Nu-i ușor să fugi de fericire, roman de debut scris de Laura Frunză, un roman pe care l-am citit anul trecut pe nerăsuflate. Am revenit la el acum, pentru această recenzie care știu că e departe de a fi una academică sau super – inteligentă. Dar vine de la o cititoare și o admiratoare. Pentru că pe Laura Frunză am avut norocul și onoarea să o întâlnesc față în față și să stau de vorbă cu ea. S-a întâmplat atunci când am mers cu colegii de la ASBO în Gorj pentru proiectul Fish for Life. Fără să știu cine este, spre amuzamentul ei probabil. Mi-a povestit despre plante, iar eu am ascultat ca un om curios ce sunt, pentru că îmi place să aflu chestii noi despre orice. Mai ales chestii utile.

Laura Frunza carte debut

Apoi am descoperit că o prietenă citea și ea cartea Laurei Frunză, așa că am pus de-o întâlnire și am dezbătut puțin subiectul. Am făcut poze pentru a imortaliza întâlnirea desigur! Mai ales că am autograf pe carte, imediat ce s-a lansat am și comandat-o.

Am revenit anul acesta la romanul de dragoste scris de Laura Frunză pentru a-mi pune pe foaie ideile. Eu țin un jurnal cu ce citesc și îmi notez acolo idei și citate. Uneori mai notez și în cărțile pe care le citesc, spre neplăcerea celor care au o aversiune legată de asta sau de îndoirea cărților. Pentru mine odată ce cumpăr o carte nu mă gândesc că o dau mai departe, e a mea. E în biblioteca mea, în capul meu, în inima mea. Lăsând la o parte problemele mele, hai să vă povestesc…

Nu-i ușor să fugi de fericire de Laura Frunză

Nu-i ușor să fugi de fericire, roman de debut scris de Laura Frunză

Pentru unele lucruri, e bine să prinzi momentul oportun și să nu-l mai amâni la nesfârșit.

Este un roman de dragoste complex, care conține și alte elemente pe lângă ficțiunea îmbinată cu realismul. Avem părți de idealism, mister, răsturnări de situație și detalii psihologice. Personajele se dezvăluie treptat, precum învelișurile unei cepe. Totul crește în intensitate pe măsură ce citești fiecare capitol.

Ce mi-a plăcut enorm a fost folosirea de perspective diferite, datorită martorilor multipli. Iar trecerea de la un personaj la altul a fost organică, păstrând profunzimea acțiunii.

Personajul principal, Ileana Damaschin, o fotografă de prestigiu, călătoare și implicată în diverse proiecte creative și nu numai, se reîntâlnește cu un fost coleg de facultate, pe care-l plăcea încă de pe atunci, Bogdan Ionescu, Comisar șef de Poliție. Atracția este una instantă și inevitabilul se produce, în ciuda complexității vieților pe care ambii o duc. Ileana care este mereu pe drumuri, iar Bogdan care rămas văduv, duce pe umerii săi rolul de tată și mamă pentru cele două fiice – Irina și Maria.

Ileana se lasă iubită cu greu. Teama ei de a fi vulnerabilă se manifestă printr-o hiperindependență. Pare că fuge de traumele trăite, până când odată cu apariția lui Bogdan în viața ei, pare că încet – încet lasă să-i crape acea cochilie de Nautilus pentru a experimenta trăiri noi.

toți suntem suma experiențelor noastre din copilărie, nu? – Bogdan I.

Fiecare temă a personajelor, fie că este cea a Ileanei sau a altor personaje, se adâncește până ce vine la lumină, pentru a fi explorată și înțeleasă. Avem trauma de abandon, conflicte nerezolvate, trădare, și emoții profunde precum rușinea sau vinovăția.

Nu-i usor sa fugi de fericire roman

Temele preferate și momente de notat

Cred că pentru mine, cel mai interesant moment este acela când Ileana discută cu fiica lui Bogdan, dezvăluindu-i frânturi din viața ei. Se întâmplă acea conexiune emoțională, modul sănătos și benefic de a le arăta celorlalți că îi înțelegem și îi susținem. Și ca viitor terapeut cred că am să rețin acest model de legătură creată prin explorarea momentelor dificile. Pentru că se deosebește enorm de trauma bonding. În cazul în care poate, unii dintre voi au impresia că a citi ficțiune este așa, de plictis sau de moft. Vă zic că nu. Sunt foarte multe lucruri pe care le poți învăța explorând un personaj, fie el din cărți.

Cartea Nu-i ușor să fugi de fericire, roman de debut scris de Laura Frunză are anumite teme pe care vreau să le menționez. Tocmai în speranța că vă voi face poftă să răsfoiți cartea:

  • Cred că face parte din tipul de literatură progresivă. Datorită temelor de susținere pe care le promovează, prin viziunea liberă asupra corpului feminin, abordând teme profunde și actuale precum consimțământul sau bullying-ul.
  • Te angajează în idei și pare genul de literatură care îți aprinde constant beculețul etic, prin ideea de schimbare în societate. Scoate în evidență nedreptățile și promovează valori morale pozitive.
  • Este un roman cu bază factuală. Explorează teme autentice din viața românilor din timpul comunismului și oferă o perspectivă reală asupra acelei perioade.

Personajele complexe din cartea Nu-i ușor să fugi de fericire de Laura Frunză

Nu am să le menționez pe toate și n-am să menționez nici rolul lor, tocmai pentru a nu face spoilere. Ar fi și păcat. Cartea este una care te ține prinsă în acțiunea sa, la fel ca un film bun. Nu m-aș mira ca la un moment dat să fie ecranizată.

În special pentru că avem multe momente neașteptate și întâmplări fortuite care ajută personajele să se dezvolte și adaugă suspans în acțiune. Coincidențele, fie ele bune sau rele, dezvoltă intriga și fiecare capitol ne stârnește măcar câte o emoție.

de parcă toate lucrurile au un înțeles ascuns

Am descoperit și personaje clasice, arhetipale, pentru că îmi sunt dragi:

  • Avem personajul oracol cu înțelegerea sa intuitivă, supraomenească ce ajută personajul principal să-și înțeleagă emoțiile
  • Personajul confident, cu care personajul principal reușește să se conecteze
  • Omul înțelept care vine cu suportul emoțional și cu sfaturi la momentul potrivit

Nu poți salva pe nimeni. Tot ce poți să faci este să încetezi s-o mai judeci – Ileana

Cartea are mai multe momente de Catharsis, care aduc multă alinare, o alinare pe care o trăiești alături de personaje și de care te bucuri din inimă. Așa cum am spus mai sus, e o carte pe care o citești și o trăiești cu fiecare capitol. Pe lângă asta, am descoperit cel mai simpatic cuvânt întâlnit – MIȚIFANȚURILE

carte Laura Frunză

Până data viitoare eu și Theodor Pallady Motanul vă urăm sănătate și să vă bucurați de viață, inclusiv de mițifanțurile voastre! Pupici!

Comments

comments

avatar
Despre Xaara

Bloggeriță din 2009, artist mâzgălitor încă din copilărie devenit art terapeut ca adult. Mămică a 9 pisici și 2 câini, toți de rasă nobilă adoptabilă.
Mă poți susține apăsând butonul din dreapta și poți face o donație către mine. Banii sunt investiți în boabe pentru blănoși, materiale pentru sesiunile de art terapie cu copii sau în a plăti hosting-ul acestui blog.
Mulțumesc oricum pentru vizită și te mai aștept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.