Kuroshituji sau în traducere, Majordomul Întunecat (Black Butler) este manga scrisă şi ilustrată de către Yana Toboso. A debutat pe 16 septembrie 2006, în publicaţia de specialitate Gangan Fantasy, care apare lunar.

Acţiunea se desfăşoară în Anglia, în timpul erei victoriene, unde Ciel Phantomhive un băiat de numai doisprezece ani preia îndatoririle faţă de Regină şi afacerile familiei sale, ucise într-un incendiu în casa lor, de la periferia Londrei. Alături de iscusitul său majordom cu însuşiri demonice, Sebastian Michaelis, şi legaţi printr-un contract faustian, aceştia duc la îndeplinire toate sarcinile şi cerinţele Reginei, încearcă în acelaşi timp să găsească vinovaţii pentru uciderea familiei tânărului conte Phantomhive.

Kuroshituji

Kuroshituji (Black Butler) manga

Personaje:

Sebastian Michaelis

Majordomul casei Phantomhive, este mai mult decât un simplu servitor care duce la bun sfârşit orice sarcină. Aura sa nu este una umană, şi adesea se descrie singur ca fiind un demon şi un majordom: Watashi wa aku made shitsuji desu kara.

Legat de Ciel Phantomhive prin contract faustian, prin dorinţa acestuia, este nevoit să-i îndeplinescă cerinţele şi de asemenea să-l protejeze. Sigiliul acestui contract este imprimat pe mâna stângă a demonului, acelaşi însemn fiind regăsit şi în irisul ochiului drept al contelui, semn al legăturii dintre cei doi.



Cu o mimă demonic de arogantă, nici o cerinţă nu este prea dificilă pentru Sebastian, fiind preocupat de îndeplinirea sarcinilor date de stăpânul său, dar fără a-i păsa uneori că îi periclitează viaţa.

Tăinuieşte toate gândurile sale într-un zâmbet atotştiutor. Foarte rar îşi arată intenţiile, lăsând expresia feţei să capete o altă formă decât cea obişnuită.

Contele Ciel Phantomhive

Nobil prodigios, care la numai doisprezece ani preia afacerea familiei, compania de jucării şi dulciuri Funtom, fiind implicat activ în dezvoltarea şi menţinearea ei pe piaţă. Priceperea sa nu se limitează doar la afaceri, acesta conducând investigaţii şi alte misiuni cerute de Regină.

Poartă semnul distinct al pentagramei în irisul ochiului drept, ochi pe care şi-l ţine ascuns sub o bandă protectoare.
Adesea îl surprinde pe Sebastian cu gândirea sa, mult mai profundă decât a unui adult şi atitudinea îndrăzneaţă care îl motivează pe demon să îi rămână alături.

Nu îi place să fie tratat ca un copil şi urăşte să-şi arate slăbiciunile, ca orice altă fiinţă umană, de aceea pare a fi lipsit de emoţii. Se distrează încercând să-i dea ordine lui Sebastian, doar pentru a savura momentul când acesta ar claca, moment care nu vine niciodată.

Servitorii Casei Phantomhive:

Maylene

Camerista cu ochelari care deşi ar trebui să-i îmbunătăţească vederea, parcă o fac şi mai neîndemânatică. Însă sub acei ochelari se ascunde o privire ageră, care poate ochi orice obiect de la mare depărtare.

Bardory

Poreclit pe scurt Bard este bucătarul casei, deşi foarte rar este cel care să gătească, iar atunci când o face mâncarea este redusă la stadiul de scrum. Foloseşte grenade sau orice altceva ce provoacă explozii cu scopul de a găti mâncarea, provocând în schimb daune. Nu are răbdarea necesară gătitului, de aceea sarcina de cele mai multe ori cade pe seama majordomului.

Finnian, sau Finny

Se ocupă de grădinărit, însă de fiecare dată când o face, neîndemânarea lui cauzează numai accidente. Tratează lucrurile cu naivitate, dar la polul opus, deţine o putere supraomenească, fiind capabil să ridice obiecte foarte grele şi mari.

Tanaka

Este fostul majordom al familiei Phantomhive, iar după moartea părinţilor contelui, devine administratorul familiei. Este portreizat ca bând tot timpul dintr-o cană niponă de ceai.

Nobili:

Regina Victoria a Marii Britanii

Descrisă în manga în calitatetea ei de monarh britanic, ca fiind o persoană excentrică, ce nu se fereşte să apară în cele mai neaşteptate momente. Se afişează întotdeauna însoţită de loialul ei servitor, contele Charles Gray. Pe lângă acesta îşi fac apariţia Charles Pipps şi John Brown.

Elizabeth Middleford

Fiica Marchizei Frances Middleford, fiind verişoara contelui Phantomhive, dar de asemenea şi viitoarea lui logodnică. Plină de viaţă, se bucură să-i fie alături contelui, străduindu-se ca voioşia ei să-i aducă înapoi zâmbetul pierdut. Se cunosc de mici, copilărind împreună, de aceea Ciel Phantomhive are o atitudine protectivă faţă de ea.

Madame Red

Sau sub numele ei adevărat Angelina Durless, este mătuşa contelui Ciel Phantomhive. Criptonimul sub care îşi ascunde adevăratul nume, arată pasiunea ei pentru culoarea roşie. Ţine foarte mult la nepotul ei, dar de asemenea ţine să-şi îndeplinească scopurile.

Lau

Nobil chinez şi preşedintele unei companii de comerţ chineze, este presupus prieten al familiei Phantomhive. Este reprezentat ca fiind mereu zâmbitor, având ochii mici sau aproape închişi, şi apărând alături de cea pe care o numeşte drept soră, deşi nu au legături de sânge, Ran-Mao. Îi place să fie în miezul discuţiilor, intervenind cu sugestii care sunt relevante, dar pretinzând întotdeauna că nu ştie despre ce anume este vorba.

Souma Asman Kadar

Prinţul indian este exact opusul lui Ciel Phantomhive, care pierde totul şi e nevoit să se ocupe singur de averea părinţilor, pe când prinţul are la dispoziţie ajutorul acestora, inclusiv averea. Răsfăţat, naiv şi pretenţios, nu are acelaşi nivel de maturitate cu Ciel Phantomhive, fiind obişnuit să îi lase pe alţii să se ocupe de problemele sale.

Agni

Este servitorul loial al prinţului Souma, pe care îl divinizează. Înainte de a fi servitorul acestuia, Agni era un nobil pe nume Arshad, care îşi folosise averea şi influenţa numai în scopuri personale, acesta aducându-l în situaţia de a fi prins şi condamnat la moarte prin spânzurare. Salvat de prinţul Souma, Agni abandonează vechile sale obiceiuri, devotându-se cu totul pentru a-l servi pe acesta. De aici puterea voinţei sale, uneori depăşind normalul.

Vicontele Druitt sau Lordul Aleister Chamber

Viscontele Druitt, cunoscut pentru gusturile sale impecabile în ceea ce priveşte arta, vinurile sau preparatele culinare. Sub faţeta lui de om cu bun gust se ascund afaceri din lumea interlopă, de care este strâns legat şi nu se fereşte să scape de lege mituind. Are reputaţie ca fiind un afemeiat, evocând frumuseţea feminină cu fiecare ocazie

Fred Abberline

Tânărul ofiţer al Scotland Yard-unul are un rol scurt în manga, unde spre deosebire de anime, poartă mustaţă.

Shinigami:

Grelle Sutcliffe

Apariţia stridentă a veselului zeu al morţii este uneori sarea şi piperul în manga, fiind prezentat la început ca majordomul Angelinei Durless, incapabil, timorat şi o prezenţă ştearsă.

Pe parcurs, îşi arată adevărata faţă, ca fiind partenerul acesteia pentru îndeplinirea unor planuri nu tocmai paşnice. Împărtăşeşte aceeşi pasiune ca Madame Red, pentru culoarea roşie. Se prezintă întotdeauna la feminin, şi nu ascunde faptul că este atras de Sebastian.
Îşi modifică ilegal tradiţionala coasă, de care dispune orice zeu al morţii, cu o drujbă.

William T. Spears

Un shinigami de rang înalt, este nevoit să intervină atunci când Grelle nu-şi îndeplineşte atribuţiile. Este extrem de strict, fiind devotat slujbei sale şi insistând în a respecta regulile. Lipsit de expresivitate şi emoţie, nu-i este teamă să-şi arate repulsia pentru demoni precum Sebastian.
Coasa de care dispune este un cleşte ce se extinde la dimensiuni necunoscute.

Ronald Knox

Face parte din personalul auxiliar, şi lucrează sub conducerea lui William T. Spears. În manga apare ca purtând costum asemănător cu al acestuia, şi de asemenea ochelari. Ca personalitate nu este la fel de sever precum Spears, dar nici flamboyant, precum Grell. Are probleme în ceea ce priveşte punctualitatea şi se grăbeşte mereu să termine sarcine care-i sunt date spre îndeplinire.

Are, ca şi ceilalţi Shinigami, o coasă, care nu este una convenţională. Primind acceptul lui Spears de a o transforma, coasa lui arată ca o maşină de tuns iarbă cu un sistem complex de colecţionare a sufletelor celor morţi.

Undertaker

Antreprenorul de pompe funebre, care se ascunde întotdeauna sub un zâmbet criptic. Înconjurat de cadavre, adesea victime din lumea interlopă, deţine răspunsuri la multe întrebări care sunt legate de activitatea contelui Phantohive, de aceea lucrează şi ca informator pentru acesta. Cu zâmbetul bizar, întotdeauna cere ca recompensă pentru secretele dezvăluite, să i se spună o glumă.

Circarii Arcei lui Noe

Creat de Baronul Kelvin

Circul nu are o locaţie stabilă niciodată. Circarii îl numesc „Tatăl” şi îi sunt recunoscători pentru că toţi membrii adunaţi fuseseră respinşi de societate, acolo având parte de acceptul tuturor, fiind uniţi precum o familie. Din dorinţa de a avea un chip frumos, se supune unor operaţii care îl lasă mutilat, de aceea apare ca având faţa bandajată, doar ochiul stâng rămânând vizibil.

Joker

Este liderul circului, are grijă de Baronul Kelvin, pentru care poartă o afecţiune filială. Poartă o proteză scheletică, ce îi înlocuieşte braţul drept.

Doctorul

Se deplasează într-un scaun cu rotile şi are sarcina de a-i îngriji pe circarii Arcei. Prefăcut şi sadic, în calitatea sa de doctor îşi oferă serviciile baronului Kelvin pentru altfel de scopuri.

Doll (Păpuşa)

Are rolul de a face acrobaţii pe sârmă, cu o iscusinţă care-i conferă titlul de prinţesă a circului. Duce o viaţă dublă, atunci când spectacolul se încheie, Doll poartă haine de băiat, pretinzând că este unul, luând numele de Freckles (Pistruiatul) datorită pistruilor care le are pe obraji şi nas.

Îşi ascunde ochiul stâng pe care îl are lipsă, sub bretonul de la păr. Are o fire prietenoasă, în special faţă de Ciel Phantomhive, cu care leagă o amiciţie temporară.

Beast (Bestia)

Este îmblânzitoarea de animale şi starleta circului. Tânăra este recunoscută pentru îmbrăcămintea provocatoare, rochia cu corsaj din piele neagră pe sub care poartă dresuri plasă, împodobite cu diamante şi asortate cu mănuşi asemănătoare care îi ajung sub umeri. De asemenea are un bici pe care-l poartă cu ea tot timpul şi o floare roşie ca decoraţie în păr.

Spre deosebire de ceilalţi membrii ai circului nu poartă acelaşi devotament faţă de Baronul Kelvin. Nutreşte sentimente neîmpărtăşite pentru Joker, căzând astfel în plasa lui Sebastian când acesta îi oferă consolare, folosindu-se de ea doar pentru informaţiile pe care i le putea oferi.

Ficţiunea se îmbină cu veridicitatea istorică, mangaka Yana Toboso folosind la temelia unor persoanje, modele reale din acele vremuri. Începând cu Regina Victoria, care a influenţat stilul şi moda acelor timpuri, când accentul era pus pe gotic, în manga regăsindu-se acestă caracteristică punându-se accent pe pompă, ceremonial, stilul vestimentar cât mai încărcat şi mobila cu o ornamentaţie greoaie.

Servitorii reginei de asemenea au corespondenţe istorice reale, John Brown fiind servitorul ei favorit şi loial, la vremea aceea stârnind numeroase controverse în privinţa relaţiei dintre cei doi.

Contele Charles Gray, cunoscut în istoria Angliei ca Charles Gray al doilea după care a fost numit şi faimosul ceai Earl Gray, ce îi este adesea servit contelui Phantomhive.

De asemenea legat de episoadele Jack Spintecătorul, sunt folosite câteva persoaje cu corespondenţe în realitate. Viscontele Duritt a fost construit după Montague John Druitt, de asemenea ca şi în manga, acesta era unul dintre suspecţii legaţi de crimele de atunci.

Frederick George Abberline, inspectorul şef al Poliţiei metropolitane Londoneze îl are drept corespondent în manga pe Fred Aberline, copia sa fidelă ocupându-se tot de investigarea cazului Jack Spintecătorul.

Însă probabil personajul cu cea mai spectaculoasă şi controversată proiecţie din plan real este Sebastian Michaelis, denumirea sa fiind legată de cel al inchizitorului francez cu acelaşi nume. Ca o contradicţie mistică, ecleziastul şi exorcistul Sebastian Michaelis, este un scriitor ezoteric, a cărui carte include clasificarea demonilor. A fost o sursă de inspiraţie nu doar pentru Yana Toboso, care îi include numele în manga Kuroshituji, dar şi pentru literatura contemporană, Valerio Evangelisti în trilogia sa Magul, romanul lui Nostradamus, evocă pe ezotericul Sebastian Michaelis în rolul său de inchizitor.

Printre motivele pentru care aş recomanda manga Kuroshituji este grafica impecabilă a Yanei Toboso, artista îmbinând stilul gotic cu influenţele moderne, într-un mod foarte unic, şi mă risc să spun că dacă acesta n-ar fi fost mangaka, cu siguranţă şi-ar fi putut câştiga existenţa drept creatoare de modă.

Apoi intriga, care are mereu elemente surpriză, menţinând nu doar suspansul cât şi ideea mistică care stă la baza acestei poveşti. Demonul şi copilul care îi cere ajutorul, abandonând divinitatea. Întrebarea care ne macină pe majoritatea este ce se va întâmpla la final. Îşi va duce la capăt creatura diabolică jurământul din contract, sau Sebastian se va răzgândi şi îi va cruţa sufletul micului conte?

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.