente nu tocmai curate care pot provoca cancer. OK. Not good until now.
Polyacrylamide – este un produs sintetic, care nici acesta nu-i tocmai bun pentru organismul nostru. Studiile au arătat că acesta trebuie să se regăsească într-o cantitate infimă în produsele cosmetice. Din păcate etichetele de pe produsele pe care le folosim, nu spun clar ce concentrație au anumite ingrediente așa că singura soluție este fie să renunțăm a le cumpăra, fie să căutăm alte produse care conțin ingrediente ceva mai sigure.
C13 – 14 Isoparaffin – uleiuri minerale derivate din petroleum, inclusiv la acesta industria cosmetică specifică faptul că poate conține impurități care pot cauza iritații sau cancer.
Sinceră să fiu, mă așteptam să conțină ceva ingrediente care să irite pielea olecuță, dar nu așa listă rând pe rând cu ingrediente care provoacă îngrijorare. Cred că am să mă orientez spre un alt fel de produs sau am să folosesc obișnuitul ulei de cocos din comerț.
Laureth – 7 – este un compus sintetic emulsifiant
Lauryl Glucoside – este un agent de curățare derivat din zaharuri. Primul ingredient în afară de apă, care până acum este cât de cât OK
Polyglyceryl – 2 Dipolyhidroxystearate – scrisul de pe eticheta induce în eroare cum că ar fi două ingrediente la final, dar este unul lung scris împreunat. Mi-ar fi plăcut să fie puse într-o ordine încât omul să poată căuta ingredientul în sine așa cum se scrie corect și să nu se bazeze pe Google să-l corecteze. Na. Pretenții de lumea 1 și pe mine!
Este un ingredient sigur, care provine din uleiul de legume și are funcție de emulgator. Compatibil cu pielea, al doilea care primește undă verde. Dar nu salvează produsul în sine. Părerea mea.
Phenoxyethanol – se regăsește în mod natural în ceaiul verde și menține cosmeticele perfecte pentru o utilizare îndelungată. Foarte frumos din partea lui, dacă n-ar fi și ușor iritant. Sigur, depinde de piele, dar totuși.
Ethylhexyglycerin – este un preservativ natural care se folosește drept înlocuitor al parabenilor. Este un derivat al glicerinei. Are potențial iritant și în unele cazuri s-a dovedit că poate cauza dermatită alergică.
Retinyl Palmitate – vitamina A combinată cu ulei de palmier. De asemenea este un produs care trebuie folosit în cantitate minimă pentru că este toxic și cancerigen. S-a dovedit inclusiv că poate schimba structura celulară, cauzând mutații genetice.
Thanks, but no thanks. Acest produs devine din ce în ce mai greu de folosit. Începe să-mi pară rău că am dat banii pe el. Nu am nimic cu produsele Farmec – Gerovital, dar acesta pare a fi un experiment.
Helianthus Annus (Sunflower) Seed Oil – extract din semințe de floarea soarelui, este un agent emolient cu proprietăți antioxidante dar tot degeaba dacă restul ingredientelor sunt iritante, toxice și cu potențial cancerigen. Și nu unul…
Tocopheryl Acetate – este o formulă de vitamina E, agent de hidratare al pielii și antioxidant. Însă nici acesta nu este un ingredient bun. S-a demonstrat că provoacă sensibilizarea pielii, provocând mâncărime, usturime și alte efecte dăunătoare. Nu doar atât dar este toxic și cancerigen.
Magnesium Aspartate – este un supliment mineral
Zinc Gluconate – sarea de zinc a acidului gluconic, este folosit ca ingredient în deodorante și în produsele pentru tratarea acneei. Este indicat ca tratament medicamentos în unele alergii pentru că provoacă desensibilizare sau pierderea mirosului. Are potențial toxic dacă nu este folosit cum trebuie.
Copper Gluconate – este un ester care rezultă din acidul gluconic. Este folosit în șampoane, geluri de duș, produse de curățare și produse de îngrijire a pielii. Este și un ingredient anti – îmbătrânire. Dar la ce folos dacă mori tânăr, de la restul?
Parfum – nu cumva să ne speriem de mirosul ingredientelor. Nu înțeleg de ce cercetătorii din industria cosmetică au impresia că unele femei ar prioritiza mirosul unui produs și nu cât de bune / proaste sunt ingredientele pe care le conține.
BHA – acid salicilic natural
Tetrasodium EDTA – este un ingredient care ajută la menținerea în stare ideală, a tuturor ingredientelor din compoziția unui produs. Este un ingredient care provoacă reacții moderate, deși există îngrijorări în ceea ce privește efectele adverse de iritație, toxicitate și potențialul său cancerigen.
Sodium Hydroxide – sodă caustică…
BHT – ingredient pe bază de toluen care previne deteriorarea cosmeticelor sau a produselor de îngrijire personală. La ce bun, dacă ele sunt atât de dubioase?
Concluzii:
M-am dezumflat complet, mă bucur că nu l-am folosit intens, adică zilnic, ci doar atunci când a fost nevoie. Cum mă machiez rar, nu i-am dat ocazia să-mi afecteze tenul.
Pentru că va merge la gunoi clar. Îmi pare rău, dar la o așa compoziție… n-am nici un motiv să-l pun pe tenul meu. Și odată cu asta, cred că am să verific ingredientele pe care le conține apa micelară. Am o vagă bănuială că și aceea s-ar putea să-i fie soră geamănă și de aici îmi explic senzația de usturime pe care o simt, de fiecare dată când o folosesc.
Clar ulei sau unt de cocos ca înlocuitor pentru laptele demachiant și mă întorc la loțiunea micelară de la Garnier.
Asta nu înseamnă că urăsc produsele Farmec – Gerovital, nici pe departe! Ador deodorantele lor, îmi plac ojele, crema matifiantă cu bambus de la Farmec este preferata mea…doar că, acest produs mi se pare mult prea riscant.
Astfel, aleg să ne despărțim.
Păcat de atâta muncă, dar în afară de ingredientele care să mărească durata de viață a acestui produs, nici unul dintre celelalte nu este sigur pentru sănătatea pielii și nici a organismului.
Voi ce părere aveți? Cum ați proceda?
Nu l-am incercat dar se mai intampla ca anumite produse sa te dezamageasca.
Corect! 😀 Se mai intampla si cazuri de genul.
Tu stii sa verifici ingredientele si sa vezi care este treaba cu fiecare in parte. eu nu ma pricep la acest aspect si singurul lucru dupa care ma orientez este eficienta produsului. Nu am incercat acest produs si dupa cele citite la tine, clar voi sta departe de acest demachiant
Da, si eu am cazut in plasa cu eficienta. Pentru ca laptele demachiant isi face treaba si l-am folosit inainte de a cerceta ce contine. Dar nu mai fac greseala asta. <3
Spre ruşinea mea, niciodată nu m-a dus capul să citesc lista de ingrediente de pe eticheta produselor cosmetice. Drept e că nici nu folosesc prea multe. Însă ce am până acum, în mare parte sunt produse Farmec de care sunt mulţumită.
Nici eu nu citeam lista tot timpul, desi ma gandeam ca ar trebui. 😛 Uneori eram prea incantata de produs ca sa mai stau sa citesc si ce contine. Si eu am cateva favorite de la Farmec – Gerovital pe care le cumpar tot timpul.
Ce analiza bine pusă la punct a produsului ai făcut. Și eu mai folosesc produse de la ei, mereu m-am împăcat bine, dar tot timpul citesc foarte bine eticheta cu ingrediente.
Multumesc! Da, cu unele produse Farmec – Gerovital ma impac si eu. Am sa procedez la fel, inainte de a le cumpara, ca sa nu mai am surprize atunci cand ajung acasa. Si nici regrete 😛
Sunt produse si produse, de exemplu acum am lotiunea micelara de la Nivea, nu prea imi place…curata foarte greu tenul, mie in general produsele Nivea imi plac, dar ca si in cazul tau sunt si exceptii.
Adevarat, se intampla sa nu mearga un produs pentru tenul nostru dar la o alta persoana sa functioneze chiar foarte bine.
eu am apa micelara din gama si ma inteleg foarte bine cu ea, in genral cu apele micelar ma inpac bine..in afara de Garnier cam tot ce am incercat a fost ok
Ma bucur ca tu te impaci bine cu apa micelara. Eu am o usoara usturime dupa ce ma dau cu ea. Garnier chiar mi-a placut de exemplu si m-a tinut, ca si cantitate, destul de mult pana sa o termin.
Incearca sa folosesti uleiul pentru demachiere. Gasesti in comert variante mult mai safe.
Notat. Am sa incerc si varianta asta.