Degustarea cu numărul 52 ne-a adus vinurile celor de la Liliac. Despre ei v-am vorbit pe blog deja, cu povestea legată de vinurile Liliac și crama, inclusiv de unde provine denumirea lor atât de atipică și totuși atât de definitorie pentru vinurile lor din inima Transilvaniei. Ar fi bine să citiți despre ei, pentru că sunt o cramă interesantă, cu vinuri la fel de interesante!
Ca de obicei, evenimentul Brânzeturi cum se cu…VIN este organizat de către Asociația Bloggerilor Olteni în colaborare cu DictionarCulinar.ro. Locația este fain aleasă, dar ca de obicei, discutăm la final despre ea!
Să trecem la vinuri, pentru că Liliac wines ne-au surprins joia trecută!
Crama Liliac
O locație pe care n-am apucat să o vizităm, însă este pe listă. Crama Liliac este o poveste puternică a vinului, împletind tradiția cu inovația. Aflată în inima regiunii viticole din Transilvania, România, cramă a devenit un simbol al excelenței vinicole.
Cuvântul cheie este pasiune: pasiune pentru viticultură, pentru vinificație și pentru creație. Ei își îmbină arta vinului cu peisajele pitorești și cu tehnologia modernă pentru a produce vinuri remarcabile, premiate în întreaga lume. Crama Liliac reprezintă o destinație de top pentru iubitorii de vin, unde pot explora aroma și savoarea autentică a podgoriilor transilvănene.
Până la urmă au îmbrățișat mitul liliacului, care ne-a adus faima peste tot în lume. Și cum lucrez în marketing, pot să vă zic, faima uneori, bună sau rea, atâta timp cât aduce conversie, cât numele rezonează și stârnește emoție, este fix ce trebuie!
Liliac Wines
Vinurile de la Crama Liliac sunt comoara pământului transilvănean, capturată în fiecare sticlă. Fiecare strugure este cules cu grijă și atenție, pentru a păstra autenticitatea și esența locului. Cu meticulozitate și pasiune, vinificatorii transformă strugurii în licori ce provoacă extazul papilelor gustative. Strugurii sunt culești prin metode clasice, însă parcusul lor până la sticlă este unul modern.
Fie că e vorba de un Sauvignon Blanc proaspăt și vibrant, un Cabernet Sauvignon elegant sau un Riesling parfumat, fiecare vin Liliac dezvăluie o poveste unică. Cu arome seducătoare, structură impecabilă și note rafinate, vinurile Cramei Liliac transmit bucurie și emoție în fiecare pahar.
Vinuri și brânzeturi
Liliac Wines ne-au fost prezentate de către Alexandru Zeca, reprezentanul cramei. El a răspuns foarte calm și punctual la toate întrebările pe care i le-am pus legate de vinuri, de cramă și alte detalii pe care le cunoșteam despre Liliac. Pentru că îi urmăresc în social media. Vinurile lor sunt de top, așa că îmi place să mă bucur când câștigă premii, când pun poze de la degustări sau de la alte evenimente la care sunt participanți sau sponsori. Atunci când îmi place o cramă, nu doar vinurile lor, devin un mic fan.
Brânzeturile ca de obicei ni le-a prezentat colegul și președintele ASBO, Daniel Botea a fost cel care ne-a prezentat brânzeturile în detaliu. Este degustător autorizat de brânzeturi și cunoaște detalii despre fiecare fel de brânză în parte. De la aspect până la găuri, mucegai, proveniență, etc. Astfel încât să avem o imagine completă a brânzeturilor Delaco asociate cu Liliac Wines. Explicațiile lui sunt relevante, are expertiză în domeniu și mereu vine cu sugestii interesante de asociere și nu numai. O să vedeți că vinul ales de către mine și pe care inclusive prietenele mele l-au plăcut în seara cu pricina, a devenit mult mai bun la sugestia lui Daniel. Pe această cale îi și mulțumesc.
Liliac Wines – Unexpected II
Este un vin neașteptat, după cum numele îl prezintă. Are o combinație interesantă de 7 soiuri de struguri, 3 ani de recoltă, la care s-au folosit 4 tehnici de vinificare. Așadar, merită toată admirația și bucuria vinului. Partea interesantă este gustul său dulce ca mierea!
Unexpected II se bea cu măsură și se bea la ocaziile acelea foarte – foarte speciale. Alături de deserturi cu grijă alese. Și dacă tot vine vorba de desert, Daniel ne-a sfătuit să combinăm acest vin cu ceva dulce. Și într-adevăr gustul său a fost domolit de desert, vinul făcându-și apariția puternică prin această combinație.
Cele 7 soiuri care-l fac atât de neașteptat sunt: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Traminer, Pinot Gris și Fetească Albă. Are un volum de alcool obișnuit, însă fiind dulce îl recomand băut cu precauție.
Cuvântul pe care l-aș alege pentru acest vin este Rafinament. Este un vin desert rafinat, de răfăț, de ocazii speciale.
Gorgonzola Delaco D’Exceptie
Gorgonzola, o brânză italiană nobilă, aduce în farfurie o poveste de aromă și savoare inconfundabilă. Obținută din lapte de vacă, ea se remarcă prin textura cremoasă și marmorată de albastru-verde, rezultată din procesul de maturare și inocularea cu Penicillium.
Aroma sa intensă și picantă se îmbină cu o notă subtilă de dulceață. Gorgonzola este un ingredient versatil în bucătărie, adăugând caracter și complexitate pastelor, salatelor și sosurilor. Această brânză regală a trecut testul timpului și continuă să încânte gurmanzii din întreaga lume cu gustul său unic și rafinat.
Două răfățuri rafinate una lângă alta. Pentru Gorgonozla aș alege cuvântul elegant, un sinonim ca să nu ne depărtăm prea mult.
Combinația dintre cele două este IREZISTIBILĂ!
Pentru final mulțumesc gazdelor de la C House Milano pe care îi recomand cu dragă inimă dacă aveți drum prin Craiova! Mâncarea lor este TOP! Porții mari, delicioase, care te fac să le visezi și după ce ai terminat de mâncat!
Localul este central, ușor de găsit, spațios și decorat cu bun gust.
Atât am avut de zis. Vă pup!