Dacă urmăriți constant ce se întâmplă în social media, atunci sigur știți de fenomenul Hygge, care este foarte popular de vreo doi ani încoace. Conceptul de Hygge nu este unul străin, chiar dacă publicul pare să-l fi descoperit recent. Cartea aceasta mi-a fost de ajutor să înțeleg fenomenul hygge, cu exemple din viața și istoria daneză, cu citate și poze relevante.

Nu este obligatoriu să fii danez ca să înțelegi și să te bucuri de Hygge.

hygge

Hygge – Arta daneză de a trăi bine

Două cărți despre Hygge sunt foarte populare la noi. Aceasta și Mica Enciclopedie Hygge. Cărțile în limba engleză vin cu o ofertă mai variată, în caz că doriți să vă lărgiți puțin orizontul. În fine. Ideea mea a fost să descopăr ce înseamnă Hygge alegând varianta ieftină, adică cea mai puțin populară. Nu mi-a plăcut niciodată efectul de turmă, nu mi-a plăcut să am ceea ce au alte persoane.

Ca idee, să vă așteptați să vedeți la mine pe blog chestii care au expirat demult sau trenduri vechi, apuse. Sau chiar dacă vin cu ceva nou, vin cu perspectiva mea personală.

Cartea conține poze simple, nu din acelea pe care le vedeți pe Instagram ci acelea care trezesc în tine sentimentul de cămin, de cald și echilibru. O pătură uitată pe marginea unui scaun, vreascurile care așteaptă să fie aruncate pe foc, o cană de ceai aburindă sau așternuturile moi care te așteaptă acasă după o zi lungă la job. Tocmai lucrul acesta mi-a captat atenția.

Suntem atât de ahtiați după instantaneul perfect, locul perfect, momentul perfect… încât uităm să trăim. Uităm să ne bucurăm de viață și de lucrurile simple. Îmi place să împart o parte din momentele mele speciale pe Instagram sau Facebook , dar viața adevărată, nu-i acolo.

Cartea aceasta mi-a schimbat oarecum traiectoria, pentru că deși îmi place să mă afirm, îmi place să am câți mai mulți cititori sau persoane care să afle despre blogul meu, despre ceea ce fac eu, la fel de mult îmi ador intimitatea. Momentele prețioase, imperfecte, din viața mea. Oja sărită de pe unghii, un pulover scămoșat pe care-l port prin casă pentru că este un cadou prețios, tablourile mele care sunt pictate de mine și care stau strâmb, pentru că sunt sprijinite în niște cuie simple pe care le-am bătut în perete.

Hygge înseamnă să trăiești momentul, să te bucuri de ceea ce te înconjoară și cumva să emani această dragoste sau această bucurie și să o împărtășești cu ceilalți. Pentru că nu te poți bucura de viață cu adevărat, dacă nu ai în jur familia, prietenii, comunitatea.

În ziua de azi am ajuns să ne concentrăm foarte mult pe bani, obiecte sau a demonstra că suntem fericiți în ochii altora, încât uităm că de fapt nu suntem fericiți decât alături de alți oameni. Nu suntem fericiți decât dacă împărțim cu ei bogățiile sau puținul nostru. Ne simțim bine doar știind că am pus o piatră de temelie la bunul mers al lucrurilor.

hygge carte

Istoria Hygge

Hygge este un cuvânt bătrân pe care danezii l-au împrumutat din norvegiana veche. Hu înseamnă gând, minte sau curaj. Hyggia în norvegiana veche înseamnă a gândi. La sfârșitul secolului al XIX -lea sau începutul secolului XX, s-a conturat cuvântul hygge, transformat de danezi în a consola sau a încuraja.

Specificul danez din Danemarca este evident pentru străinii de aici. Hygge (tihna), tryghed (siguranța) și trivsel (starea de bine) sunt cele trei grații ale culturii și socializării daneze.

Jonathan M. Schwartz

Cele trei teme fundamentale Hygge

Ele se regăsesc în orice experiență Hygge. Și mai mult de atât, toate experiențele acestea, nu pot fi cumpărate! Ele sunt autentice, implică factorul uman, mai puțin cel material.

Interiorizarea

Adică spațiul la care ne raportăm și unde ne simțim în siguranță. Casa noastră, căminul, stabilitatea interioară pe care o avem, țara în care locuim (la noi mai puțin, dar înțelegeți ideea)

Ne dăm seama de locul în care suntem, de cei care ne înconjoară și ne simțim în largul nostru. Ca și cum am aparține. Este acea senzație de calm și echilibru, că suntem în locul potrivit la timpul potrivit.

Contrastul

Chiar dacă exista acea stare de interiorizare, prin contrast ne dăm seama de elementele din jurul nostru care sunt într-o continuă schimbare. Anotimpurile, vacanțele, ierarhii, sau în cazul nostru birocrația. Pe scurt, viața este în mișcare și trebuie să o trăim!

Atmosfera

Definiția daneză pentru atmosferă este Stemning și se referă la acea senzație de căldură, de împlinire sau o atmosferă armonioasă.

hygge carti

Șase elemente Hygge

Fiind un concept multistratificat, este format din elemente individuale care luate separat își pierd din înțeles. Sunt strâns legate între ele, la fel ca în viață. Orice faptă creează în jur un anumit efect.

Apartenența

ce inseamna hygge

Hygge este o carte ce mi-a deschis orizontul, întărindu-mi anumite valori pe care le aveam deja, idei pe care le gândeam dar adesea ezitam să le scot la lumină.

Prea des avem impresia că siguranța sau valorile se regăsesc în lucruri materiale și mai puțin în oameni. Suntem mereu suspicioși, este ceva tipic societății românești care are la bază moto-ul cu capra vecinului moartă. Ne place competiția indiferent de ce ar fi vorba. De aceea adesea mulți fac greșeala să arunce și ultimul bănuț pe o plasmă, doar pentru că și vecinul are una.

Societatea noastră n-a avut niciodată ca valoare comunitatea, cultivarea relațiilor cu cei din jur. Nunțile sunt pentru daruri de bani, botezurile pentru a avea nași bogați și tot așa. Nimic nu are o valoare umană, care să contribuie la fericirea simplă, adevărată, bazată pe valori durabile și nu pe materialism.

Nimeni nu se bucură de cei din jur. Cei din jur sunt acolo pentru a ne incomoda. Atunci când vom fi exact opusul, atunci intrăm în starea Hygge. Acordând atenție stării noastre de bine nu înseamnă să-i ignorăm pe ceilalți, să-i tratăm ca și cum ar fi mai puțin importanți. Din contră, înțelegem că facem parte dintr-o societate formată din oameni la fel ca noi, care își doresc să locuiască într-un oraș curat, cu un trafic sigur, fără birocrație și fără corupție.

Trebuie subliniat că Hygge presupune un angajament față de momentul prezent și disponibilitatea de a lăsa distragerile deoparte.

Judith Friedman Hansen

Adesea ne trezim că ne trăim viața altora. „Trebuie să faci asta, nu este bine să faci asta, așa se face, și așa mai departe… ”  Trăim după dogme sau tradiții impuse de alții pentru că așa se cuvine, chiar dacă pe interior se simțim sfâșiați. Cred că seninătatea și libertatea de a face ceea ce îți place sau ceea ce îți dorești trebuie să fie temelia oricărei societăți. La noi, lipsește cu desăvârșire.

Forma cea mai frecventă de disperare este aceea de a nu fi cine ești.

Søren Kierkegaard

O să adaug un citat propriu, pentru că nu mă pot abține.

Opusul lui Hygge este Misär, ceea ce înseamnă mizerie, sărăcie, un loc în paragină. Starea actuală a țării noastre este misär.

Adăpostul

ce este hygge

Acel sentiment primordial de siguranță, tryghed. O viață sigură, fără surprize neplăcute. Adică o experiență zilnică în care să te bucuri de echilibrul interior, libertatea de a fi tu însuți și de a nu fi judecat și acea protecție exterioară.

Oamenii trăiesc unii la adăpostul celorlalți.

Proverb irlandez

Trebuie să recunosc, mă supără că românii nu sunt în stare să-și ofere acest lucru. O jumătate de oră în trafic și îți poți da seama foarte ușor de egoismul oamenilor, de îndârjirea cu care te desconsideră pe diverse criterii : sex, o mașină comună, un număr de înmatriculare străin.

Lăsând societatea de-o parte, revenim la cuibușorul nostru. Acasă.

Pentru a se apăra de ceilalți sau, dimpotrivă, de răceala singurătății și de o cameră goală, danezii construiesc uneori hyggekrog sau hygge hjorne (colțuri hygge), delimitând un anumit spațiu cu lemn ori cu material textil sau creând un loc de stat la geam, amenajat cât mai comod.

Nu trebuie să ai o casă de revistă pentru a te bucura de Hygge.

Experiența locuirii este cea care ne dă senzația de intimitate la care se referă majoritatea oamenilor atunci când descriu Hygge.

Confortul

despre hygge

Acele lucruri simple pe care le facem zi de zi. O plimbare matinală pentru revigorare, curățenia într-o cameră și aranjatul lucrurilor la locul lor, aprinderea unor lumânări pe marginea căzii înainte de a face o baie relaxantă. Momente de activitate  care se intersectează cu simbolismul din viața noastră.

Hygge înseamnă să te strecori în pat iarna și să găsești căldura pisicii la picioarele tale. Stofe vintage subțiate și uzate de purtare, cuverturi peticite cu dragoste, un coș cu pături aranjate astfel încât oricine să se poate înveli în căldura lor. Desfătarea senzorială, la purtător, a unei eșarfe de cașmir, un șal înfășurat în jurul umerilor, darul unei pături pe care o poți lua cu tine în altă cameră sau la drum lung.

Confortul nostru este în hainele purtate, în care ne simțim comozi, într-o cameră în care ne place să stăm și în oamenii care ne sunt dragi. Lucrurile noi au nevoie de timp pentru a ne deveni apropriate.

Perfecțiunea nu este hyggelig, noutatea nu este hyggelig.

Judith Friedman Hansen

Prin Hygge ne conectăm conștient cu lucrurile care ne înconjoară, care ne aparțin. Formăm amintiri, sentimente… Hygge nu are legătură cu acumularea de bunuri casnice ca să construim o atmosferă domestică forțată. Hygge se transmite prin ceea ce facem, nu prin ceea ce avem.

Nu ne amintim zile, ne amintim momente.

Cesare Pavese

Starea de bine

hygge concept

În raport cu noi și cu lumea exterioară, o stare de bine este semnul unei vieți echilibrate, sănătoase.

Mulțumirea sufletească vine din acumularea momentelor simple, de însemnătate spirituală. A revedea un prieten vechi, o plimbare prin ploaie pe timp de vară, a sta pe prispă cu o pisică în poală, sorbind o cafea fierbinte…

Hygge este o artă a vieții.

Hygge este prin excelență angajamentul luat față de momentul prezent.

Simplitatea

hygge explicatii

Viețile noastre sunt într-o continuă mișcare. Avem tehnologie, informații care ne cer atenția din mai multe părți, posibilitatea de a fi în mai multe locuri de-odată: pe facebook și în fața televizorului, vorbind cu cineva drag la telefon și pregătind cina în același timp.

Hygge este legat de acțiunea momentului, scopul simplu și onest. Hygge dă la o parte toate acele straturi haotice ale vieții și ne pune față în față cu preocupările noastre spirituale. Ne putem întoarce la un mod de viață care pune plăcerea simplă, prietenia și legătura sufletească mai presus de consumerism.

Mai puțin este mai mult.

Robert Browning

O floare la geam care a înflorit, o fotografie pusă în ramă, micul dejun alături de cei dragi sau o felicitare pictată manual, este calitatea reală a vieții.

Traiul tihnit nu înseamnă să colecționăm, cu hotărâre sau nostalgie, o serie de lucruri ieftine și drăguțe pe care să le aranjăm și să le etalăm. Înseamnă să abordăm viața cu atenție și intenție.

Simplitatea este un mod de a fi, nu de a avea.

Experiențele emoționale nu pot fi înlocuite vreodată de obiecte, lux sau bani. A avea nu este același lucru cu a fi, a trăi.

Ritualul

hygge

Dacă ar fi să definesc asta, sunt acele lucruri repetitive pe care le facem pentru a ne aduce siguranță și confort. Sau acele ocazii speciale, în care suntem alături de cei dragi. Mâncatul împreună, o serată de povești, un eveniment inedit…

Banalul sau lucrurile care sunt predictibile mi se par cele mai elevate. Pentru că ai nevoie de disciplină pentru a le menține. La fel cum un râu dă formă pietrelor din jurul său.

Să influențezi calitatea zilei, această artă este mai presus de toate.

Henry David Thoreau

hygge

În carte veți găsi o mulțime de citate importante, povești despre conceptul Hygge și ce înseamnă el pentru danezi. Este o lectură care influențează în mod pozitiv, îți provoacă un sentiment plăcut și încerci să pătrunzi în atmosfera Hygge, într-un mod subiectiv, personal.

După ce am terminat de citit cartea, am înțeles fascinația celorlalți legat de acest concept.

Această cărticică mică, ce se poate căra cu ușurință în orice geantă sau gentuță, m-a convins să citesc mai multe despre Hygge. Așa că am adăugat pe lista mea de cumpărături și Mica Enciclopedie Hygge.

De ce o recomand cu drag?

Este genul de carte la care revii, datorită ideilor frumoase, a citatelor în care este imposibil să nu te regăsești sau a pozelor de o simplitate lăuntrică. Cartea îți încălzește sufletul și te lasă cu acel sentiment pozitiv, care te va însoți mereu. Pentru că vei trăi momente care îți vor aduce aminte de starea de bine și de simplitatea tipică Hygge.

Este scrisă de Lousia Thomsen Brits, jurnalistă și scriitoare născută în Africa. A crescut în Marea Britanie și și-a petrecut fiecare vară împreună cu familia, în Danemarca. De acolo a deprins tainele Hygge.

Pentru fiecare exemplar cumpărat, autoarea va face o donație unei organizații care sprijină persoanele fără locuință. Așadar, contribuiți la binele societății.

Tu ce părere ai despre Hygge? Se potrivește cu viața ta și cu valorile în care crezi?

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

1 Comment

  1. […] hygge v-am povestit într-o postare anterioară. Chiar vă recomand să citiți cartea despre starea de spirit hygge, despre ce înseamnă acest concept danez și cum se ajunge să trăiești în armonie cu tine și […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.