Trebuie să recunosc, numele m-a atras foarte mult la această cărticică. Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică, este un nume foarte obraznic și diferit față de restul cărților care te învață ce și cum, în viață. Cartea de față este despre „ce poți face pentru a nu-ți pierde timpul pe care nu îl ai cu oameni pe care nu îi suporți, făcând lucruri pe care nu dorești să le faci.”
Ideea de bază este cum să te bucuri de viață, fără regrete!
Și să înțelegi de ce adesea, nu este loc de regrete. Sarah Knight ne spune că această carte interesantă se vrea a fi o parodie amuzantă dar pragmatică a bestsellerului scris de Marie Kondo, Magia Ordinii. Găsiți inclusiv recenzia acestei cărți, la mine pe blog!
În cartea scrisă de Marie Kondo, învățăm cum să facem ordine în gospodăria noastră. O curățenie generală, ce lucruri să păstrăm și ce să aruncăm și cum să nu mai asimilăm alte porcării care ne sufocă viața și locuința. Pe scurt, cum să ducem un trai minimalist, pentru a ne putea concentra pe alte segmente importante din viața noastră!
Citind această carte și trecând prin niște experiențe de viață care i-au schimbat perspectiva, autoarea a decis că trebuie să gândească această „magie a ordinii” la un nivel mintal și emoțional, să zicem. Adică să își canalizeze energia către lucrurile de care îi pasă și să le elimine pe cele care nu îi sunt benefice.
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică ne învață cum să facem curățenie în viața noastră pentru a nu ne mai simți stresați, copleșiți sau sufocați de anumite cerințe sau responsabilități, care poate, nu ni se cuvin. Adică să nu mai acumulăm în prostie griji, obligații nedorite, fără să trăim cu rușinea sau vinovăția asociate lor și să ne implicăm doar în situații care știm sigur că ne fac fericiți!
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică
Metoda autoarei se numește NotSorry, pe românește Nu-miPareRău. Este un fel de artă a decongestionării mentale, nu doar a durutului în cot.
Hai să luăm pe rând situațiile. Pentru că avem tendința cu toții să acceptăm diverse chestii. Pe care apoi le regretăm sau de care ne amintim scrâșnind din dinți și spunem NEVER AGAIN!
Să începem cu familia, pentru că la noi, aici este cea mai mare dramă. În special pentru că părinții noștri, dacă sunt mai bătrâni au crescut cu mentalități proaste care duc la adevărate traume psihologice.
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică – Familia
Poate că ai chef să zici pas la o nuntă, un botez sau alt eveniment în familie, sau pur și simplu nu îți plac și nu dorești să mergi.
Și este OK să zici NU răspicat la toate acestea! Este OK! A spune NU te va elibera de problemele care îți strică buna – dispoziție, care îți strică timpul sau îți dau peste cap planurile sau și mai rău! Îți dau peste cap finanțele și portofelul!
O nuntă sau un botez implică niște cheltuieli considerabile. A spune NU și a trimite în schimb un cadou sau o felicitare, implică cheltuieli minore și denotă bun simț. Îți pasă atât cât să refuzi politicos. Nici mai mult, nici mai puțin.
Faptul că aveți același ADN nu înseamnă că ești obligat să ai același păreri ca familia ta sau ca rudele tale. Nu ești obligat să îi ajuți, decât dacă îți dorești tu asta din tot sufletul sau nu ești obligat să le accepți invitația la cină, dacă știi că de fiecare dată se lasă cu certuri sau polemici. Pe scurt, ai dreptul la viața ta și cine nu înțelege asta, are o problemă cu sine, nu cu tine.
Refuză inclusiv să le faci jocul rușinii. Mi-a plăcut foarte mult modul în care sunt delimitate lucrurile în carte. Atunci când te simți vinovat, înseamnă că lucrurile nu merg într-o direcție eficientă. A te durea în cot, înseamnă cu totul altceva!
Neimplicarea ar trebui să conducă întotdeauna la o plăcere, o satisfacție și o fericire mai mare. Iar dacă te vei implica în continuare fără discernământ în situații care te supără sau te stresează, oamenii vor continua să se aștepte la o astfel de reacție din partea ta.
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică – Munca
Un alt loc unde ne petrecem aproape majoritatea timpului este la muncă. Așadar se ivesc numeroase situații în care ne putem simți captivi sau unde facem compromisuri peste compromisuri deși ne stresează și mai mult.
Poate te enervează ședințele la job unde se discută anumite lucruri care nu te implică pe tine neapărat. Îți stă ca un ghimpe în suflet pentru că în acele două ore ai putea face ceva mai util cu viața ta, decât să asculți o dezbatere între șeful tău și alți doi – trei oameni. Poate că nu vrei să mergi la petrecerea de revelion pe care o dă firma ta, de exemplu!
Poate că la job cineva își sărbătorește ziua de naștere, nu contează că ai interacționat cu acea persoană de maxim trei ori în viața ta, ți se cere să pui bani pentru un cadou iar în ziua respectivă nu ai. Sau poate că nu ai chef să pui bani, pentru că nu îți pasă de acel om. Dar totuși pui bani, ca să nu pară că ești un om rău sau zgârcit. Deși de acei 20 – 30 de lei puteai la fel de bine să cumperi o sticlă de vin pe care să o bei alături de o persoană dragă.
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică – Reputația la job și alte frici
Adesea acceptăm pentru că ne dorim să avem o reputație. Nu vrem să părem nesimțiți însă faptul că nu punem bani pentru cadoul unei persoane pe care abia că o cunoaștem, nu ne face nesimțiți și nici nu ne scade respectul. Mai ales dacă ne facem treaba foarte bine la job și n-avem chef să ne încărcăm timpul sau bugetul cu cheltuieli inutile.
Și eu am fost în situații de genul acesta și am pus bani, ca apoi să nu primesc nimic înapoi. Ce am învățat din asta? Că n-are rost să îmi pese și că este ultima dată când arunc cu bani pentru oameni pe care îi cunosc de mai puțin de un an. Ceea ce vă sfătuiesc și pe voi să faceți!
Când punem bani? Când ne cunoaștem cu acea persoană și în afara job-ului, suntem prieteni și avem prieteni comuni. Știm ce le place, ce nu le place și le luăm un cadou. Un cadou frumos, gândit, care este special. În rest, ar fi bine să vă doară în cot!
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică – Codul vestimentar la job
Dacă aveți un job care vă impune un anumit cod vestimentar, încercați să faceți compromisuri în favoarea voastră. Adesea asemenea tipare sunt învechite, mai ales dacă lucrezi într-un loc unde nu este necesară uniforma. În special dacă știți că vă faceți treaba corect și respectați toate celelalte criterii din fișa postului, atunci nu aveți de ce să ezitați!
Adesea ezităm din două motive: teama de a primi critici din partea șefilor și teama de a primi critici din partea colegilor. Însă, haideți să punem toate astea în balanță. În special în ziua de azi, când job-urile sunt din ce în ce mai nesigure iar șefii și șefuții uneori au un bagaj urât, ba chiar oribil de comportamente deviante, tiranice sau nu știu să fie profi. Trăim în România. Cu siguranță ați întâlnit multe exemplare.
Pe scurt, ar fi bine să ne pese de lucrurile pe care le putem controla. Nu de cele pe care nu le putem controla. Cum ar fi părerea unora despre noi.
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică – Prieteni, cunoștințe și străinii
Aici trebuie să fixăm clar anumite hotare. Și având în vedere că este vorba despre prieteni, se presupune că ne va fi ușor să fim sinceri în a le spune dacă ceva nu ne place sau nu dorim să ne implicăm în anumite situații. Dacă ne sunt cu adevărat prieteni, ne vor înțelege și vor trece ușor peste acel NU care nu se referă la ei în mod personal. Ci la o situație.
Putem refuza diverse propuneri venite de la cunoștințe, dacă acestea nu se potrivesc cu sfera intereselor noastre. Nu-i nimic rău în a refuza politicos. Ceea ce este într-adevăr nepoliticos este insistența unora sau încercarea lor de a te face să te simți prost. Dacă așa-i cazul, atunci clar nu ai nevoie de astfel de persoane în viața ta!
Sarah Knight – Arta magică a durutului în cot, o parodie practică – Ce am învățat
Că viața merge înainte, iar alegerile noastre odată cu ea. Și ar trebui să facem alegeri cât mai bune pentru noi. Adică să evoluăm.
Autoarea ne spune și care este Sfânta Treime în acest caz: Timpul, energia și banii.
Probabil că bănuiați deja, pentru că acestea trei se duc de râpă de fiecare dată când facem compromisuri. Și este important să ne dăm seama unde trebuie să lucrăm cu noi, chit că începem cu pași de copil.
Cartea ajută foarte mult din acest punct de vedere pentru că are anumite pagini care îți oferă indicații sau spațiu pentru a putea veni cu exemplele tale personale. Pentru că fiecare dintre noi are diverși ghimpi bine înfipți în câte o categorie a sfintei treimi.
O recomand? CLAR și RĂSPICAT DA! Este o carte care m-a ajutat să devin puțin mai disciplinată cu mine însumi și să nu îi las pe alții să calce peste hotarele mele. Fie ele valori sau idei de care chiar îmi pasă și care cred eu, că sunt foarte sănătoase. Pentru mine în primul rând.
Cartea asta ne învață cum să fim sinceri și să refuzăm politicos. Dacă ceilalți ne înțeleg bine, dacă nu, la fel de bine. Cu toții ne dorim să ne implicăm în situații care ne creează plăcere, nu disconfort sau stres. Așa că, nu te mai implica în lucrurile care nu te interesează! Trăiește viața la maxim!
Mi se pare o carte super buna, multumim pentru recenzie.
Ma bucur ca iti place. Cu drag! Te pup!
AM zis ca e interesanta inca de cand am vazut-o prima data. Adica la tine, cred ca pe Instagram. pare chiar o cart diferita, cu un subiect chiar misto!
Da, este o carte foarte simpatica, spune lucrurilor pe nume 😀 Iti poti lua „doza” de intelepciune din paginile ei.