Ultima mască de păr pe care am folosit-o a fost de la Kallos. Kallos Latte s-a comportat OK pe părul meu, dar nici nu m-a impresionat foarte mult. Am folosit-o intens la început, ca apoi să o uit prin baie și să o arunc pentru că expirase.
A urmat o perioadă cu măști făcute în casă. Ulei de ricin, un ou, ulei de măsline, miere sau o jumătate de lămâie. Cam aceasta era de regulă combinația. Dar uneori treceau două săptămâni și nu mă țineam să o aplic. Fie uitam, fie amânam. Dacă s-ar înființa un trofeu special pentru amânat, cu siguranță l-aș câștiga!
Acum câteva săptămâni am zis că a venit iar momentul să investesc într-o mască de păr. Și am ales una care se potrivea tipului meu de păr – vopsit și destul de trist, dacă ar fi să-l personific.
Masca de păr Le petit MARSEILLAIS
Cea de la Le petit MARSEILLAIS mi s-a părut o alegere bună. Este o mască ce protejează părul vopsit și îi dă strălucire. Ceea ce pot să confirm. Acum nu vă imaginați că-mi lucește părul ca în reclame, dar a căpătat un luciu ceva mai atrăgător imediat ce am apucat să folosesc crema.
Ingrediente:
Conține pulpă de rodie și ulei de argan. Chipurile pulpă, dar citind pe ambalaj la ingrediente veți vedea că este de fapt un extract. Măcar conținutul de ulei de argan, Argania Spinosa Kernel Oil (ulei de argan tratat) salvează aparențele.
Mai conține și glicerină (des întâlnită în produsele cosmetice) și ulei de avocado (Persea Gratissima) cu care sincer, puteau să se laude în loc de pulpa de rodie. Dar hey, asta este doar ideea mea. Probabil două uleiuri pentru păr nu dădeau bine la marketing. Cică.
Hai să vedem chimicalele:
Cetearyl alcohol este un tip de alcool cerat care amestecă apa și uleiul sau emulsiile. Este fie de origine animală, fie botanică.
Isopropyl alcohol se mai numește și isopropanol și este un tip de alcool care se evaporă imediat. Se folosește pentru a dizolva alte substanțe în produsele cosmetice și reduce tendința acestor produse de a produce spumă atunci când sunt agitate. Prin urmare, le asigură și o compoziție mai consistentă.
Hydroxypropyl starch phosphate este un fel de zahăr natural, care se folosește pentru a face emulsii. Este întâlnit în produsele pentru păr pentru că este blând cu părul și îl face mai catifelat, mai ușor de descurcat.
Behentrimonium chlorhide este extras din uleiul de rapiță și lucrează pentru a descurca părul și a întări firul de păr
Acidul citric adică binecunoscuta sare de lămâie.
Benzoat de sodiu se găsește în mod natural în unele fructe sau condimente. Din ce am citit despre, nu-i indicat ca acidul citric să se găsească alături de benzoatul de sodiu. Împreună formează un compus numit benzen. Care este destul de periculos pentru organismul uman.
De reținut, în special pentru că îl regăsim și în unele produse alimentare.
Citronellol este produs în mod natural de plante, precum trandafirul.
Geraniol se regăsește iar la trandafir și lămâi, este folosit ca un ingredient parfumat.
Limomene are la bază mirosul de pin și cel de portocală, fiind folosit tot ca un ingredient parfumat în industria cosmetică.
Mod de utilizare:
Masca de păr Le petit MARSEILLAIS se aplică pe părul curat și umed, pe toată lungimea părului. Trebuie lăsată să acționeze timp de trei minute, după care clătim părul.
Eu o pun pe păr după ce îl clătesc foarte bine în prealabil. Apoi o las trei minute, timp în care mă geluiesc sub duș. Până termin, este numai bună de curățat de pe păr. După care șamponez. Da. Șamponez. Am inversat ordinea în care îmi spăl părul pentru că altfel mi se îngrașă îngrozitor de repede.
Efecte:
Cum spuneam, încă de la prima folosire se observă o îmbunătățire în ceea ce privește aspectul părului. Este mai strălucitor, mai plin de vitalitate.
Are o compoziție între lichid și solid. Puțin untoasă, miroase bine și se întinde ușor pe lungimea firului de păr.
Este albă, după cum se vede în poze, și o țin într-un loc ferit de soare. De asemenea, nu o țin în cabina de duș.
Concluzie:
Nu știu însă dacă merită pe termen lung. Personal cred că o voi folosi mai răruț, pentru că este mai drăguț, având în vedere ingredientele pe care le conține. Păcat de restul ingredientelor, dar asta e… better safe than sorry, vorba englezului…
Masca de păr Le petit MARSEILLAIS nu are un preț exorbitant, o găsiți în supermarket (eu am luat-o din Auchan) dar cred că dați de ea și în DM sau alte locații. Dar nu aș recomanda-o. Mai bine luați ceva de la plafar, de aceeași bani sau un ulei de ricin și vă faceți o mască de păr naturală, acasă.
M-am uitat și pe spatele recipientelor din baie, cum ar fi șamponul sau gelul de duș și am observat că au cam aceleași ingrediente chimice în compoziție. De care cred că am să mă feresc.
Cel mai sigur, am să mă întorc la măștile mele preparate în casă, cu uleiuri naturale și ingrediente sigure. Mă gândeam să înlocuiesc treptat toate aceste produse fie cu săpunuri naturale, fie cu produse bio luate din plafar.
Voi ce recomandări aveți?
[…] După ce am lăsat-o să își facă efectul, intru la duș și îmi spăl părul cum o fac de obicei. Se folosește odată pe săptămână. Eu o folosesc odată la două săptămâni pentru că alternez între acest tratament și masca hidratantă de la Petit Marseillais. […]